Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bursa Orhan Gazi Meydanı’nda gerçekleştirilen toplu açılış töreninde halka hitap etti. Başkanlık sistemiyle ilgili konuşan Erdoğan, “Geçenlerde bir milletvekili YSK’ya müracaat etmiş, ‘Cumhurbaşkanı seçimlere kadar meydanlara çıkmasın’ diyor, YSK da bunu reddetmiş. Diyor ki ‘Cumhurbaşkanı siyaset yapıyor’. Ben sadece istikbale yönelik kararlarımı söylüyorum. 7 Haziran’da seçim var. 7 Haziran seçimlerinde biz yeni Türkiye istiyorsak, yeni anayasa diyorsak 400 milletvekili vermemiz lazım. Başkanlık sistemi istiyorsak 400 milletvekili vermemiz lazım ki bu gerçekleşsin. Çözüm sürecini istiyorsak gümbür gümbür iktidarda olan parti bunu gerçekleştirsin” diye konuştu.
"DÖRT DÖRTLÜK CAHİLLER"
Başkanlık sisteminde denetim olmadığını iddia edenlere de yanıt veren Erdoğan, “Bunlar dört dörtlük cahil” dedi ve ABD Başkanı Obama’nın sağlık reformunu yapamadığını anlattı.
Erdoğan, Türkiye’nin çok başlılığının bedelini defalarca ödediğini, bu yüzden başkanlık sisteminin önemli olduğunu söyledi.
Dünyada başkanlık sisteminin uygulandığı birçok ülke olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı, “Hangisi padişahlığa, krallığa dönüşmüş?” diye sordu. Erdoğan, Türkiye’nin ve milletin aleyhine olan hiçbir işte olmadıklarını ve olmayacaklarını da vurguladı.
"ASIL MESELE SİZİN MEYDANDA OLMAMANIZ"
Erdoğan, cumhurbaşkanlığı seçiminde önce “koşan bir cumhurbaşkanı” olacağına dair söz verdiğini ifade ederek, “Siz de bize bu yüzden yüzde 52 verdiniz. Ben onların dediği gibi bir Cumhurbaşkanı olursan emanete ihanet etmiş olurum" dedi. “Cumhurbaşkanları meydanlara indi” diyenlere de yanıt veren Erdoğan, “Asıl mesele sizin meydanda olmamanız” dedi.
Erdoğan, paralel yapıyla iş birliği kuran siyasi partileri milletin asla affetmeyeceğini söyledi.