TBMM Adalet Komisyonu'nda yeni yargı paketinin görüşmeleri devam ediyor.

Komisyonda konuşan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, göreve yeni başlayan hakim ve savcıların 3 bin 939 Türk Lirası olan maaşlarının bu düzenleme ile 5 bin 85 liraya yükseleceğini belirtti.

Hakimler ve Savcılar Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin Adalet Komisyonu'ndaki müzakerelerine devam edildi.

34 maddelik teklifin 26 maddesi komisyonda kabul edildi.

Teklifin; noterlerin, MİT ve Emniyet gibi istihbarat birimlerine istediği bilgi ve belgeleri vermesine yol açabileceği ifade edilen düzenlemesi önerge ile tekliften çıkarıldı.

İdari yargıda 5 yıl süreyle görev yapan hakim ve savcıların hukuk fakültelerine sınavsız yerleştirilmeleri düzenlemesinden de vazgeçildi.

Adli yıl açılış törenlerinin kaldırılmasına ilişkin madde ise kabul edildi.

Adalet Bakanı Bozdağ, adli yıl açılış törenlerinin yasal dayanağının kaldırılmasının, bundan sonra bu törenlerin yapılmasına engel olmadığının altını çizdi.

Teklifin kabul edilen maddelerine göre; Yargıtay, Danıştay Başkanı ve Bavşsavcısı, Yargıtay ve Danıştay Başkanvekilleri, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekili ve Adalet Bakanlığı Müsteşarı'nın da aralarında bulunduğu hakim ve savcılara aylık ek tazminat ödenecek.

Hakim ve savcılara 14 Şubat 2005 tarihinden 1 Eylül 2013 tarihine kadar verilen uyarma, aylıktan kesme, kınama ve kademe ilerlemesini durdurma cezaları bütün sonuçları ile affedilecek, kesinleşen disiplin cezaları uygulanmayacak.

"Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak" ile "Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlardan" teknik takip yapılabilecek.

Teklifle aramalarda "kuvvetli şüphe" şartı "makul şüphe"ye dönüştürülüyor.

Mesleğinde en az 3 yıl fiilen çalışmış avukatların hakimlik ve savcılık adaylığı sınavına girebilmelerine ise imkan tanınıyor. Böylece 5 yıllık fiili çalışma süresi kısaltılıyor.