TBMM'de basın toplantısı düzenleyen HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, ekonomideki gelişmeleri değerlendirdi. Büyümenin gerileyeceğini, enflasyonun iki haneli rakamlara ulaşması riskini taşıdığını, döviz kurların artacağı sıkıntısı olacağını dile getiren Kaplan, doğalgazda uygulanan kotanın bir karne olduğunu ifade etti.

Çok ciddi bir doğalgaz zammının Türkiye'yi beklediğini anlatan Kaplan, akaryakıt, benzin mazot başta olmak üzere zam olacağını gösterdiğini ifade etti. Faturanın ise halka kesileceğini belirten Kaplan, gelişmelerin kaygı verici olduğunu kaydetti.

IŞİD'e yönelik çekirdek koalisyonla ilgili Kaplan, hükümetin rehineler konusunda sessiz kaldığını belirterek "Ya IŞİD karşısında olacak ya da yanında olacak. Başka bir seçenek yok. Doğru bir tavır koyma zamanıdır. Bu konuda birlikte bir tavır koymak zorunlu bir durumdur. Çünkü sonuçları ağırdır. Sadece AK Parti hükümetini vurmayacaktır. Türkiye teröre destek veren ülkeler kategorisine girme tehlikesiyle karşı karşıya kalacaktır. Bunun sonuçları çok ağırdır." şeklinde konuştu.

"BİR DE HAVUZ BANKALARI OLUŞACAK"

Hükümetin sermaye içinde kendi çelişkileri olduğunu dile getiren Kaplan, "Havuz medyası diyorsunuz; bir de havuz bankaları oluşacak. Bu anlaşılıyor." ifadelerini kullandı. Kaplan, Sayıştay raporlarının ilk defa bu yıl alt komisyonda görüşmeye başlayacaklarını söyledi. Anadilde eğitim konusunda ise Kaplan, 20 milyon bir dili konuşuyorsa elbette onların da okulunun olacağını ve Diyarbakır'da bir sıkıntı olmadığını savundu. Ortak dilin Türkçe olması konusunda bir sıkıntıları bulunmadığını dile getiren Kaplan, Kürtçe yasaklarının kalkmasını istediklerini ve bunun anayasal bir sorun olduğuna dikkat çekti. Hakim ve savcılara yönelik zam konusunda Kaplan, özlük haklarının iyileştirilmesinin doğru olduğunu söyledi. Bunun HSYK seçimlerine etki edeceğini bilinç düzeyini göz önüne aldığında düşünmediğinin altını çizen Kaplan, Adalet Bakanı vesayetinin HSYK'dan çekilmesi gerektiğini ifade etti. Adalet Bakanlığı bütçesinin artırılması, savcı hakim alımı yapılması gerektiğini anlatan Kaplan, yargıç teminatı olmadan yargı bağımsızlığından bahsedilemeyeceğine dikkat çekti.