Ankara dün akşam saatlerinde internete düşen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen ses kaydı ile sarsıldı. Dün gün boyu 7 bin kişinin telefonlarının yasadışı biçimde dinlendiği iddiasını tartışan Ankara, akşam saatlerinde youtube’a yüklenen ses kaydı ile sarsıldı. Ses kaydı, bir anda twitter’dan yüzlerce kişi tarafından paylaşıldı. Başbakan Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen, yolsuzluk operasyonunun başladığı 17 Aralık günü yapıldığı iddia edilen telefon konuşmalarında Başbakan ve ailesine yönelik ağır iddialarda bulunulması, sosyal medyayı salladı.
Ses kaydını paylaşanlara karşılık Erdoğan’ın o gün Konya’da gün boyu kamera önünde olduğu, konuşmaların geçtiği iddia edilen saatlerde basına açıklama yaptığının kayıtlarda görülebileceği tweetleri atıldı. Ankara’da yaşanan elektrik kesintisi bile sosyal medyada kayıtların silinmesi için zaman kazanılacağı iddialarına yol açtı. Ancak kayıtlar geç saatlere kadar paylaşılmaya devam edildi.

Fidan ile görüştü
CHP lideri Kılıçdaroğlu, ses kaydının sosyal medyaya düşmesinin hemen ardından MYK üyelerini 22.00’de toplantıya çağırırken, aynı saatlerde MİT Müsteşarı Hakan Fidan da çalışmalarını sürdüren Erdoğan’la görüşmek üzere Başbakanlık’a geldi. Daha sonra Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ile İçişleri Bakanı Efkan Ala da toplantıya katıldı. Açıklama ise internet sitelerine ses kayıtlarının düşmesinden yaklaşık 1.5 saat sonra internet aracılığıyla yazılı olarak yapıldı. Açıklamada, “Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile oğlu arasında bir telefon görüşmesi olduğu iddiası eşliğinde, bu akşam (dün akşam) internet aracılığıyla servis edilmiş olan ses kayıtları, ahlaksızca bir montaj ürünü olup tümüyle gerçek dışıdır. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı’nı hedef alan bu kirli tezgahı kuranlardan hukuk içinde hesap sorulacaktır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur” denildi.

Gece yarısı zirve
Öte yandan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da ses kayıtlarının internete düşmesinin ardından partisinin MYK üyelerini olağanüstü toplantıya çağırdı. Gece saatlerinde başlayan toplantıdan Ak Parti hükümetinin istifaya davet edilmesi kararı çıktı. Toplantı devam ederken gece 23.30 sıralarında kameraların karşısına geçen CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, toplantı öncesi “Toplantımızın tek gündemi internete düşen ve Başbakan Erdoğan ile oğluna ait olduğu belirtilen ses kayıtlarıdır. Bu kayıtları değerlendireceğiz” dedi. Partinin Ankara’da bulunan tüm yöneticileri gece 22.00’de genel merkeze geçerek Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı.

İstifaya davet
CHP’nin bu ses kayıtlarına kayıtsız kalamayacağı belirtilen toplantıda, Başbakan Erdoğan’ın ve Ak Parti hükümetinin istifaya davet edilmesi benimsendi. Kılıçdaroğlu’nun bugün konuşacağı CHP grup toplantısında bazı ses kayıtlarının dinletilmesi için ses düzeneğinin hazırlandığı öğrenildi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, “Bu saatten sonra Türkiye Cumhuriyeti’nin böylesine kirli ilişkilerin odağında bulunan bir kişi artık yönetemez. Erdoğan’ın başbakanlığındaki hükümet şu andan itibaren meşruiyetini kaybetmiştir. Hırsızlık ve rüşvet olaylarının altında ezilen bu başbakan şu andan itibaren istifa etmek durumundadır” dedi.

‘Niye gizlenmek isteniyor’
Başbakanlık’ın açıklamasının ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın Erdoğan ile görüşmesinin anımsatılması üzerine Koç, “17 Aralık dosyaları niye gizlenmek isteniyor. Soruşturma dosyası niye kapatılmak isteniyor. Bütün bunlar bu dosyaların içinde mevcut olan tapelerdir” dedi.
“Hükümetle ilişkinizi askıya mı alacaksınız” sorusu üzerine Koç, “Meşruiyetini kaybetmiştir diyorum, bu kirli ilişkilerin açık seçik döküldüğü bir hükümet yapısıyla demokratik bir ülkede meşru bir yönetimi nasıl sağlayacaksınız” dedi.
Ses kayıtlarının da bu kapsamda grup toplantısında dinletilebileceği iddia edildi.

MHP?de toplandı
Bu arada MHP Başkanlık Divanı da gece yarısı Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin başkanlığında toplanarak ses kaydı ile gelişmeleri değerlendirdi.
Kılıçdaroğlu:?Montaj değil
2.5 saat süren CHP MYK toplantısında dün internete düşen ses kayıtlarının iki kez dinletildiği öğrenildi. Alınan bilgiye göre, toplantıda ses kayıtlarının montaj olduğu iddiasına ilişkin, “İncelensin, görülsün” değerlendirmesinde bulunuldu. Toplantıda kayıtların dinlendiği sırada Kılıçdaroğlu’nun “Montaj değil. Görüntülü izleme yapıldığı da belirtiliyor. Para kaçırmalara ilişkin görüntülerin olduğu belirtiliyor, bu görüntüler mutlaka ortaya çıkacaktır” dediği ifade edildi.
Toplantıda Erdoğan’ın konuşma yapıldığı gün Konya’da bulunduğu bu nedenle konuşmasının mümkün olmadığı iddiaları da değerlendirildi. Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın’ın konuşmaların yapıldığı saatleri anımsatarak, “Şeb’i Arus töreni 20.00 ila 23.00 arasında. Başbakan o gün konuşma da yapmadı. Başbakan’ın 17 ve 18 Aralık programı, bu konuşmaları yapmasına engel değildir. Bilgi veriyoruz ki, kamuoyu yanlış yönlendirilmesin” dediği ifade edildi.