Toz duman oluyoruz. Ne kadar yayın ve haberler varsa hemen hemen hepsinde şaibeler var. Kimse doğru konuşmuyor, yazmıyor, haber vermiyor. Ya yanlı veya kasıtlı haberlerle insanların, beynini gönlünü ve inancını zedeliyorlar.
Ya olaylara bakış açısına ne demeli? Her insanın aynı şekilde düşünmesi mümkün değildir. Aynı düşünürsek insan olma özelliğimizi kaybederiz. Her insanın düşüncesine saygı gösterilmeli, saygı gösterilen insanlar da diğer tarafa saygı duymalıdır.
Sosyal medyadan bakıp okuduğumuz birçok olayın çarpıtılarak, insani olma sınırını öylesine zorlayanlar var ki, tahammül sınırlarını aşıyorlar. Ve işte bu densiz insanlar ortalığı fesada veriyorlar. Mesela Hazine Bakanının görevini bırakmasını anlatırlarken yapılmadık hakaret, yapılmadık terbiyesizlik bırakmadılar. Kimse kimseyi sevmek mecburiyetinde değildir. Ancak herkes haddini bilecek ve insani haklara tecavüz etmeyecek. Eğer suç unsuru varsa gidersin, paşa paşa adalete şikâyet edersin. Ancak şahsiyeti zedelemek insanlık değildir.
Azerbaycan ordumuz 28 senedir esir edilen Karabağ topraklarını, toprak gaspı ve binlerce insanımızı öldüren Ermenilerin elinden aldı. Yeniden Müslüman Türk topraklarında ezanlar okunmaya başladı. Şükürler olsun. Allah bayraklarımızı gönderden indirmesin, ezanlarımızı susturmasın. Bu muhteşem olayı bile saptıran insanlar çıktı. İnsan olmaya bu insancıkların hiç mi niyetleri yoktur.
Amerika seçim yaptı. Birisi başkan oldu diğeri mahkemenin yolunu tuttu. Al birini vur ötekinin başına. Bunu bile Türkiye’mize ve siyaset dünyamıza, devletimize karşı kullanan hainler çıktı. Sosyal medya gerçekten denetlenmelidir. Vatanımıza, milletimize, devletimize, dinimize ve manevi değerlerimize saldıranlara hak ettiğini uygulamak gerekir.
İzmir depreminde yüzlerce insanımız öldü. Yaralandılar. Mal ve mülkleri gitti. Bunu bile fırsat bilip olayları şeytanın bile aklına gelmeyecek şekilde servis ettiler. O insanların yaralarına merhem olmak yerine merhem olanları aşağıladılar. Beceriksizlikle suçladılar. Gece gündüz demeden karınca gibi çalışan devlet ve sivil kuruluş çalışanlarımızı rencide ettiler.
Peki, biz ne zaman insan olma ve insanca yaşama erdemine sahip olacağız? Gençlik yıllarımızda inanılmaz devlet düşmanlığı vardı. Kim ne yaparsa yapsın mutlaka ona karşı tavır almak sol fikirli olmanın bir gereğiydi. Karşı tarafı dinlememek, adam dövmek, yakıp yıkmak hatta karşı tarafı öldürmek ideolojilerin sapkınlıklarındandı. Şimdi çok şükür insanlarımız, konuşuyorlar, anlaşıyorlar. Fakat eski fosil zihniyetli insanlar ve siyasetçiler hala eski özlemlerini canlı tutup ülkemizi kaosun içine sürükleme derdindedirler.
Her şey ve her olay bakışınıza bağlıdır. Nasıl bakarsanız öyle görürsünüz. Bardak yarıya kadar doldurulmuştur. Birisine bardağı gösterip sorarlar, bu nasıl bir bardaktır? Bu yarısı boş bir bardaktır, der. Diğer bir kişiye sorarlar, bu nasıl bir bardaktır? Şöyle bir bakar ve der ki; yarıya kadar dolu bir bardaktır. Bardağın boş tarafı değil, bir de dolu tarafını görsek ne dersiniz? 
Şimdi döviz düşmeye başladı. Kimin hoşuna gider, kimin işine engel olur? Ülke ve milletimizin refahını düşünenler düşsün diye düşünürken, sadece menfaatini düşünenler memnun olmayacaklardır. Hem de kaos çıkarmak için nice desiseler üretmeye devam edeceklerdir. 
Haberleri doğru vermeyenler vebaldedir. Vebal ve günah nedir bilir misiniz? Vebal ve günah nice insanların canına ve malına kast etmektir.
Ey iman edenler! Eğer bir fasık size bir haber getirirse onun doğruluğunu araştırın. Yoksa bilmeden bir topluluğa kötülük edersiniz. Sonra yaptığınıza pişman olursunuz. (Hucurat 6) buyuran Yüce Allah’ımızın ayetini iyi anlayalım.
Daha insani duygu ve düşüncelerle, yapılan iyileri takdir, kötülükleri de insanca tenkit veya ortadan kaldırmak için yol gösterme durumunda olalım. 
İnsanların şahsiyetleri ile uğraşmayalım. Memleketimiz, devletimiz ve inancımız birçok şahsi menfaatlerden üstün ve değerlidir. Yaptığımız haberler, yapacağımız haberleri baltalamasın. Ve verilen haberleri araştıralım. Mahcup olabiliriz. 
Cuma bereketiyle ve yapılacak dualarla Allah milletimizi ve devletimizi payidar eylesin. Salgın illetini ülkemizden ve insanlıktan uzak eylesin. Ölenlere rahmet bizlere sağlık sıhhat ve afiyetler versin.
Selam ve dualarımla.
Saim ORAL, Kartal  13 Kasım 2020