Allah’ın resulü Hz. Muhammed (sav) Mekke de işlerin durumuna bakıp hemen dünya düzenini değiştirecek bir hamle yaptı. Mekke de Medineli Evs ve Hazreç kabile yetkilileri ile görüşüp onlara bir öğretmen göndereceği sözünü vermişti. Bu öğretmen, sahabenin en gençlerinden biri olan Musab bin Umeyr’di. O gençti ve çok yakışıklıydı. Çok zengindi ama anne baba evlatlıktan ret ettiği için çok fakirdi. Resulullah’ın tedrisatından geçmiş hizmet aşkıyla yanıp tutuşan bir gençti. Medine’ye öğretmen olarak görevlendirildi. 
Musab tek başına bir eğitim ordusu, tek başına bir eğitim yuvası ve tek başına bir üniversiteydi. Bir yıl gibi kısa sürede Medine de okumayan bir çocuk, eğitilmeyen bir genç ve problemleri çözülmemiş bir insan kalmamıştı. Onun Medine’ye gelişi hicreti hızlandırdı. Hicretin son noktası ise yanındaki iki dostuyla Medine’yi şereflendiren Hz. Muhammed Mustafa (sav) idi. Üniversiteler üstü eğitimle Medine de;
1. Kardeşlik antlaşması,
2. Vatandaşlık antlaşması,
3. İmar hareketleri, 
4. Tebliğ hareketleri, 
5. Güçlü bir ordu kurulması,
6. Ekonomik faaliyetler ve beytül mal,
7. Eğitim çalışmaları,
8. Medine Devleti kuruldu. 
Daha nice hayırlı faaliyetlerin kuruluş çalışması genç öğretmen Musab bin Umeyr tarafından yapılmıştır. 
Eğitimden taviz verilmemiştir. Eğer güçlü bir devlet kurmak istiyorsak bunun temeli eğitimdir. Güçlü bir adalet sistemi getirmek istiyorsak, güçlü bir ekonomi, güçlü bir ordu ve savunma sahibi olmak istiyorsak temeli eğitimdir. Eğitim, topyekûn kalkınmanın temel dinamiğidir. Yüce Allah’ın şu emrini her daim yâdımızda tutup daha ileri hedeflere ulaşmak için hedeflerimizi belirlememiz gerekmektedir. “ Düşmanlara karşı gücünüz yettiği kadar kuvvet hazırlayın. Savaş atları yetiştirin. Bu hazırlıkla Allah’ın düşmanlarını, sizin düşmanlarınızı ve onların ötesinde sizin bilemeyip de ancak Allah’ın bildiği diğer düşmanları korkutup yıldırasınız. Allah yolunda her ne harcarsanız, onun karşılığı size eksiksiz ödenir. Size asla haksızlık yapılmaz” (Enfal 60)
Düşmanlara karşı gücümüzün yettiği kadar kuvvet hazırlamalıyız. Dün savaş atları yetiştirmek, kılıç, ok yapmaktı. Bugün milli savunmanın ön gördüğü ve hayallerin ötesindeki silahları üretmektir. Gücümüzün yettiği kadar çalışmak ve üretmektir. Zaten üretmek bir adımdır. Adımımızı attıkça daha ileri adımlar kendini bize yaklaştırır. Teknoloji dediğimiz dünyamızda hayaller devamlı yeni hayalleri ve yeni hayaller yeni buluşları getirir. 
Allah’ın düşmanları ve bizim düşmanlarımıza karşı güçlü ve kuvvetli olmamız bize Allah’ın emridir. Bir de bizim bilmediğimiz ama Allah’ın bildiği düşmanlar vardır. Onlar her yeni ilmi adımları attıkça Allah bizlere gösterecektir. Hele son seçimleri hatırlayınız. Dış düşmanlarımız bizleri askeri ve ekonomik olarak sıkıştırmaları ve bizi birbirimize düşürmeleri düşmanlarımızın ayan beyan ortaya çıkmalarıydı. Bunlar görünenlerdi. Görünmeyen düşmanlarımız daha fazlaydı. Savunma sanayimizi çökertmek için açık taarruzlarını bu millet ve eğitimli ordumuz çökertti. Açık düşmanlarımız şimdi sözde bizi övmeye çalışıyorlar. Güçlü olmazsak bize bu ikiyüzlülüğü yaparlar mıydı? Bizi yok etmek için her cihetten saldırıya hazır devlet ve kuvvetler şimdi gülücük dağıtıyorlar. Neden mi?
Çünkü ülkemizin çok şükür mükemmel yetişmiş Musab öğretmenleri var. Eğitim dünyamızda sadece okuma yazma değil, gökyüzünde, yeryüzünde, yeraltında, denizlerde güçlü olabilecek insan ve silah yetiştiren Musab öğretmenlerimiz var. Bunca ilim yuvalarımız ve orada eğitim gören insanları yetiştiren doktor, doçent ve profesörlerimiz var. Bu ülkemizde ve insanımızda her türlü imkân var. Gençlerimiz zehir gibi, öğretmenlerimiz zıpkın gibi maşallah.
Mademki Allah bize yaptığımızın karşılığını fazlasıyla verecektir o halde neden un varken, su varken biz helvamızı yapmayalım? Allah’ım bizlere; ülkemize, milletimize, gençlerimize hizmet edebilmeyi nasip et. Yarın neden hizmet etmediniz sorusuyla bizi muhatap etme. Veren sensin, alan da sensin. Verdiklerinle senin rızanı kazanmayı bizlere nasip eyle. Allah’ım bizlere bu millete layık gençler yetiştirmeyi lütfeyle. Çıkacağımız yolda bizleri mahcup eyleme. Muzaffer kıl Allah’ım. 
Âmin diye dua edecek her insanımızı insan yetiştirmeye ve onları ileri hedeflere yönlendirmeye muvafık kıl Allah’ım. Cuma bereketiyle haydin sadece kavli dua değil, fiili dualarımızı da yapalım.
Selam ve dualarımla.
Saim ORAL, Kartal 09 Haziran 2023