ABD Başkanı Trump’ın açıkladığı yüzyılın planı Ortadoğu’yu yeni bir kaos ortamına sürükledi.  25 yıl önce meslek hayatıma ilk adım attığım dönemde, ilk kaleme aldığım yazım Ortadoğu’ydu, 25 yıl sonra tekrar kaleme aldığım bir başka yazım yine Ortadoğu oldu.

ABD Başkanı Trump’ın İsrail ve Filistin sorunu için açıkladığı yüz yılık planını tüm İslam coğrafyasında şok etkisi oluştururken, bundan sonra yaşanacak olayların fitilini ateşleyen Donald Trump bu planı ile yüz yıllarca hatırlanıyor olacak.

İslam dünyası için söylenecek çok şey var, ancak İslam dünyası diye bir şey kalmadığını görüyoruz. Müslüman coğrafyası bölünmüş parçalanmış kendi içinde çıkar ve menfaatler üzerine kurulu bir yapıya dönüşmüş durumda. Müslümanlığın ve İslam’ın merkezi konumunda olan Suudi Arabistan Müslümanlıktan uzak bir yapı içinde yönetilmekte ve Müslümanların yüzkarası konumunda olduğunu bilinmesi gerekir.

Yarım asır önce Ortadoğu için kaleme aldığım o günkü yazımda da ne Suudi Arabistan, nede İran İslam dünyasını temsil edemez diye yazmıştım. Şimdi tekrar bunu görmemiz mümkün. Örneğin İran’a bir bakın sözde İslam cumhuriyeti diye bilinir, ancak İran’a gidin şunu göreceksiniz, İslam’ın sadece ismini kullanan bir ülke. İslam adına hiç bir şeyin olmadığını açık ve net olarak görmeniz mümkün.

İşte Donald Trump kendi twitter hesabından paylaştığı İsrail’in yeni haritası bu

Yukarda gördüğünüz o harita İslam dünyasının yeni yüz karasıdır. Kudüs’ü fetheden o mübarek komutan Selahaddin Eyyubi bu günü görmüş olsaydı tüm Arap dünyasında olan liderleri emini ki hepsini kılıçtan geçirirdi. Uğrunda binlerce şehidin verildiği Kudüs ABD Başkanı Donald Trump  tarafından kesin  ve bölünmemiş bir şekilde İsrail’e bırakılacaktır denmesi tüm islam coğrafyasında bulunan ve Müslüman’ım diye geçinen ülke liderleri bakalım bu duruma ne diyecekler çok merak ediyorum….