Tüm dünyayı etkileyen koronapandemisi salgınında vatandaşlar önlem almak için multivitamin desteğine yöneldiler.  Multivitamin kullanımı ile ilgili dikkat edilmesini belirten Dr. Öğr. Üy. Gaye Hafez, sağlıklı bir bireyin multivitamin kullanmsının kişiye zarar vermeyeceğini fakat böbrek ve karaciğer hastalığı olanlar, yaşlı bireyler, gebeler, kanser hastaları, özel beslenmeye tabi hastalar (Çölyak vb) ile immün sistemi baskılanmış hastaları için risk oluşturacağı gerekçesiyle hekim kontrolünde kullanması gerektiğini ifade etti. 

"Çoklu ilaç kullanımında ilaç-ilaç, ilaç-bitki etkileşimleri de olabileceğinden, bu hasta gruplarında hekim önerisi dışında multivitamin önermiyoruz. Ancak sağlıklı bireylerde de günlük doz miktarını geçmek elbette yanlış. O durumda, sağlıklı bireyler de zarar görür. Her ürünün içeriği farklı olduğu için doz örneği veremiyorum ancak multivitaminlerin de tıpkı ilaçlardaki gibi günlük doğru dozda kullanılması gerekiyor" diyen Doktor Hafez, günlük hayatta bağışıklık sistemini güçlü tutmak için ne yapılıyorsa değiştirilmeden aynısının yapılması gerektiğine değindi. 

Risk grubunda olmayanlara özel ürünler

Ciddi sağlık problemi bulunmayan hastaların beta-glukan, koenzimQ10 içeren ürünler, kara mürver çiçeği ekstresi ve C vitamini içeren takviye ürünleri de kullanabileceğini belirten Hafez, aşırı dezenfektan kullanımından da kaçınılması gerektiğini söyledi.