CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü göreve çağırdı.

YSK'nın kesin seçim sonuçlarını Resmi Gazete'de yayımlanması için ilgili birime göndermesi, TBMM Başkanlığına ulaştırmasıyla birlikte 15 Ağustos 2014  saat 17.00 itibariyle Erdoğan'ın AKP ile ilişiğinin kesileceğini ve milletvekilliğinin sona ermiş olacağını savunan Kart, "AKP Genel Başkanlık ve Başbakanlık makamı bu durumda 'boşalmış' olacaktır" dedi.

'YOK HÜKMÜNDE OLUR' UYARISI YAPTI
 
AKP Genel Başkanlığı prosedürünün ne şekilde tamamlanacağının Siyasi Partiler Yasasının 15/son ve AKP Tüzüğünün 78. Maddesinde düzenlendiğini ifade eden Kart, "AKP-MKYK organının bugünden itibaren en geç 10 gün içinde, kendi bünyesinden Genel Başkan Vekilini seçme görevi ve sorumluluğu vardır. Seçilecek Genel Başkan Vekili, 1. Olağanüstü Kongreyi yönetecektir. Bu sebeple, bu prosedür yerine getirilmeden  15 Ağustos tarihi itibariyle en geç 10 gün içinde Genel Başkan Vekili seçilmeden; 27 Ağustos tarihinde Erdoğan'ın başkanlığında Kongrenin yapılmasının yasal dayanağı yoktur. 27 Ağustos Kongresine ilişkin tüm çalışmalar hükümsüzdür, yok hükmündedir" diye konuştu.

ABDULLAH GÜL'Ü GÖREVE ÇAĞIRDI

Vekaleten görev yapmak üzere başbakan görevlendirmesi yapması için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e başvuruda bulunan Kart, "Bugün itibarıyla hazırlamış olduğumuz cumhurbaşkanlığı makamına hitaben hazırlamış olduğumuz eklerinde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına 3 kez vermiş olduğumuz dilekçeler bulunan bu dilekçeyi Cumhurbaşkanlığı makamına arz ediyoruz" dedi.

Kart, başvurusunda Başbakanlık makamının 15 Ağustos itibarıyla boşaldığını, 62. Hükümet kuruluncaya kadar görev yapmak üzere Bakanlar Kurulu bünyesinde başbakanlık görevi için vekaleten görevlendirme yapmasını isteyerek şöyle dedi:

"Diyoruz ki; anayasal teamüller, dilekçelerimizde sözü edilen yasal ve anayasal gerekçeler, devletin devamlılığı esası, merhum Turgut Özal örneğindeki uygulama ve makamınız tarafından resen görülecek sebeplerle 62. Hükümet kuruluncaya kadar görev yapmak üzere 61. Hükümet bünyesinden vekaleten görev yapmak üzere başbakan görevlendirmesinin yapılması zorunluluğunu dile getirdikten sonra sorumluluk ve inisiyatif üstlenerek devletin başı sıfatıyla anayasanın uygulanması devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışması amacıyla görevinizi yapın diyerek görev ve sorumluluğunu üstlenmeye davet ediyoruz."

AK PARTİ KONGRESİ İÇİN DE BAŞVURACAK

Kart, Adalet ve Kalkınma Partisinin 27 Ağustos'ta tarihinde yapılacak kongresinin yasal dayanaklarının olmadığını belirterek, "Çankaya İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına 27 Ağustos tarihinde yapılacak bu kongrenin hükümsüz sayılması iptali ve yapılmasının önlenmesi amacıyla idari tedbirlerin alınması noktasında başvurumuzu yapacağız" dedi.

MECLİS BAŞKANI'NA SESLENDİ

Meclis Başkanlığının konumunun son derece açık olduğuna dikkat çeken Kart, şöyle dedi:

"YSK bugün iki işlem yapıyor. Kesin seçim sonuçlarını Resmi Gazete'de yayımlanmak üzere ilgili birime gönderiyor. İkinci olarak kesin seçim sonuçlarını ve mazbatayı TBMM Başkanlığına teslim edecek. Gereği yapılmak üzere teslim ediyor. TBMM üyeliğinin düşürülmesidir. Bu üyeliğin düşürülmesi için ayrıca hiç kimsesinin ayrıca başvuruda bulunması gerekmez. Hiç kimseye tebligat yapılması gerekmez. Sayın Meclis Başkanının bugün itibarıyla Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın milletvekilliğini düşürmesi anayasa gereğidir. Milletvekili düştüğüne göre başbakanlık makamı boşalmıştır. İstifa değil, makamın boşalması söz konusu."