Brüksel'de yaptığı açıklamada, yıllar önce AK Parti kurulurken ki dönemle şu anki partinin durumunu da değerlendiren Yaşar Yakış, “Partiyi kurarken bizi motive eden idealleri şimdi görmüyorum.” dedi.

‘Paralel devlet’ iddiasına inanmadığını belirten Yakış, Kimse Yok mu Derneği’ne çıkarılan engellerle ilgili olarak ise “Sivil toplumun yapacağı şeyleri böyle yasalarla belirlememiz bana çok garip geliyor.” dedi. Yakış, derneğin çalışmalarında yasalara aykırı bir şey göremediğini belirtti.

Türkiye ile AB arasındaki müzakere sürecinin yavaşlamasının bir anda olmadığını ifade eden Yakış, “Türkiye’deki gelişmeler ve Avrupa Birliği’nin de düşünme sürecine karar vermesi, süreci yavaşlattı. Ardından başka nedenlerle de yavaşlamaya devam etti.” dedi.

Eski Dışişleri Bakanı Yakış, Türkiye’de AB’ye olan ilginin azalmasıyla ilgili olarak ise şu değerlendirmeyi yaptı: ”Türkiye’nin bu süreçten vazgeçmesi yanlış olur. Türkiye, bugüne kadar ekonomi ve diğer alanlarda yaptığı birçok şeyi Avrupa süreci içerisinde gerçekleştirdi. Bu reformlar sayesinde buraya geldi. Onları bıraktığın zaman o süreç de kalacak. Bakan Babacan, hep yapısal reformlardan bahsediyor. Bunlar AB çerçevesinde yapılacak şeylerle aynı.”