Ey Ensar ve Muhacir!  Kim karısını annesine tercih ederse Allah’ın, meleklerin ve bütün insanların laneti onun üzerine olur. Kıyamet günü Allah onun ne tövbesini ne de mazeretini kabul eder. 
Ancak Allah’a tövbe eder, annesine iyi davranır ve onun rızasını gözetirse işte o zaman Allah’ın rızası annenin rızasındadır. Allah’ın öfkesi ise annenin öfke duyduğu kişi üzerinedir. Allah’tan bizi anne-babanın rızasını kazanmaya muvaffak kılmasını ve onların öfkesinden de uzak durabilmeyi nasip etsin. Şüphesiz o çok kerim, Rauf ve rahimdir.
Çağlar ötesinden bizlere gelen şu muhteşem sese kulak verebilecek miyiz? 
Havva annemizden doğduktan sonra bugüne ve yarınlara hep devam edecek “ana oğul” yaşanmışlıkları ibretlerle doludur. Dolu olmaya da devam edecektir. 
Değerlerimiz, kaybettikten sonra değer kazanır. Ana da böyle değerlerin başında gelmektedir. Ananın bakışı, sözü, sarıldığında kokusu evlatları büyülemiştir. Çünkü dokuz ay ana rahminde iç dünyasında büyüyen evlat, dokuz ay sonra dünyaya gelince sadece ananın kucağında sakinleşir. Çocuk ağlamaya başlayınca anasının özleminden ağlar. Hâlbuki her daim yanındadır. Lakin kısa bir ayrılık bile çocuğa uzak gelir. Anasını özlemeyen var mı? Yanında olduğu halde analar özlenir.  Hele uzakta çok uzaktaysa özleseniz de ne gelir ne haber verir.
Ana gitmişse kolunun biri daima kırıktır. Baba gittiyse yaslandığın dağlar yıkılmıştır. Her kadın ana adayıdır. Ana olmadan kadın, annelerin kadir ve kıymetini bilmelidir. Erkekler de anne babalarının kıymetini bilmelidir. Ana babasına “öf” demeden hizmette kusur etmemelidir. Hanımına da olması gerektiği gibi davranmalıdır. Ne ana babasını eşine ne de eşini ana babasına ezdirmemelidir. Kimse alınmasın ve gücenmesin. Ana babayı seçme hakkımız yoktur. Kadınlarımızı seçebiliyoruz, kadınlar da erkeklerini seçebiliyorlar. Ne kadın ne de erkekler anne babalar konusunda haddi aşmamalı, onlara hürmet ve hizmet etmeliyiz.
Devletler ve milletler, evlenme yaşına gelen kadın erkek herkesi eğitime tabi tutmalıdır. Onların olgunlaşıp eğitimlerini tamamlayanları evlendirmelidir. Evlenmenin amacı kadını evde köle, erkeği de tapusu alınmış köle gibi görmek değildir. Erkek “koca dağdır” kadın “dağın üstünde ki “karıdır”. Nesilleri yetiştiren okul, sevgi, saygı mutluluk ve huzur ortamıdır. Ailenin temeli nasıl atılırsa, geleceğin anaları ve babaları da öyle yetişir. 
Peygamberimizin asırlara ser levha olacak tembihini dikkate alarak Allah’ın rızasını istiyorsak Anne babanın rızasını almaya bakacağız. Anne babanın yürek kırgınlığını tamir ettirmek gereklidir. Onların boynunu bükmeyelim. Gönlünü kırmayalım. Bedduasını asla almayalım. 
Bir Hadisi şerifte mağarada kalan üç arkadaşın taş ile yolu kapanır. Üç arkadaş Allah için yaptıkları iyilikleri anlatır ve taşın açılması için dua ederler. Üç kişiden biri yaşlı ana babasını anlatır ve dua eder. 
Bir başka ana baba aşığı Veysel Karani’dir. Yemen’den kalkar Medine’ye gelir. Çok yaşlı anasından az izin almıştır. Peygamberimizin mübarek yüzünü göremeden anasına verdiği söz üzere gönlü kırık, gözü yaşlı Yemen’e döner. Ana yüreği anlar Veysel’i. Ah oğul ah, keşke görseydin Resulü deyince, “anam Peygamberimizi artık ahirette” inşallah deyip anayı teselli eder. Veysel Karani 1500 senedir unutulmadı. Unutulmaz. Çünkü anasına evlat olma özelliği ile baktı. Asırlardır Veysel aramızda bulunuyor. Kimse unutmuyor. Kıyamete kadar da unutulmayacaktır. Neden demeyin. Allah’ın rızası ne üzereyse Veysel o idi. Bakın taptaze aramızda değil mi?
Ana yardır. Ana Cennet yurdudur. Ana’nın ayakları altına Cennet serilmiştir. Ana evladına dua edince engin dağlar gibidir. Beddua edince sessiz akan küçük su gibidir. Analarımızı üzmeyelim. Kırmayalım. İncitmeyelim. Her daim hizmetlerinde bulunalım. Yaşayan analarımız bizim paha biçilmez zenginliğimizdir. Yaşamayan anne babalarımız ise dualarımızda besteler yaptığımız şarkılarımızdır. Yaşayan anne babalarımızı ziyaretsiz bırakmayalım. Yaşamayanları da duasız ve ziyaretsiz bırakmayalım. Yaşıyorlarsa zaten onların duası bizi abat eder. Yaşamıyorlarsa bizim dualarımız onları huzur içinde tutar.
Sabah olunca kahvaltınıza bir katkımız olsun istedim. Fatihalarla anın ana babanızı. Veya telefon edin. Veya kahvaltıyı beraber yapın. Bereketiniz artacaktır. Huzurunuz mutluluğunuz artacaktır. Bugün siyaset dışı gönül tellerimizden gelen birkaç cümle ettik. Allah ana babasından hayır dualar alanlardan eylesin. Tercihini Hak’tan yana yapanlardan eylesin. Kalkınmak ilerlemek, güçlü olmak ve lider devlet olmak için aile yapımızın temellerini sağlam atalım. Gücümüz ailemizdir. Kuvvetimiz ana babaya hürmettir.
Selam ve dualarımla.
Saim ORAL, Kartal 19 Ağustos 2023