Ünlü Sırp tenisçi Novak Djokovic, aşı yaptırmadığı gerekçesiyle ABD vizesinin reddedilmesi sonucu Indian Wells Masters tenis turnuvasından çekildi. Djokovic, daha önce aşı şartı olan Avustralya vizesi alamamasıyla gündeme gelmişti.
Indian Wells Master tenis turnuvasının resmi sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, Sırp raket Novak Djokovic’in Indian Wells Masters 2023 Tenis Turnuvası’ndan çekildiği, yerine ise Nikoloz Basilashvili'nin turnuvaya dahil edildiğini duyurdu. Djokovic, Covid-19 aşı zorunluluğu nedeniyle ABD vizesi alamadı. Ünlü tenisçi, daha önce de Avustralya’da düzenlenen turnuvaya aşı yaptırmadığı için katılamamıştı. Indian Wells Masters turnuvası bugün başlıyor.
FLORIDA SENATÖRÜ BIDEN’A MEKTUP YAZMIŞTI
Florida Senatörü Rick Scott, 19 Mart’ta düzenlenecek Miami Açık turnuvası konusunda ABD Başkanı Joe Biden’a Sırp raketin Covid-19 aşı zorunluluğundan muaf tutulmasını talep eden bir mektup yazmıştı. Scott, mektubunda “Novak Djokovic'in ABD’ye giriş yapan uluslararası yolcular için mevcut aşı zorunluluğundan muaf tutulması talebinin yönetiminize ulaştığını öğrenmiş bulunuyoruz. Sayın Djokovic'in 19 Mart 2023’te Florida'da düzenlenecek Miami Açık profesyonel tenis turnuvasında yarışabilmesi için gerekli olan söz konusu muafiyet talebini kabul etmeniz konusunda yazıyoruz” demişti.
Djokovic’in Miami Açık turnuvasına katılıp katılmayacağı ise henüz açıklanmadı.
AVUSTRALYA’YA DA GİDEMEMİŞTİ
Djokovic, 17-30 Ocak 2022 tarihlerinde Avustralya’da düzenlenen tenis turnuvasına da aşı yaptırmadığı için katılamamıştı. Avustralya Açık’a katılmak üzere Avustralya’ya gelen ünlü tenisçi Novak Djokovic’in, Melbourne Havaalanı'nda ülkeye giriş şartlarını yerine getiremediği için vizesi iptal edildi.
Kararı mahkemeye taşıyan Djokovic’in ilk duruşmasında Avustralya Göçmenlik Bakanlığı’nın vize iptal kararı bozuldu. Daha sonra Avustralya Sınır Güçleri, Djokovic’in seyahat beyannamesinde bazı yanlışlar olduğunu tespit etti. Sırp raket, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, seyahat beyannamesindeki yanlışların ‘insani hata’ olduğunu ifade etti. Avustralya Göçmenlik Bakanı Alex Hawke, yaşanan gelişmelerin ardından mahkeme kararını bozma yetkisini kullanarak Djokovic’in vizesini ikinci kez iptal etmişti.
Vizesi ikinci kez iptal edilen Djokovic, vize iade talebinde bulunarak tekrar Avustralya Mahkemesi’ne başvurdu. Yapılan duruşmada Avustralya Federal Mahkemesi Başyargıcı James Allsop, Djokovic’in vize iade talebinin oybirliğiyle reddedildiğini belirtmişti. Kararın ardından Djokovic, Avustralya’dan ayrılmıştı.