MERHABA
Nerden başlamalı, nasıl başlamalı diye çok düşündüm. İnsanları bilgilendirmek, bilgilerimi paylaşmak adına bana imkan veren sevgili gazeteci Salih Sütlan’a çok teşekkür ediyorum.
Dediğim gibi ilk yazım olması sebebiyle öncelikle kendimi tanıtarak başlayayım. Ortaöğretimi Konya ve Van'da tamaladım. Ön lisansı Yüzüncü yıl, lisansımı Anadolu, yüksek lisansımı Nişantaşı Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi Uluslar arası Finansal Raporlama Ve Denetim alanında tamamladım. 2002 yılından beri çeşitli firmalarda muhasebe müdürlüğü yaptım. 2012 yılından bu yana Arnavutköy'de Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik yapıyorum.
Yazılarımızın konusu başta söylediğim gibi bilgilendirme mahiyetinde olacak. Vergi, sosyal güvenlik (sgk) ve ekonomi ile ilgili gücümün yettiği kadar gerekli bilgilendirmeleri yapacağım. Bu açıklamalardan sonra ilk konumuza başlayalım.
Mali müşavir olmam hasebiyle vergi mükelleflerini ilgilendiren ve 2020 yılı itibariyle her mükellefin hatta vergi mükellefi olmayan insanların da hayatına giren ve kafa karışıklığının had safhada olduğu E-fatura ile ilgili mükellefi ve vatandaşı ilgilendiren kısmını anlatacağım.
19 ekim 2019 tarihinde maliyenin çıkardığı 509 nolu tebliğle 2020 yılında uygulanmak üzere e- fatura hayatımıza girdi ve uygulanmaya başlandı. Bu işlemle beraber e fatura, e arşiv fatura, 5.000 – 30.000 TL e arşiv fatura şeklindeki fatura türlerine merhaba dedik. En büyük sıkıntı kim hangi faturayı kesecek? Bir de bu faturalar nasıl kesilecek? Şeklindeki bir sürü soru…
Zaten bu konuda karışık olan kafaları karıştırmadan gerekli bilgilendirmeleri yapmaya çalışayım.
Öncelikle az önce saydığım Fatura türlerinden E Fatura ve buna bağlı olarak oluşan E arşiv faturaların teknik hesaplamalara göre belli satış hasılatına ulaşan vergi mükelleflerine zorunlu olduğu için 2020 yılında hayatımıza giren  5.000-30.000 tl e arşiv fatura türleri ile karıştırmamak gerekiyor. 5.000-30.000 tl e arşiv fatura türü tüm vergi mükelleflerini ilgilendirmekte olup aynı gün içerisinde vergi mükellefi olana 5.000 tl, vergi mükellefi olmayana 30.000 tl yi aşan satışların uygulandığı fatura biçimidir. Bunu bir örnekle açıklarsak halı ticareti yapan ABC firmasından vergi mükellefi olan Ahmet’in ticarethanesinde kullanmak üzere 24/01/2020 tarihinde aldığı halıların vergi dahil 5000 tl yi aşıyorsa ABC firması e arşiv fatura düzenleyecek, bu tutar 5.000 tl nin altında olması durumunda yada Ahmet'in bunu kendi evinde kullanması durumunda 30.000 tl ye kadar kağıt fatura düzenleyebilir.  Firmalar 5.000-30.000 tl faturaları internet vergi dairesi şifresi ile maliyenin portalında kesecekler.  Aslında kağıt fatura düzeninden farkı olmayan bu uygulamada tek sıkıntı zaman problemi olup faturalarınızı 7 gün içerisinde düzenleme zorunluluğunun olması. Bu işlem için özel entegretör kullanılmamaktadır. Özel entegretör e - fatura mükellefleri için olup bu konudaki bilgilendirmeler firmaların ilgili mali müşavirleri tarafından takip edilmekte olup mutlaka bu kapsama dahil olanları uyardıklarından bu konuya girme gereği duymadım.
5.000-30.000 tl e arşiv fatura türünün oluşturduğu en büyük problemlerden bir tanesi gün içerisinde mal veya hizmet satışı yapılan bir kişiye gün içinde elektronik fatura haddine ulaşmadığından kağıt fatura düzenlenmiş olması ve ticaretin gereği olarak mesai saatinin bitimine yakın bir zamanda tekrar yeni bir mal ve hizmet satışının olması durumunda sabah kesilen kağıt faturanın elektronik fatura olarak düzeltilmesi problemidir. Diğer bir problem her ne kadar fatura elektronik ortamda düzenlenmiş olsa da faturanın kesildiği kişiye yada kuruma online mail değil de indirdikten sonra mail atma imkanı getirmesi, fatura formatından kaynaklanan açılma problemi, vergi numarası girdiğimiz zaman adres bilgilerinin otomatik olarak gelmemesi gibi sıralayabiliriz.
5.000-30.000 tl e arşiv faturaları için istememiz halinde fatura değeri kaç para olursa olsun tüm satışlarımızı buradan kesebiliriz. Bu bizim tercihimize bağlı bir durum.
Bir de yakın zamanda e fatura mükellefi olan firmaların esnaftan mail adresi taleplerinin olduğunu biliyoruz. Her ne kadar faturalar elektronik kesilse de kanun gereği bu faturaların birer çıktısı esnafa ya da tüketiciye verilme zorunluluğu vardır. Bu yüzden bu taleple gelen firmalara mail adresini verseniz dahi mutlaka birer kağıt çıktısını mutlaka talep ediniz.