İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, IŞİD'e katılmak için Suriye'ye gitmek isteyen kişileri durdurma konusunda Türkiye'nin harika bir iş çıkardığını söyleyerek, "Sınırın yapısından dolayı yüzde yüz başarılı olamazlar, Türk Başbakanı bu konuda kesinlikle haklıdır" dedi.
 
İngiltere'nin başkenti Londra'da yapılan "IŞİD ile mücadele" toplantısının ardından Hammond, ABD'li mevkidaşı John Kerry ve Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, İngiltere Dışişleri Bakanlığında ortak basın toplantısı düzenledi.
 
Bir gazetecinin, yabancı savaşçıların Suriye'ye gitmelerinin ve İngiltere'ye dönmelerinin engellenmesine ilişkin sorusuna İngiliz Bakan Hammond, şu yanıtı verdi:
 
"İngiltere'den giden yabancı savaşçılarla mücadele çok katmanlı bir yaklaşım gerektiriyor. Bu kişileri belirlemeli ve gitmelerini engellemeliyiz. Eğer giderlerse, dönüşlerini engellemeliyiz. Avrupa'daki ortaklarımızla bu konuda çalışmalıyız. Çünkü birçok kişi Avrupa ülkelerini transit olarak kullanıyor. Transit rotaları olarak kullanılan ülkelerdeki güvenlik güçleriyle irtibat halindeyiz.
 
Türkiye, Suriye'ye gitmek isteyen kişileri durdurma konusunda harika bir iş çıkarıyor. Sınırın yapısından yüzde yüz başarılı olamazlar, Türk Başbakanı bu konuda kesinlikle haklıdır. Ancak harika bir iş çıkarıyorlar."
 
Londra'da bugün yapılan toplantıyla IŞİD'i zayıflatmak ve mağlup etmenin amaçlandığını dile getiren Hammond, IŞİD ideolojisinin dünyanın her yerinde sona erdirilmesinin önemini de vurguladı.
 
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de, IŞİD'in sadece Irak'ın ya da Suriye'nin sorunu değil, küresel bir sorun olduğunu ifade ederek, bu çerçevede IŞİD ile kapsamlı bir mücadeleye ihtiyaç olduğunu bildirdi. IŞİD ile mücadele koalisyonundaki tüm ülkelerin önemli katkılarda bulunduklarını söyleyen Kerry, "Brüksel'de karar verdiğimiz gibi, IŞİD'i bozguna uğratmak için uzman düzeyinde çalışma grupları oluşturacağız" dedi.
 
Irak'ta son aylarda IŞİD'in zayıflatıldığına dikkati çeken Kerry, "Bu ilkbaharda, Suudi Arabistan, Türkiye ve Katar'daki kamplarda Suriyeli muhalif güçlerini eğitmeye başlayacağız" dedi.
 
Irak Başbakanı Haydar el-İbadi de, daha fazla destek almak için Londra'da bulunduğunu belirterek, "Son aylarda, Irak'a silah ve mühimmat sağlanmada artış yaşandığını" dile getirdi.
 
Iraklı askerlere verilen eğitime de değinen İbadi, eğitim programının başarılı bir şekilde devam ettiğini kaydetti. Irak Başbakanı, "Bugünkü toplantı çok açık, samimi ve faydalıydı. IŞİD'in kökünü kazımak için birçok konu üzerinde görüştük. Iraklı güçler sahada birçok gelişme gösteriyor" dedi.
 
İbadi, Irak hükümetinin hem Irak sınırları içerisinde hem de bölgedeki güçlerle başarılı ağlar ve işbirliği geliştirdiğini belirterek, "IŞİD ırk, din, bölge tanımayan bir terör örgütüdür" dedi.
 
Londra'da bugün yapılan ve 20 ülkeden yetkilinin katıldığı "IŞİD ile mücadele" toplantısında Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu temsil etti. Toplantıya ayrıca, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin Irak Özel Temsilcisi Nickolay Mladenov ve AB Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini de katıldı.