TürkMedya Ankara Temsilcisi Melik Yiğitel, AK Parti ve MHP’nin “siyasi partiler arasındaki hülleye karşı” yürüttükleri ve haziran ayında TBMM’ye gelmesi beklenen çalışmanın hukuki taslağına ulaştı.

24 TV canlı yayınında konuşan Melik Yiğitel, milletvekili transferini önleyecek düzenlemenin detaylarını son dakika gelişmesi olarak duyurdu. Bunu ilk olarak CHP’nin İYİ Parti’ye verdiği 15 milletvekili ile başlattığını hatırlatan Yiğitel, şunları kaydetti:

“CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu daha sonra DEVA ve Gelecek partilerine de vekil verebileceklerini söylemişti. Mevcut siyasi partiler yasası da, işin doğrusu, arkadan dolanmaya imkân tanıyor. Siyasi partiler arasında hülleye son vermek için böyle bir ihtiyaç duyuldu. Bu kapsamda, AK Parti ve MHP bir taslak üzerinde çalışıyor.”
“Dört ihtimal üzerinden çalışılıyor”

Masada birçok opsiyon bulunduğunu, ana çerçevenin oluşturulduğunu, fakat nokta atışın henüz yapılmadığını kaydeden Yiğitel, konuyla ilgili olarak dört ihtimal bulunduğunu anlattı:

• Bir milletvekili, partisinden ayrıldığında bağımsız kalmalıdır.

• Bir milletvekili, partisinden ayrıldıktan sonra 6 ay hiçbir partiye geçemez.

• Bir parti, grup oluşturacak şekilde toplu milletvekili transferi yapamaz.

• Bir milletvekili, partisinden ayrılıp başka bir partiye geçtikten sonra geri dönemez.

“Türkiye bu kadar açık bir hülleye daha önce Güneş Motel’de tanık olmuştu”

Söz konusu dört maddenin birkaçının birleştirilerek bir sonuca ulaşılabileceğini ya da birinin seçilmesinin de mümkün olabileceğini ifade eden Melik Yiğitel, son seçeneğin çok önemli olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Biliyorsunuz CHP, seçime girmeye hazırlanan İYİ Parti’ye 15 vekil göndermişti. Daha sonra bu vekiller geri alınarak kendilerine listelerde garanti yerler verilmişti. Hüllenin en açık haliydi. Türkiye, bu kadar açık ve aleni bir hülleye daha önce Güneş Motel’de tanık olmuştu. İkincisi de bu CHP ile İYİ Parti arasındaki vekil transferiydi. Sayılan bu dört maddenin sonuncusu, bir yere giden vekilin geri dönmesini önlüyor. Bu bir anlamda hüllenin önüne geçecektir.”
“Dünyadaki örnekleri de detaylıca inceleniyor”

Bu düzenlemenin dünyadaki örneklerine de bakıldığının altını çizen TürkMedya Ankara Temsilcisi Melik Yiğitel, “Bu Türkiye’ye özgü bir şey değil, dünyada da örnekleri var. Konuştuğum kaynaklar diyor ki, hüllenin, vekil pazarlığının ya da hükûmet düşürmenin önüne geçmek için birtakım yasal tedbirler alınmış. Hangi tedbir ne kadar demokratik, hangisi Türkiye’ye ne kadar uyarlanabilir, bunlara da bakılıyor. Fakat hâlihazırda masada bu dört seçenek bulunuyor ve tartışılıyor.” diye konuştu.

“Kimse kendini halkın iradesini keyfince değiştirecek yetkide göremez”

AK Parti Grup Başkanı Naci Bostancı, kişisel Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklama ile bu çalışmanın sinyalini vererek şu ifadeleri kullanmıştı:

“Halkın tayin ettiği milletvekillerinin temsil ettiği siyasi iradenin çeşitli oyunlarla ahlaka, demokrasiye aykırı şekilde değiştirilmesine, pazara çıkartılmasına imkân vermeyecek bir hukuki çalışmayı MHP ile birlikte yürütmekteyiz. Tekemmül ettiğinde diğer partiler ve kamuoyu ile paylaşacağız. Siyasi rekabet, partilerin kurallar dahilinde ancak ülkenin üst çıkarlarını asla gözden çıkarmaksızın mücadelesi elbette olacak. Fakat unutmayalım; herkes gücünü ve meşruiyetini halkın iradesine borçludur. Kimse kendisini bu iradeyi keyfince değiştirecek yetkide göremez.”