Şiddet ve cinsel istismar mağdurları için Adalet Bakanlığı, özel olarak kurduğu Adli Görüşme Odaları’nın (AGO) sayısı hakkında açıklama geldi.

70 İLDE 86 ADLİYEDE AGO KURULDU

Adalet Bakanlığı bugüne dek ülke genelinde 70 ilde 86 adliyede 90 AGO’yu hizmete sundu.

AGO’larda bugüne dek 22 bin 150 görüşme gerçekleştirildi. Adalet Bakanlığı 2021 Ocak ayı itibariyle 22 AGO’yu daha hizmet sunulduğu bildirildi.

ADLİ GÖRÜŞME ODASI NEDİR?

Adli Görüşme Odaları, kırılgan grupların ifadelerinin alınması sırasında örselenmelerini önlemek amacıyla devreye alındı.

Adalet Bakanlığı tarafından AGO'larla ilgili yapılan açıklamada, "Görüşme, gözlem ve bekleme olmak üzere 3 bölümden oluşan odalarda özellikle cinsel istismar ve şiddet mağduru kadın ve çocuklardan oluşan kırılgan grupların ifadeleri uzman adli görüşmeciler aracılığıyla fail ile yüz yüze gelmeden alınıyor. Hâkim ya da savcı tarafından sorulması istenen sorular, bu odalarda kulaklık vasıtasıyla uzmana iletiliyor. Uzmanlar sorularını mağdurların psikolojik durumlarını göz önüne alarak uygun bir dille aktarıyor. Uzmanın yaptığı ön görüşme ile kaygı düzeyi düşürülen mağdurun sağlıklı ifade vermesine imkan tanınıyor. Görüşme sesli ve görüntülü olarak Cumhuriyet savcısı, hakim ve avukatların bulunduğu mahkeme salonuna canlı aktarılıyor. Böylece mağdur ve şüphelinin yüz yüze gelmesi engellenerek mağdurların ikinci defa örselenmesinin önüne geçiliyor" ifadeleri kullanıldı.

MAĞDURLARA İNTERNETTEN HER KONUDA DESTEK

Adalet Bakanlığı, www.magdur.gov.tr internet adresni de devreye alarak süreçle ilgili her konuda bilgilendirmelerde bulunuyor. Bakanlık site aracılığıyla mağdur vatandaşları hakları konusunda bilinçlendiriyor. Sitede; başta cinsel suç mağdurları, aile içi şiddet mağdurları, terör mağdurları ile çocuk ve kadın mağdurların yaşadıkları mağduriyet türüne göre, hangi haklara sahip oldukları, hangi hizmeti hangi kurumlardan alabilecekleri ve bunun için nasıl bir prosedür izlemeleri gerektiği konularında bilgi paylaşımı yapılıyor.