Araştırmacı-gazeteci Uğur Mumcu’nun anısına düzenlenen Uğur Mumcu Anma Koşusu’nun 12’ncisi Kartal'da gerçekleşti. Lisanslı koşucuların yanı sıra amatör spor tutkunlarının da buluştuğu yarış; soğuk ve yağışlı havaya rağmen bin 500’den fazla sporcunun katılımı ile Kartal Meydanı’nda başladı.

Kartal Belediyesi’nin 25 yıl önce bombalı bir suikast sonucu öldürülen araştırmacı-gazeteci Uğur Mumcu’nun anısına 2010 yılından beri düzenlendiği ‘Uğur Mumcu’yu Anma Yol Koşusu’, Kartal Meydanı’nda hazırlanan başlangıç noktasında sabah 10.30’da başladı. Kartal Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Müdürlüğü tarafından organize edilen, Atletizm Federasyonu ve IAAF yarışma kurallarına uygun olarak düzenlenen koşu, her yaştan sporseveri bir araya getirdi. Gençler (18-19 yaş), Büyükler Genel (35-39 yaş, 40-44 yaş, 45-49 yaş, 50-54 yaş, 55-59 yaş, 60-64 yaş, 65-69 yaş, 70-74 yaş ile 75 ve üzeri yaşlar) gruplarında 10 kilometrelik kıyasıya bir mücadeleye sahne olan yarışmada ekipler, koşucuların tehlike yaşamaması için trafik güvenliğini sağladı. Kayıt işlemlerinin ardından topluca ısınma hareketleri yapan sporcular daha sonra start çizgisindeki yerlerini aldı.

Yarışı, Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’in yanı sıra, Cumhuriyet Halk Partisi Kartal İlçe Başkanı Süleyman Uzunok, İyi Parti Kartal İlçe Başkanı Av. İbrahim Ateş, Demokrat Parti Kartal İlçe Başkanı Eray Ekim, Kartal Belediyesi Meclis Üyeleri, Kartal Belediyesi Başkan Yardımcıları, Başkan Danışmanları, Kartal Belediyesi Birim Müdürleri, Atatürkçü Düşünce Derneği Kartal Şube Başkanı Hülya Arkan, Kartal Amatör Spor Klüpleri Birliği (KASK ) Başkanı Nasır Süleymanoğlu, Kartal Kent Konseyi Başkanı Türkan Kurtulmaz Öztürk, Kartal mahalle muhtarları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Kartal Belediyesi İştirak Şirketlerinin Yöneticileri, İstanbul Atletizm Hakemleri, İstanbul Atletizm İl Temsilcileri ile çok sayıda Kartallı izledi.

“İYİ ŞEYLER OLMASI İÇİN İYİ İNSANLARIN ÇOK ÇALIŞMASI GEREKİYOR; BİZ DE ÇOK ÇALIŞACAĞIZ”

Yarışın startını ise Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, Cumhuriyet Halk Partisi Kartal İlçe Başkanı Süleyman Uzunok ve İyi Parti Kartal İlçe Başkanı Av. İbrahim Ateş birlikte gerçekleştirdi. Başkan Yüksel, “Arkamda gördüğünüz sporcularımız hazır. Organizasyonumuzun 12’nci yılı ama usta kalem Uğur Mumcu’yu vefatının üzerinden 30 yıl geçmiş olmasına rağmen anmaya hala devam ediyoruz. Bazen bir kültürel etkinlikle bazense bir spor faaliyeti ile ülkemize katkı sağlayan, iyiliği, doğruyu ve aydınlık geleceği savunan değerlerimize sahip çıkmaya devam ediyoruz. Bugün arkamda gördüğünüz gibi ona sahip çıkan yüzlerce sporcumuz var; 1500-2000’e yakın sporcumuz Uğur Mumcu adına koşacak. İnsanların, sporcuların, İstanbul’un, Kartallıların ve ülkemizin Uğur Mumcu’yu sahiplenmesinden de mutluluk ve gurur duyuyoruz. Böyle faili meçhullerin, olumsuz olayların yaşanmaması için herkesin elinden geleni yapması gerekiyor. Biz ışığımızı bugün sporla göstermek istiyoruz; ne mutlu bu spor faaliyetine katılan komşularımıza, dostlarımıza. Arka fonda onu kaybettiğimiz gün çalınan şarkının olması da tüylerimi diken diken ediyor. İyi şeyler olması için iyi insanların çok çalışması gerekiyor; biz de çok çalışacağız” ifadelerini kullandı.

“GÜNDE 2, HAFTADA NEREDEYSE 14 ANTRENMAN YAPIYOR VE SÜREKLİ ÇALIŞIYORUZ”

 Milli maraton koşucusu Mestan Turan, “Bugün 12’nci Uğur Mumcu organizasyonunda onu andık, çok güzel bir yarışma oldu. Programda emeği geçen herkese teşekkürler. Günde 2, haftada neredeyse 14 antrenman yapıyor ve sürekli çalışıyoruz. Emin Berke Murathan’da benim öğrencim, beraber antrenman yapıyoruz” şeklinde konuştu.

Gençler 18-19 yaş erkeklerde birinci olan Emin Berke Murathan ise “Çok güzel bir parkurdu, gerçekten her şey harikaydı” dedi.

“BURAYA KATILMAKTAN VE BURADA YARIŞMAKTAN GURUR DUYUYORUM”

Büyükler genel kadınlarda birinci olan 22 yaşındaki Ezgi Kaya da “Çok mutluyum, 5’inci şampiyonluğum, 7-8 kez katıldım; en sevdiğim yarışlarımdan bir tanesi. Her şey için çok teşekkürler, çok güzel bir organizasyon oldu. 10 yıldır atletizm branşı ile uğraşıyorum, milli sporcuyum ve bir sürü uluslararası derecem var. Buraya katılmaktan ve burada yarışmaktan gurur duyuyorum” diye konuştu.

10 KİLOMETRELİK YARIŞTA KUPALAR VE MADALYALAR SAHİPLERİNİ BULDU

Kartal’dan Dragos’a gidiş-dönüş 10 kilometrelik parkuru büyükler genel erkeklerde Mestan Turhan birinci, Ege Yolöldüren ikinci, Fatih Korkunç üçüncü tamamladı. Büyükler genel kadınlarda birinci Ezgi Kaya, ikinci Hatice Yıldırım, üçüncü ise Remziye Erman oldu. Gençler 18-19 yaş erkeklerde Emin Berke Murathan birinci, Uğur Kemal Derin ikinci, Emir Salih Karakuzu üçüncü olurken, kadınlarda Gamze Altuntaş birinci, Esmanur Yılmaz ikinci, Başak Yaprak Boğan ise üçüncü olarak koşuyu tamamladı.

Öte yandan Türkiye ilk kadın futbolcusu olan Asiye Meval 60-65 yaş kategorisinde 3’üncü oldu. Ahmet Poyraz adlı sporcu ise 75 yaşında olmasına rağmen harika bir performans sergileyerek Uğur Mumcu Anma Yol Koşusu’nu tamamladı. Görme engelli koşucu Engin Yılmaz da sporcu arkadaşının desteği ile 10 kilometrelik parkuru tamamlayarak bitiş noktasına ulaşanlar arasında yer aldı. Koşunun ödül töreni Kartal Meydanı’nda gerçekleştirildi.  Kadınlar ve erkekler toplam 11 kategoride madalyanın sahibi oldu.

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, soğuk ve yağışlı havaya rağmen Uğur Mumcu Anma Yol Koşusu’na ilginin yoğun olduğunu belirterek katılan tüm katılımcılara teşekkür etti. Başkan Yüksel gençler kategorisinde dereceye giren kadın ve erkek sporculara kupa ve madalyalarını takdim etti. Cumhuriyet Halk Partisi Kartal İlçe Başkanı Süleyman Uzunok, Büyükler Genel Erkekler kategorisinde derece girenlere, İyi Parti Kartal İlçe Başkanı Av. İbrahim Ateş ise aynı kategoride yarışan kadın sporculara madalya kupa ve ödüllerini takdim etti.