Samsun'un Canik İlçesi'nde 2012 yılı Temmuz ayında meydana gelen sel felaketinde 13 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından Cumhuriyet Başsavcılığı, 2 yıldır sorumlular ilgili dava açamadı. İlgili kurumlar, soruşturma izni verdi.

Ancak soruşturma izni verilen kişilerin Danıştay'a yaptığı itirazlar, savcılığın önünde engel oldu. Soruşturma açılabilmesi için Danıştay kararı beklendiği belirtildi.

Enerji Maden ve Sanayi Kamu Emekçileri Sendikası (ESM) Samsun Şube Başkanı Müşfik Veysel Erdoğan, "Sel felaketinde kesinlikle idare bir hatanın ve eksikliğin olduğu çok açık. Bir an önce dava açılmalı" dedi.

Samsun'un Canik İlçesi'nde 3 Temmuz 2012 gecesi meydana gelen sel olayında 13 kişi hayatını kaybetti. Olayın ardından Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı selde sorumlu olduklarını düşünülen Büyükşehir Belediyesi Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ve Canik İlçe Belediye Başkanı Osman Genç'in de içinde bulunduğu belediye görevleri ile DSİ 7'nci Bölge Müdürlüğü görevlileri için bağlı bulundukları kurumlardan soruşturma izni istedi. Samsun Valiliği, DSİ 7'ci Bölge Müdürlüğü'ndeki görevlililer için, İçişleri Bakanlığı'da belediye görevlileri için soruşturma izni verdi.

Ancak, İçişleri Bakanlığı tarafından haklarında soruşturma izni verilen 13 kişi, Danıştay 1'nci Daire Başkanlığı'na kendilerinin olayda sorumlu olmadıklarını belirterek, itirazda bulundu.

Yapılan incelemede sonucunda Danıştay, 13 kişinin itirazını eksik inceleme yapıldığı gerekçesiyle kabul ederek İçişleri Bakanlığı'ndan bu kişiler hakkında tekrar inceleme yapılmasını istedi. Bu kez bakanlık, belediye başkanlarının da içinde bulunduğu 7 kişi hakkında soruşturma izni verdi, 6 kişi için soruşturmaya gerek olmadığını belirtti.

Soruşturma izni verilmeyen 6 kişi için Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı 15 gün önce Danıştay'a itirazda bulundu. Soruşturma izni verilen 7 kişi de Danıştay'a ikinci kez itiraz ederek haklarında soruşturma izni verilmemesini talep etti.

Aradan 2 yıl geçmesine rağmen hayatını kaybeden 13 kişinin sorumluları hakkında dava açılabilmesi için Danıştay'ın kararı beklendiği belirtildi. Öte yandan, DSİ 7'nci Bölge Müdürlüğü görevlileri verilen soruşturma izninin ayrı olarak sürdürüldüğü ifade edildi.

"Geciken adalet adalet değildir"

ESM Samsun Şube Başkanı Müşfik Veysel Erdoğan, davanın seyrini yakından izlediklerini söyleyerek, bir an önce sorumlular hakkında dava açılması gerektiğini söyledi.

Erdoğan, "Sel felaketinde kesinlikle idare bir hatanın ve eksikliğin olduğu çok açık. Israrla yargılanmaktan kaçıyorlar. Kaçarken de Türkiye'de maalesef ağır aksak işleyen adalet sisteminin eksikliklerini kullanıyorlar. Geciken adalet adalet değildir. Bunların hesap vermesi lazım. Ne kadar gecikirse bedel ödemeleri, kamu vicdanını derinden yaralanacaktır. Sorumluların yargı önüne çıkmamaları insanların adalete olan güvenlerini sarsıyor, devlete olan güvenlerini sarsıyor" dedi.

Psikolojik etkileri devam ediyor

Öte yandan sel felaketinde kapıcı dairelerinde kalan 4'ü çocuk 5 kişinin hayatını kaybettiği Canik İlçesi'ndeki Kuzey Yıldızı TOKİ konutlarında yaşayanlar olayın psikolojik etkilerini hala atlatamadı.

4 yıldır Kuzey Yıldızı TOKİ konutlarında oturan 29 yaşındaki 2 çocuk annesi Mine Demirkol, sel felaketin ardından 2 yılın kötü ve zor geçtiğini belirterek "Psikolojik etkileri devam ediyor ama yapılan çalışmalarla burası eski haline getirildi. Hayat normale döndü. Benim yeniden sel olacağı ile ilgili bir kaygım yok. Ancak iki oğlu ile birlikte ölen kapıcı, benim oturduğum apartmanın kapıcısıydı. Tabi zaman zaman aklımıza geliyor. Allah'tan rahmet diliyoruz. Keşke hiç yaşanmasaydı. Hiçkimse ölmeseydi" dedi.