Her durumda eğitimden bahsediyorum. Neden eğitim? Çünkü eğitimsiz kimse bir şey bilemez. Eğitim sistemimizde öğrencilerimizin durumu vahimdir. Ortaokula kadar inen müskirat ve inançsızlık, liselerde deizm, şüphecilik, Ataizi’m geleceğimiz açısından ciddi tehlikeler oluşturuyor. Üniversitelerde çok ciddi dinden çıkmalar ve dolayısıyla ortadan kalkan AİLE KAVRAMI geleceğimiz açısından iyi yolda olmadığımızı ortaya koymaktadır. Eğer aileler dikkatli olmasalar bu boyutun önüne geçmek mümkün olmaz. Bu tehlikeli durumda evlatlarına sahip çıkan aileler ve öğretmenlere ülkemizin geleceği açısından teşekkür ederiz.

Daha da tehlikeli durum şudur. Mütedeyyin ailelerin çocukları kendi ailelerinin yolundan değil yukarıda saydığımız akımlara kapılıyorlar. İnançlarını terk ediyorlar. İnanç dünyalarının boş bir düşünce olduğunu iddia ediyorlar. Ailelerden çocukları kopup gidiyorlar. Fiziki olarak gitmeseler bile manen kayboluyorlar. Hele dijital dünya onları her tür ahlaki normların dışına çıkarıyor ve aile ile bağlarını kesiyor. Düşünün ki bir sene önce Allah’a (cc) Peygambere ve manevi değerlere inanan çocuk bir sene sonra bu ahlaki ve dini değerleri yargılar hale geliyor. 

Anlayacağınız ateş bütün hanelerin içine düşmüş ve her an patlamalarla yangın yeri haline gelebilir. Lütfen aileler dikkat edelim. Sevelim, Sevelim, Sevelim. Çocuklarımıza sabredelim. Onlar ile vakit geçirelim. Çocuklarımız bizlere Allah’ın (cc) emanetidir. Zaman az, ömür kısa gideceğimiz yer sonsuz ve yamandır. Lütfen hem kendimizi hem çocuklarımızı her tür kötülükten koruyalım. İnsanı yetiştirmek için şu guruplar el ele vermelidir.

1. Anne baba ve aile,

2. Okul illa ÖĞRETMEN,

3. Çevre. Çevre de dijital dünya.

Öğretmen, eğitimin temel taşı ve bel kemiğidir. Öğretmen sağlam ise öğrencilerde sağlam ve dinamiktir. Öğretmen bir gün, bir defa öğretmenliğinden taviz verirse ip kopar ve bir daha tutulmaz. Gençlik de elden gider. Ve öğretmenlik mesleği sevgi mesleği, saygı mesleği, elindeki hamuru kalıba koyma mesleğidir.  Geleceğimizin teminatı iyi yetişmiş, sevgi ile bilgi ile donatılmış öğretmenlerdir. 

Çocuklar ve her yaştaki gençler öğretmenlerini örnek alır ve öğretmenler gençler için rol modeldir. Öğretmenlerimiz, yetişmiş donanımlı, vatanını ve milletini seven, gençleri ileri hedeflere yönlendiren örnek şahsiyetlerdir. Anne baba öğretmenlerin yardımcısı, çevre ise tamamlayıcıdır. Çevre aynı zamanda bütün birikimleri parçalayan faktördür. 

Velilerimiz çevreye, sosyal medyaya hâkim olacak, çocukları kızdırmadan, nefret ettirmeden bu tehlikelerden koruyacaklardır. Aile, öğretmen ve çevre el birliği edip evlatlarımızın yetişmeleri ile ilgili gayretlerini gösterirken, Devletimiz de en etkili ve doğru kararlar ile bu çalışmayı tamamlamalıdır. Verdiği kararları günü birlik değil uzun vadeli düşünmelidir. Bugün bir karar yarın başka bir karar ile sistem daraltılmamalıdır. 

İyi insan yetiştirdik ne elde ederiz? Esnaf hilekâr olmaz. İşçi yıkıcı olmaz. Memur nemelazımcı olmaz. Sokaklarda dolaşanlar, vatan ve millet düşmanı olmaz. Siyasetçi vatanının ve milletinin menfaatini düşünür. İktidar ve muhalefet insanları birbirine düşman etmez. Yeter ki bizler iyi insan yetiştirelim.

İyi öğretmen, tıpkı Peygamberler gibi sabırla, metanetle ve donanımlı bilgi ile öğrencilerini kuşatmalıdır. Kurtuluşumuz ve geleceğimiz buna bağlıdır. Peygamberler deyince şu örneği paylaşmaktan geçemeyeceğim. Ve her Peygamber yandı kavruldu ama hak ve hakikatten vazgeçmediler.

Allah (cc) Hz Âdemi yaratırken meleklere dedi ki; Ben yeryüzünde bir halife yaratacağım. (Bakara 30) ve melekler hemen itiraz ettiler. Ama Allah’ım (cc) biz sana ibadet etmekte yetmiyor muyuz?

Yüce Allah (cc): ben sizin bilmediklerinizi bilirim. (Bakara 30) Ve Allah (cc) Âdem’i yaratır. Her bir bilgiyi öğretir. Öğreten Allah’tır (cc) öğrenen Âdem’dir. Kâinatta insana yarayacak her bir konu öğretildi. Eğitime tabi tutuldu. Sonra mı? Yüce Allah (cc), melekleri ve cinleri huzuruna çağırır. Hz Âdem’e öğretilenleri sorar. Hiç birisi sorulanlara cevap veremezler. Aynı sorular Hz Âdem’e sorulunca cevapları verir. Çükü o eğitildi, öğretildi. Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu? (Zümer 9)

O gün bu gün Peygamber mesleği olan öğretmenler, alanlarındaki bilgileri uygulamaları ile beraber bilir ve kendine teslim edilen insan evladına öğretir. Sabırla öğretir. Beynini zorlar ve yine öğretir. Öğrettiği kadar faydalı olur. Neden Eğitim, çünkü eğitimle başaramayacağımız iş yoktur. Eğitim konusu daha çok konuşulacaktır. Eğitilmiş gençlerimizin çokluğu ve yeterliliği bizim ileri hedeflere ulaşma sebebimizdir.

Cuma bayramına eğitim anlayışımızla girmek nasip olsun. Allah hastalarımıza şifa, borçlularımıza eda, ölmüşlerimize rahmet etsin. 

Selam ve dualarımla.

Saim ORAL Kartal 1 Temmuz 2021