Türk bilim insanı Aziz Sancar, 2015'te Kimya alanında hücrelerin hasar gören DNA'ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandırması yönündeki araştırmaları ile Nobel Kimya Ödülünü kazanmıştı. Mardin de doğduğu ve doktorluğu sırasında kaldığı üç katlı tarihi konak restore edilerek müzeye dönüştürülecek. Mardin Valiliği ve Mardin Büyükşehir Belediyesi ortaklığı ile konağın üç katlı ve 36 odasının bir bölümü restore edilecek. Evin hava koşullarında düzenlemeye gidildikten sonra restorasyona başlanacak. 

Mardin Valisi Mustafa Yaman, Prof. Dr. Aziz Sancar'ın evinin müzeye dönüştürülmesi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Yaman, gençlere önemli bir rol model olan Aziz Sancar'ın ailesiyle yapılan görüşmeler sonucunda müze düşüncesinde ortak karar aldıklarını ifade etti. Konağın uzun süredir kullanılmadığını söyleyen Mustafa Yaman, konak için Aziz Sancar'ın hatırasını yaşatmak adına ve müze olarak varlığını sürdürmesi doğrultusunda bu karara vardıklarını belirtti. "Mardin Valiliği ve Mardin Büyükşehir Belediyesi olarak buna biz destek veriyoruz. Şu anda arkadaşlar çalışmalara başladı" diyen Yaman, kısa süre içerisinde restorasyonun biteceğini ve misafirlerin ziyaretine açılacağını belirtti. 

Nobel ödülüne zemin hazırlayan konak

Aziz Sancar'ın yeğeni Mahmut Sancar, konağın bir bölümünün halen kullanımda olduğunu ifade ederek, valilik ve belediyenin böyle bir çalışmaya destek vermesine çok sevindiklerini söyledi. İlçeye gelen turistlerin öncelikle Nobel ödüllü bilim insanının evini görmek istediğine değinen Sancar, "Aziz Sancar'ın doğup büyüdüğü Nobel ödülünün temellerinin atıldığı ev kullanılmaz durumda. Sancar'ın öğrencilik dönemlerine ait kitapları da mevcut" dedi. Evi hastane gibi kullandığını söyleyen Mahmut Sancar, Aziz Sancar'ın kimseden para talep etmediğini ve gereken maliyeti kendi cebinden karşıladığını anlattı. 

Aziz Sancar tarihi 36 odalık konağın bir kısmının restore edilmesinin ardından müzenin açılışına katılması bekleniyor.