İsveç’te 14 yıl sürgün hayatı yaşayan İranlı muhalif Habib Chaab'ın Türkiye’ye geldikten sonra ortadan kaybolmasıyla başlayan süreç MİT’in hızlı bir şekilde yürüttüğü soruşturmayla Chaab’ın ortadan kaybolmasındaki gizemin çözüldü.

MİT, elde ettiği delillerle İranlı muhalif ismin, İran istihbaratının kontrolündeki uyuşturucu kaçakçısı Zindaşti tarafından eski eşi kullanılarak tuzağa düşürüldüğünü belirledi.

CHAAB İRAN'A KAÇIRILDI

Edinilen bilgide eski eşi, Chaab’ı İsveç’ten kendisini görmek ve 100 bin euro borç vermek vaadiyle İstanbul’a gelmesini istedi. Chaab da 9 Ekim'de Beylikdüzü’nde bir adrese geldi.

Eski eşinin de içinde olduğunu düşünerek minibüse bindi. Ama binmesiyle bayıltılıp kaçırılması bir oldu. İran'a doğru yol alan Zindaşti’nin adamları, alternatif güzergahlardan Van’a ulaşarak Chaab’ı İran’a götürdü.

TRT Haber'in haberinde, soruşturmayı derinleştiren MİT, İran istihbaratıyla bağlantılı hücreyi etkisiz hale getirdi. Zindaşti için çalışan ve olaya karışan 11 kişi belirlenerek yakalandı.

UYUŞTURUCU KAÇAKÇISI GİZEMLİ ADAM: NACİ ŞERİFİ ZİNDAŞTİ

İran istihbaratına çalışan Naci Şerifi Zindaşti uyuşturucu kaçakçılığı yapan karanlık bir kişi. İran’da hakkında idam kararı çıkınca Türkiye’ye kaçtı. 2007’de cinayet suçlamasıyla Türkiye’de yargılaması yapıldı. FETÖ’cü Zekeriya Öz tarafından gizli tanık olarak değerlendirildi.

Daha sonraki yıllarda uyuşturucu kaçakçılığı, silahlı suç örgütü kurma, adam kaçırma ve öldürme suçlarından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlana iddianameyle 4 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 24 yıl hapis cezası istenen Zindaşti, 2018'de kayıplara karıştı. Daha sonra da İran’da ortaya çıktı. Türkiye tarafından aranan Zindaşti’nin suç faaliyetlerini İran’da sürdürdüğü kaydediliyor.

İRAN’DAKİ ARAP MUHALİF AZINLIĞIN BAĞIMSIZLIĞINI İSTİYORDU

Peki, Habib Chaab neden İran istihbaratının hedefindeydi? Chaab, İran’daki Arap muhalif azınlığın bağımsızlığını savunuyordu. Arap Mücadele Hareketi’nin İsveç kolunu yönetiyordu.

O, İran’ın son dönemde kaçırdığı muhalif isimlerden sadece biriydi. Daha önce Fransa’da yaşayan İranlı muhalif Ruhollah Zam da tuzak kurularak Irak’a getirilmiş, oradan da İran’a kaçırılmıştı. Popüler bir sosyal medya kanalını yöneten Zam, geçtiğimiz günlerde idamı gerçekleşti.