Başbakan Ahmet Davutoğlu, Azerbaycan ziyareti öncesi Esenboğa Havalimanı'nda açıklamalarda bulundu.

Ziyareti hakkında bilgi vererek "Bölgemizde, yakın bölgelerde çok önemli siyasi gelişmeler yaşanıyor. Bunları ele alacağız" diyen Davutoğlu, Türkiye ile Azerbaycan’ın çok büyük projeleri birlikte gerçekleştirdiğine dikkati çekti. Davutoğlu, şöyle konuştu:

"El ele, birlikte çok parlak bir geleceğe yürüyoruz. Aramızdaki Bakü-Tiflis-Erzurum, Bakü-Tiflis-Kars, Bakü-Tiflis-Ceyhan projeleri, ulaştırma ve enerji alanında bütün Avrasya'daki denklemleri değiştiren çalışmalar. Bakü'de başlayıp Hazar kıyısından Anadolu sathını geçen ve dünyaya açılan projeler. Bunun son büyük başarılarından biri de TANAP'tır. TANAP devreye girdiği andan itibaren, proje olarak hayata geçirme kararı ve siyasi iradesi Türkiye ile Azerbaycan arasında verildiği andan itibaren Avrasya denklemindeki enerji politikalarında çok ciddi değişimler yaptı.

Yarınki resmi ziyareti müteakip, 20 Eylül'de de TANAP'ın Azerbaycan ayağının temel atma törenini gerçekleştireceğiz. Bu bir rüyaydı. Bugünlerde birçok hedefin bir rüya gibi görüldüğü düşünülürse bütün güzel gerçeklikler aslında insan zihninde inşa etmekle başlar. 20 sene önce Türkiye ile Azerbaycan arasında, 90'lı yılların başlarından itibaren inşa edilen büyük dostluk ilişkisinin semerelerini görüyoruz."

"SINIR BOYUNDAKİ VALİLERE GEREKLİ TALİMAT VERİLDİ"

Açıklamalarının ardından Davutoğlu, Suriye ve Irak'tan gelen sığınmacılara ilişkin bir soru üzerine şunları kaydetti;

“Suriye ve Irak'taki istikrarsızlığın yol açabileceği muhtemel sonuçlar konusunda bütün uyarılarımıza rağmen uluslararası toplum gerekli adımları atamadığı için, hem Suriye'den hem Irak'tan en ufak bir olumsuz gelişme olduğunda insanlar yönlerini tarihi hafızalarına da dayalı, bir şekilde Türkiye'ye ulaşıp burada güven bulmak istiyorlar.

Bu tabii bizim için insani bir görev. Şimdiye kadar bu konudaki bütün meydan okumalara ve risklere rağmen hep gönlümüzü açtık, açmaya da devam ediyoruz”.

Son zamanlarda daha istikrarlı olan kesimlerde de bu tür hareketlenmelerin başladığını dile getiren ve gerekli talimatların verildiğini bildiren Davutoğlu, "Tabii ilk aşamadaki temel hedefimiz, bu kardeşlerimize bulundukları yerlerde yardım edebilmek için sınırda yardım çalışmalarını yürütmek. Sınır boylarında birikmiş kardeşlerimize, hangi etnik, dini veya mezhebi kökenli olursa olsun yardım etmeye hazırız.

Ancak öncelikli hedefimiz Suriye sınırları içinde mümkün olduğu kadar bu yardımları ulaştırmak. Daha sonra eğer güvenlik konusunda ciddi sıkıntılar çıkarsa tabii her zaman takip ettiğimiz insani politikayı göz önünde bulundurarak gerekli adımları atarız. Ancak şu anda esas hedefimiz, oradaki ihtiyaçları karşılayacak şekilde valiliklerimizin sınır boylarında gerekli tedbirleri almasıdır” dedi.

Başbakan Davutoğlu'nu Esenboğa Havalimanı'ndan, Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç ve Yalçın Akdoğan ile Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı uğurladı.