Bu gün AYM’nin HDP’nin banklardaki hesaplarına bloke koyma kararını vermesi şu tartışmayı beraberinde getirdi gündemde bir anda HDP’YE kapatma planı yapılıyor denildi.

 Ancak görünen durum öyle değil, sadece devlet bir uyarı verdi. Ama HDP bu uyarıya uymayacak gibi duruyor kapatmayı bekliye dursun bu karar 2023 seçimlerinde beklenen bu kapatma şimdi olmayacak seçim sonrasına tekrar gündeme gelecek diye düşünüyorum.

MARKETLERİN GİRİ VİTES İ NE ANLAMA GELİYOR?

Marketlerin fiyat sabitleme kararı verme adımı şu düşünceyi gündeme getirdi. Devlete diz çöktürme girişiminde bulundular. Ancak baktılar hiçte tahmin ettikleri gibi öyle bildikleri bir nane değilmiş onun için geri vites yapmaları, mevcut hükümetin tekrar kazanacağı algısı hakim olduğunu düşünmeleri netlik kazandığını göteriyor.

Ülkede ekonomi çöktü algı girişimi yapıldı. Ancak sonuç tam tersi oldu, yani tencere darbe girişimi de fiyasko çıktığını bilinmeli. Devletle oyun olmaz herkes tartıda ne kadar olduğunu kendilerini bir kez daha gördü.

6’LI MASA ‘NIN BEKLENEN BEYAZ DUMANI

Türkiye’de en büyük sorun muhalefet sorunu olduğu görülüyor.  2023 seçimleri için aylardır tartışılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a karşı rakip olacak muhalefet adayı kim olacak. 6’lı masa bu gün 10. Toplantısı tekrar yapıldı.  Ancak Vatikan’da yapılan papa seçimi gibi kapılar tekrar kapandı.  9 saat sonra beklenen beyaz duman, tekrar çıkmadı. Beklenen beyaz duman için tekrar 6’lı masa kararı ileri bir tarihe atılmış oldu. Yani muhalefet gene papasını seçemedi.

TÜRKİYE’NİN SURİYE POLİTAKSI SİL BAŞTAN

Türkiye’nin yüzyıllık devlet aklı her zaman sol gösterip sağ yumrukla rakiplerini yere serme girişimi son günlerde herkesi şaşırtmış durumda ilkin Libya sonra Mısır, şimdide Suriye politikasında köklü ve sil baştan karar vermesi birçok ülkeyi şok ettiği gibi ülkemizin bir kısım vatandaşlarında ve siyasilerinde de etkisini göstermişi durumda.

Bu gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Suriye konusunda gerekli adımı atacağız demesi bu işin zirvesi yapılacağı kesinleşmiş oldu. Yani mesele kişisel değil devlet aklı olduğunu gösteriliyor.

Salih SÜTLAN