Başı rahmet, ortası mağfiret, sonu günahlardan kurtulma ayı olan Ramazanın en önemli günlerine geldik. KADER gecesi ve BAYRAM sevincini yaşayacağız. Bu sevinçleri kaç kişi yaşayabilecek? Yollar kapalı, açık olsa asırların en büyük felaketi salgın hastalık tepemize çökmüş. 

Her şeyin sanala dönüştüğü bu dönemde, bayramlaşmalar da sanal ortamda gerçekleşecektir. 

Bayram gelmeden önce neler yapmalıyız? Yapacaklarımızı asla ihmal etmemeliyiz. Bunu yaparken Allah’ın rızasını, etrafımızın mutluluğu ve kendi mutluluğumuz için yapmalıyız.

Ramazan’ın son günleri son şanslarımızdır. Dualar, adeta arş’ı alayı titretmelidir. Elimizi, dilimizi ve bedenimizi her tür kötülüklerden arındırmalıyız. Arındığımızı hissedecek kadar Yüce Allah’a (cc) yalvarmalıyız.

Kadir gecesi, biliyoruz ki BİN aydan daha hayırlıdır. Kadir gecesi bizim kader gecemizdir. Kaderimiz için çok yalvarmamız gerekir. Kuran’ın indiği gecedir. Kuran’ı anlamalı ve yaşamalıyız.

Bayram sabahına kadar;

1- Varlığımızın sadakası olan FİTRELERİMİZİ verelim.

2- Oruç tutamamış olanların mutlaka FİDYELERİNİ vermelilerdir.

3- ZEKÂT ve SADAKALARINIZI ihmal etmeyiniz. Mutlaka ehil olan kişilere veriniz. Kimlere verilir: 

A) Fakirlerin hakkıdır.

B) Yoksulların hakkıdır.

C) Zekât toplama memurları,

D) Kalpleri İslam’a ısındırılmak istenenlere,

E) Kölelere,

F) Borçluların hakkıdır.

G) Yolda kalmışlara ve Allah yolunda cihat edenlere, Allah (cc) tarafından verilmesi farz kılındı. Zekât ve sadakalarınızı verirken sizi ve malınızı temizleyeceğine inanın. Bu guruplara vermenin onların hakkı olduğuna lütfen inanın.

Bugün en çok fakirlerin, yoksulların ve borçluların ihtiyaçları vardır. Bilen, ilgilenen zengin insanlarımıza ibadetlerini yaptıkları için teşekkür ederiz. Ancak benim etrafımda verecek yer yok diyen kardeşlerimiz olursa elbette yardımcı oluruz. Çünkü bizim bildiğimiz lakin sizin bilmediğiniz nice ihtiyaçlılar var.

Allah her şeyi bilendir ve Hikmet sahibidir. (Tevbe 60)

İşte fırsat bu fırsattır. Eğer bayrama kadar kendimizi temize çıkarır ve düzelirsek;

Devlet düzelir. Millet düzelir, Siyaset düzelir, eğitim düzelir. Biz temize çıkamadığımız için, millet temize çıkamıyor, hastalıklar bizi terk etmiyor. Siyaset düzelmiyor. Devlet düzelmiyor. Her şeyin düzelmesi insanın düzelmesine bağlıdır. 

Lütfen bu kutlu bayrama kadar kendimizi düzeltelim. Ve bayramdan sonra tertemiz bir çevre, tertemiz bir toplum haline gelelim.

Salgın döneminde, salgından veya başka hastalıklardan ölenlere Allah rahmet etsin. Hastalara Rabbim acil şifalar versin. Sağlık ordumuza Rabbim güç kuvvet versin. Ve bütün geçmişlerimize Rabbim merhamet etsin.

Mahzun Cumamız, Kadir gecemiz ve Mahzun Bayramımız mübarek olsun. 

Selam ve dualarımla.

Saim ORAL, Kartal 7 Mayıs 2021