Kılıçdaroğlu, “Çoğunluğun güçlü, güçlünün de haklı olduğu; yurttaşların baskı, korku, yasaklar, kin, yoksulluk ve istikrarsızlık tehditleriyle yönlendirildikleri bir sistem çoğulcu değildir. ‘Sandıktan çıktım ne istersem yaparım’ anlayışı, ulusal egemenlik kavramıyla bağdaşmaz” dedi.

CHP liderinin konuşması bittikten sonra AK Partili sıralardan tepki geldi

İşte Kılıçdaroğlu'nun konuşmasının tamamı

TBMM’nin 94. açılış yıldönümü nedeniyle özel Gündem ile toplanan Genel Kurul’da siyasi partilerin gerginliği özel oturuma yansıdı. Başbakan Erdoğan’ın konuşmasından sonra söz alan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Başbakan Erdoğan’ın konuşmalarına cevap verirken, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun konuşmasından sonra da Ak Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, Kılıçdaroğlu’nun konuşmalarına oturduğu yerden cevap verdi. Meclis Başkanı Cemil çiçek, grup başkanlarını uyararak Meclisin özel gündem ile toplandığına dikkat çekti.

Genel Kurul’da konuşan CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu,23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutladı. “Cumhuriyeti kuran devrimci kadroların ulusal egemenlik kavramıyla neyi ifade ettiklerini iyi anlamak gerekiyor” ifadelerini kullanan Kılıçdaroğlu, “Günümüzde bu kavramı çarpıtarak bir dikta rejimi kurmaya kalkışanların, öncelikle Mustafa Kemal Atatürk’ün, 7 Şubat 1923 tarihinde Balıkesir’de yaptığı konuşmayı iyi öğrenmeleri gerekir” dedi. Kılıçdaroğlu, Atatürk’ün o günkü konuşmasından bir paragraf okudu.

Ulusal egemenliğin çoğulcu bir rejim, temsilde adalet ve hukukun üstünlüğü meselesi olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, “Çoğunluğun güçlü, güçlünün de haklı olduğu; yurttaşların baskı, korku, yasaklar, kin, yoksulluk ve istikrarsızlık tehditleriyle yönlendirildikleri bir sistem çoğulcu değildir. ‘Sandıktan çıktım ne istersem yaparım’ anlayışı, ulusal egemenlik kavramıyla bağdaşmaz. Çünkü ulusal egemenlik, sandıktan çıkan oy sayısına bağlı bir kavram değildir. Egemenlik en son ferdine kadar bütün ulusundur. Sayısal çoğunluğu egemenlik olarak anlamak ve kullanmaya kalkışmak ulusal iradenin inkârıdır, istismarıdır. Böyle bir yönetim tarzına demokrasi ve cumhuriyet kelimeleri de yakışmamaktadır. Demokrasi, özgür yurttaşların, özgür medyanın, oy sandığına hapsolmayan bir iktidar anlayışının rejimidir. Demokrasi, iktidarların, egemenliğin kaynağı olan halka belirli aralıklarla ve sandıktan sandığa değil, her gün hesap verdikleri bir rejimin adıdır. Uygulanan yüzde on seçim barajı, ulusal egemenliği hiçe sayan, yurttaşlarımızın tercihlerini görmezden gelerek temsiliyet haklarını çalan ve iktidarda kalmak için her şeyi reva gören bir çarpık zihniyetin ürünüdür. Ne var ki, seçim barajını düşürmeyi, son derece adaletsiz temsil sonuçları yaratacak yeni bir seçim sistemini kabul etme şartına bağlamak, millet egemenliğine açık bir saygısızlıktır” diye konuştu.

Üstünlerin hukukunun egemen olduğu yerde, milletin egemenliğinin olmadığını ifade eden Kılıçdaroğlu, “Halkımız ulusal egemenliği yasama, yürütme ve yargı organları aracılığıyla kullanır. Yürütme organına ‘bu yetkiyi tek başına kullan’ demez. Tarafsız ve bağımsız yargının olmadığı; yasama organının etkisizleştirildiği bir düzeni sürdürmek, ulusal egemenliğin kaynağı olan milletimizi hiçe saymak demektir. Toplumu ve hasımlarını sindirmek için özel mahkemeler oluşturanlar, kararlarını beğenmedikleri zaman Anayasa Mahkemesine bile meydan okuyanlar ve yolsuzluk soruşturmalarına hukuku dinamitleyerek cevap verenler sadece Anayasa’yı değil ulusal egemenliği de çiğnemektedirler. Kuvvetler ayrılığını ayak bağı olarak görenler, halkın iradesine saygı duyduklarını nasıl iddia edebilirler. Bu bayram günündeki burukluğumuzun sebebi de bunlardır. Üzülerek ifade edeyim ki, varlığını ve saygınlığını hukuk ve meşruiyet ilkelerine bağlılığına borçlu olan Meclisimizin, bütçe denetim yetkileri elinden alınmıştır” şeklinde konuştu.

23 Nisan’ın dünya çocuklarına armağan edilmiş ilk ve tek bayram olduğunu hatırlatan Kılıçdaroğlu, “Özgürlüğe, eşitliğe ve bilime bağlı olan toplumlar Mustafa Kemal’in işaret ettiği gibi fikri hür, vicdanı hür nesiller yetiştirebilirler. Bu yıl, grubum adına, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı, temel hak ve özgürlükleri için canlarını feda eden gençlerimizin ve bir Sabah evinden çıkarak Türkiye halkının kalbine gömülen Berkin Elvan’ın güzel anısına adıyorum” açıklamasında bulundu.