Türkiye’deki yeniden yargılama kararı Fenerbahçe için umut oldu. Sarı-lacivertlilerin UEFA tarafından alınan ve CAS tarafından onaylanan Avrupa’dan men cezasına karşılık olarak İsviçre yerel mahkemesine başvurdu. Yeniden yargılama kararını inceleyecek olan mahkemenin, dosyayı daha rahat ele alabilmek ve sağlıklı karar verebilmek adına harekete geçtiği belirtildi.

Peki İsviçre mahkemesinin CAS kararını bozma ihtimali var mı? Sportif konularda geçmişte bunun örnekleri bulunuyor. En önemlisi olarak ise, her ne kadar sarı-lacivertlilerin durumuyla farklılık arz eden bir konuda da olsa, federal mahkemenin ‘esastan’ bozduğu Matuzalem davası öne çıkıyor.

Ukrayna’nın Shakhtar Donetsk takımından İspanyol Zaragoza’ya 2007’de transfer olan ve bu transferi kulübünün izni olmadan gerçekleştiren Brezilyalı futbolcu Matuzalem FIFA’lık oldu.  CAS aradan geçen iki yıl sonunda oyuncu ve Zaragoza kulübünü 12 milyon euro tazminata mahkum etti ve ayrıca paranın ödenmemesi durumunda oyuncunun futbol oynayamayacağına hükmetti.

Bunun üzerine Matuzalem karara itiraz için İsviçre Federal Mahkemesi’ne gitti. Mahkeme,  ‘Meslekten men cezası’ yaptırımının insan haklarına aykırı olduğu gerekçesiyle kararı uygunsuz bularak bozdu.