Merhaba sevgili okuyucularım bundan sonra bu köşede sağlıkla ilgili konularda güncel olan ve olmayan sağlık sorunlarınız ile ilgili olarak sizleri aydınlatmaya çalışacağım. Sağlıkla ilgili aydınlanmak istediğiniz bir konu olursa istekleriniz doğrultusunda bu konulara yer vereceğim.

***
Bugün ilk olarak bu mevsimde sık karşılaştığımız grip ve benzeri solunum yolu enfeksiyonu ile ilgili sizleri bilgilendireceğim. Bilindiği üzere bazen SARS, bazen kuş ve bazen domuz ve son olarak corona virüs gibi viral enfeksiyonlar kış aylarında en fazla görülen hastalıklar olarak karşımıza çıkmaktadırlar. Bademcik iltihabı, sinüzit, faranjit bronşit ve zatürre gibi hastalıklara neden olarak bazen ölümcül enfeksiyonlar şeklinde seyretmektedirler ve kışın sıklıkla görülürler. Şunu bilmek gerekir ki bu hastalıklar virüs dediğimiz mikroplarla meydana gelir. Bunlara viral enfeksiyonu denir.

***
Bu mikroplar sıklıkla kış aylarında ve bazen tüm mevsimlerde alt ve üst solunum yolu enfeksiyonları ile kendini gösterir. Bazen ishal ve kusmaya da sebep olabilirler. Bazen yaygın enfeksiyonlara neden olup ölümcüldürler. Çoklukla yüksek ateş, burun akıntısı, boğaz ağrısı, öksürük, yutkunma güçlüğü ve ishal şeklinde seyir gösterebilirler.

***
Viral enfeksiyonların tamamında antibiyotik kullanımı son derece kullanımı son derecede gereksiz ve tehlikelidir. Bu süreçte tedavi hekim tarafında hekim tarafından takip edilmelidir. Viral enfeksiyonlar en tehlikeli olarak çocuklarda ve kronik hastalık olarak nitelendirdiğimiz diyabet (şeker hastalığı) tüberküloz (verem), kanser tedavisi gören hastalar, otoinmün metabolik bozukluğu olan hastalarda ve KOAH (Kronik Obstrüktif akciğer hastalığı-nefes darlığı) tehlikeli seyredebilirler.

***
Korunma tedbiri olarak özellikle ekim ve kasım aylarında grip aşısı ve Pnömokok Aşısı olmak kış aylarında olası hastalıklardan korunmak için iyi bir seçenektir. Bu hastalıklardan korunmak ve başkalarına bulaştırmamak için;

-Maske kullanmak
-Çok sık el ve yüz yıkamak
-Diş fırçalamak
-Öpüşmemek
-Toplu yaşanılan yerlerden uzak durmak
-Tuvalet sonrası temizliğe özen göstermek
-Misafir kabul etmemek
-Doktor kontrolünde olmak kaydıyla uygun ilaç ve sıvı alımı yapmak
Hastalıklardan korunmak ve hastalık sonrası gelişebilecek sorunların çözümü için azami dikkat edilmesi gerekir.


Sağlıklı günler dilerim