Irak Kürdistan Bölge Başkanı Mesud Barzani, peşmergeye, tüm cephelerde saldırıya geçme talimatı verirken, PKK'nın silahlı kanadı HPG'nin de savaşmak için Kandil ve diğer dağlık bölgelerden otobüslerle Sincar'a ulaştığı belirtildi. Kürt silahlı güçlerinin Musul'a ilerlemesi ihtimaline karşı IŞİD'in Musul'daki gücünü takviye ettiği kaydedildi. Asıl savaşın ise Musul'da yaşanacağı belirtiliyor. Sincar Dağı'na sığınan ve sayıları 50 bin olduğu açıklanan sivillerin ise dağda mahsur kaldığı öğrenildi. Aç ve susuz halde bekleyen ailelere kısa sürede yardım gitmemesi halinde toplu ölümlerin yaşanabileceği bildirildi. Barzani, telefonla görüştüğü Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'na, IŞİD saldırısı ve aralarında Türkmenlerin de yer aldığı göçmenlerle ilgili bilgi verdi.


IŞİD'in Musul'un ardından Suriye sınır hattı üzerinde bulunan Sincar ve Zummar'ı alıp ilerleyişini sürdürmesi üzerine Kürt güçleri seferber oldu. Barzani'nin, "Savunmadan saldırıya geçiyoruz. Bütün cephelerden IŞİD'a saldırın" talimatının ardından bölgeye ağır silahlar eşliğinde binlerce peşmergenin sevk edildiği öğrenildi. Barzani, açıklamasında, "Sincar'a yapılan saldırı bardağı taşıran son damla olmuştur. Bundan sonra son nefese kadar savaşıp IŞİD militanlarını her yerde kovalayacağız. Bunun için peşmerge güçlerine her yerde saldırıya geçmelerinin emrini verdik. Herkes emin olsun ki peşmerge bu görevi son derece titizlikle yerine getirecektir" dedi.

IŞİD, büyük çatışmaya hazırlanıyor

Dohuk'un bir bölümü, Rabia, Zummar ve KESK yerleşim birimlerinin de içinde yer aldığı 200 kilometrelik alanda IŞİD'le Kürt silahlı grupları arasında çatışmalar yaşanıyor. Rabia bölgesinde son 24 saat içerisinde yaşanan çatışmalarda 24 IŞİD'linin öldürüldüğü, aynı çatışmada 4 de YPG'linin öldüğü bildirildi. IŞİD güçlerinin, çatışmalarda tank, obüs ve havan toplarıyla YPG mevzilerini bombaladığı, Kürt güçlerinin ise Musul'u almak için kapsamlı saldırı başlatma ihtimaline karşı koyabilmek için mevzilerini ağır silah ve yeni savaşçılarla takviye ettiği öğrenildi. Musul-Dohuk karayolunun denetimini elinde bulunduran IŞİD kuvvetlerinin dün Dohuk'a 20 kilometre mesafede bulunan Cembur kasabasını almak için yüzlerce kişilik kuvvetle bu bölgeye yöneldiği kaydedildi. Peşmergelerin ise IŞİD'in saldırısına yanıt vermek için kasabada mevzilendiği belirtildi. Peşmerge Bakanlığı Basın Sözcüsü Tuğgeneral Helgort Hikmet'in Sincar'ın peşmergenin kontrolüne geçtiği yönündeki açıklaması ise bağımsız kaynaklar tarafından henüz doğrulanmadı.

Kürt haber sitelerinin Peşmerge kaynaklarına dayandırdıkları haberde ise Kürt grupları ile çatışmada öldürülen ve sağ yakalanan IŞID militanları arasında Türk olanların da bulunduğu ileri sürüldü. Daha önce sınır hattından Suriye'ye geçerek IŞİD'e katılan Türklerin bir bölümünün Afganistan ve Pakistan’da El Kaide kamplarında eğitim gördükleri ve örgüte katılımların çoğunlukla İstanbul, Bursa, Eskişehir, Bingöl, Adana ve Gaziantep’ten olduğu ileri sürülmüştü.

PKK'lılar Sincar'a ulaştı

Bu arada PKK Yürütme Komitesi Üyesi ve Halk Savunma Merkezi Karargâh Komutanı Murat Karayılan’ın "PKK olarak Sincar'a müdahale edeceğiz" açıklamasından sonra başta Kandil olmak üzere Kuzey Irak'ın dağlık bölgesinden onlarca otobüsle Sincar bölgesine silahlı PKK'lıların sevk edildiği öğrenildi. Örgütün silahlı kanadı HPG'ye bağlı silahlı birliklerin, önceki akşam saatlerinde Rabia, Zummar ve Sincar bölgesine ulaştığı ve savaş cephelerine konuşlandığı bildirildi. Yola çıkan PKK'lılar ise arkadaşları tarafından zılgıt ve halaylarla uğurlandı.

50 bin kişi dağda mahsur

Öte yandan Sincar, Zummar ve Rabia bölgesinden kaçışların ise devam ettiği belirtildi. Aralarında Türkmenlerin de olduğu binlerce Ezidi'nin araçlarla Dohuk ve Zaho'ya ulaştığı, yollarda hareket halinde olan ailelerin ise peşmerge ve YPG'nin kontrol ettiği alanlara doğru ilerlediği kaydedildi.

Sincar Dağı'na sığınan ve sayıları 50 binle ifade edilen kadın ve çocukların çoğunlukta olduğu ailelerin, açlık ve susuzlukla mücadele ettiği bildirildi. Yardımların bu bölgeye ulaştırılamaması halinde kısa süre içinde toplu ölümler yaşanabileceği ileri sürüldü.

ABD danışman sayısını arttırdı

IŞİD'in işgal ettiği yerleşim yerlerini geri almak amacıyla bölgede Kürt gruplarının çabası sürerken ABD, Kürdistan'daki askeri danışman sayısını artırdı. Bölgedeki durumun danışmanlar aracılığıyla yakından izlendiği kaydedildi. Dün ise Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Barzani ile telefon görüşmesi yaptı. Davutoğlu, Barzani'den Sincar bölgesindeki son durum ve aralarında Türkmenlerin de bulunduğu göç eden ailelerin durumu hakkında bilgi aldı. Görüşmede, Türkiye'nin bölgeye yaptığı yardımlar üzerinde de duruldu.

"Askeri Konsey kurulmalı"

Bu arada PYD Eş Başkanı Salih Müslim, IŞİD saldırılarını durdurmak için KDP ve KYB'ye Askeri Konsey kurulması çağrısında bulundu. Müslim, "İnsanlarımızı korumamız için yapılacaklara bu konsey karar versin" dedi.