Bu yazımda, size lise yıllarımda bana tanı konulan reflü hastalığından bahsedicem. Aslında reflü bizde genetik bir rahatsızlık yani aile boyunda olan bir hastalık tabi böyle olunca aile boyu yememize dikkat ediyoruz. Ama hepimizin midesini rahatsız eden yiyecekler farklı ve o rahatsız eden yiyecekleri sınırlı tüketmemiz lazım. Sindirim sistemi ağızdan alınan besinlerin alındıktan sonra sindirim kanalında ilerlemesi ile birlikte aşama aşama karbonhidrat, yağ, vitamin, mineral ve protein olarak yapı taşlarına ayrılarak barsaklardan emildiği en temel ve önemli yapılarımızdandır. Peki, ilk önce Reflü Hastalığı nedir?

Reflü Hastalığı Nedir?

Reflü (özefajit), mideye giden besinlerin tekrar geri dönerek yemek borusuna doğru ilerlemesi ve kaçması ile birlikte özefagus mukozasında tahriş oluşması ve bunun ülsere sebep olması olarak bilinir. En tahriş ettiği bölge özefagusun alt kısmıdır. Bu hastalık toplumumuzda çok sık görülmektedir. Oranı neredeyse 10 kişiden 4 ünde rastlanmaktadır ve bu yüksek bir orandır. Reflü hastalığı genellikle ilaç ile tedavi edilir ve kontrol altına alınır. Ama bazı durumlarda ameliyat gerekebilir. Bu hastalık çok şiddetli görüldüğünde yaşam kalitenizi büyük oranda düşürür. Hastaların sürekli öksürük şikayeti ile uyanması, mide suyunun ağzına gelerek uykudan uyanmasına ve sabah yorgun ve uykusuz bir güne gözünü açmasına yol açar. Bu hastalık yüzünden mideden gaz çıkışı ve ağızdan gelen kötü koku ile sosyal hayat kötü etkilenebilir.

Reflü Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Reflü hastalığı belirtileri arasında en sık yemeklerden sonra görülen mide yanmasıdır. Başlıca belirtileri arasında midede yanma hissi, yediğini yutamama, mide içeriğinin ağıza gelmesi, ağrılı yutma, şişkinlik, dışkıda veya idrarda kan görülmesi,  demir eksikliği anemisi, ses kısıklığı, ses kalınlaşması, nefes darlığı, aspirasyon ve öksürük, pnömoni(zatürre), dişlerde mine kaybı yer almaktadır. Kusma veya bulantı olmadan yaşanan bir durumdur. Bazı zamanlarda ise reflüsü olduğunu kişiler fark etmeyebilir. Peki bu belirtileri azaltmak için ne yapmalıyız, reflü tedavisi nasıl olur?

Reflü Tedavisi Nasıl Olur?

Reflü tedavisinde ilaç tedavisi ve beslenme tedavisi uygulanır. İlaç tedavisi tek başına hiçbir zaman yeterli olmaz. Reflüde ilaç tedavisinin yanında beslenme tedavisi uygulandığında hastalarımızın şikayetleri azalır. Aslında bazı hastalarımızda sadece beslenme tedavisiyle bile şikayetlerinin azaldığını ve normal hayatlarına dönebildiklerinizi görüyoruz. Beslenme tedavisi için dikkat edilmesi gerekenler şunlardır;

· Şişman bireylerin ideal kiloya inmesi gerekir. Çünkü kilolu bireylerde karın dışı ve içindeki yağ kütlesinin mideye baskı yapması sonucu mide içi basınç artar ve yiyeceklerin geriye doğru kaçışı daha fazla söz konusu olur.

· Yemekler az az ve sık sık tüketilmelidir.

· Yemekler küçük hacimde ve iyi çiğneyerek tüketilmelidir. (Yemekleri çatalla yemeyi deneyebilirsiniz.)

· Yemekten hemen sonra eğilerek iş yapmamaya dikkat ediniz.

· Sakız çiğnemeyiniz. Çünkü sakız çiğnerken yutulan hava hastalığınızı tetikler.

· Yatmadan 2 saat önce yeme faslınız bitirmeniz gerekir. Buna akşam içilen çayın yanına yenilenler, meyvelerde dahildir. :) Çünkü yemekten hemen sonra uzanmak veya yatmak şikayetlerinizi artırır.

· Sıkı ve vücuda baskı yapan giysiler giymemeye ve çok sıkı kemer takmamaya dikkat ediniz.

· Yastığınızın yüksek olmasını sağlayınız. Böylelikle mide içeriğinizin ağza gelmesini önleyebilirsiniz. Yastığınızın en az yüksekliği 15 cm olması yeterli olacaktır.

· Pişirme yöntemlerinize dikkat ediniz. Kızartma ve kavurma türlerinden uzak durunuz.

· Çok sıcak ve çok soğuk besinleri tüketmemeye çalışınız.

· Yemeklerde sıvı alımınızı azaltınız.

· Tok karnınıza yürüyüş, spor ve egzersiz yapılmamalıdır.

· Yağlı yiyeceklerden uzak durunuz.

  • Sigara, alkol, çikolata, kahve ve çay tüketmeyiniz.
  • Son olarak ; sizi rahatsız eden yiyeceklerden uzak durunuz.

Sizin için kapsamlı bir beslenme planı hazırlamamı isterseniz online diyet programı ile size yardımcı olabilirim.

Diyetisyen Tuba SÖNMEZ