Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ATO Congresium'da, TİKA tarafından tamamlanan ortak projelerin açılışının yapılacağı "Ayrı Coğrafyalarda Aynı İmza" başlıklı törende konuştu.

"Millet olarak tarifi mümkün olmayan bir acıyı yaşıyoruz" diyen Erdoğan, "Acımızı paylaşan, taziye yayınlayan, yardım öneren tüm dost ve kardeş ülkelere teşekkür ediyorum" dedi.

Konuşmasında Balkanlardaki sel felaketine de değinen Erdoğan, "TİKA zaten başından itibaren işin içerisinde. Orada desteklerini sürdürüyor. Şu ana kadar 44 kişinin sel baskınlarında hayatını kaybettiği, hem can kaybının hem de maddi kaybın artacağı yönünde haberler alıyoruz. Tabi TİKA'ya burada mücadele sebebiyle teşekkür ediyorum. Gerek Bosna Hersek'te, gerek Sırbistan'da bu desteği sürdürdüler, sürdürmeye devam ediyorlar. Aynı şekilde AFAD ve Kızılayımız da yine afet bölgesinde, şu anda aktif durumdalar. Bosna Hersek ve Sırbistan halkına buradan başsağlığı dileklerimi özellikle iletiyorum" diye konuştu.

"19 Mayıs 1919'da başlayan, bugüne kadar da devam eden süreç, ulusal sınırlarımız içine hapsolunacak bir süreç değildir. Bize çoğu zaman şunu anlattılar; 'Türkiye saldırıya maruz kaldı, Türkiye toprakları işgal edildi, tüm dünya Türkiye'nin aleyhine tavır takındı, Türkiye yalnız bırakıldı.' Hayır. Türkiye o zor süreçte asla yalnız değildi. Her zaman ifade ediyorum; 19 Mayıs 1919'un kapılarını aralayan Çanakkale zaferimizde Anadolu ve Trakya'nın evlatları kadar, Makedonya'nın, Bosna Hersek'in, Filistin'in, Suriye'nin, Irak'ın evlatları da dedelerimizle birlikte şehit oldular."

VEREN EL KONUMUNA YÜKSELDİK

2002'den önce Türkiye'nin alan el konumunda olduğunu, büyüyen ekonomiyle birlikte o dönemin artık kapandığını ve Türkiye'nin veren el konumuna yükseldiğini ifade eden Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu noktada yaptığımız yardım hamdolsun 2,5 milyar doları aşmış vaziyette, buraya geldik. Neden? Çünkü biz büyüyoruz ki veren el, alan elden hayırlıdır. Son 11 yılda sadece TİKA'ya 1 milyar liranın üzerinde kaynak aktardık. Önceki dönemlere göre yüzde 335 artış kaydettik."

SOMALİ'YE DE ULAŞACAK GÜÇTE BİR DEVLETİZ

Türkiye'nin zaman zaman uluslararası yardımlarının eleştiri konusu yapıldığını belirten Erdoğan, "İşte en son, bunu üzülerek ifade ediyorum, 'Somali'yi bırak, Soma'ya bak' tarzında insaf ve vicdan dışı ifadelerle dile getirildi. Acımız daha çok sıcakken, yaralarımız tazeyken, yüreklerimiz hala kanarken bu eleştiriler üzerinde durmayacağım. Ama şunu ifade etmek durumundayım: Biz Allah'ın izniyle, milletimizin desteğiyle, Soma'ya da ulaştık, oradaki yaraları bir an önce sardık, sarıyoruz, saracağız, ama Somali'ye de ulaşacak güçte bir devletiz artık" şeklinde konuştu.