Yüksek faturalarla karşılaşan vatandaş soluğu bankalarda ve Karayolları’nda alıyor. Bu mağdurlardan biri olan Emre K., 6 ay önceden borçlu olduğunu eve gelen 2 bin 500 TL cezadan öğrendi. Bankaya en yakın zamanda OGS borcunu sorgulatan Emre K.’ya hesap bakiyesi yetersiz olduğundan banka tarafından kendi isteği dışında OGS’sinin iptal edildiği söylendi. Öğrendikten sonra borcunu ödeyerek  HGS’ye geçen Emre K., “Banka bana haber vermeden OGS’yi iptal ederek HGS’ye geçirmiş. Ben de ne kadar borcum varsa ödedim. Bana başka borcum olmadığını söylediler. Şimdi evime 2013’ten kalan 2 bin 500 TL’lik fatura geldi.” şeklinde anlatıyor.  Bankada yetkililerin bilgi vermediğini söyleyen Emre K. “Bankadakiler bunu Karayolları’nın iptal ettiğini söyledi.

Karayolları’na gittiğimde binlerce mağdur olduğunu gördüm.” diyor. Bu konuda  sikayetvar.com’da da yüzlerce şikayet yer alıyor. Bunlardan biri olan Abdullah S. ise gelen cezadan şans eseri haberdar olduğunu ve bilgisi olmadan iptal edilen OGS cihazına bin 500 TL ceza geldiğini aktarıyor.  ZTüketici Hukuku Enstitüsü Genel Sekreteri Mehmet İmrek, hizmetlerden önce tüketici aleyhine olabilecek her türlü maddi ve manevi zararların oluşmasını önlemek için 30 gün önceden tüketicinin bilgilendirilmesi gerektiğini söyledi. İmrek, “Üstelik banka bu bilgilendirmenin yapıldığını iddia eder ise, bunun yapıldığını ispatla yükümlüdür. Dolayısıyla bilgilendirme yapılmadan yapılan kart iptali vb. gibi değişikliklerden doğabilecek maddi ve manevi zararların tazmininde banka sorumludur.” şeklinde ifade ediyor. İmrek, bu durumla karşılaşan bir tüketicinin  2 bin TL’ye kadar olan şikâyetleri için ikamet ettikleri ilçedeki tüketici hakem heyetlerine, 2 bin TL’nin üzerinde ise 3 bin TL’ye kadar olan şikayetler için il tüketici hakem heyetine başvurabileceklerini söyledi.

Taksitli ve anaparayı belirli bir sürede ödeme imkânı taşıyan af getirecek torba yasanın yıllardır beklediğini söyleyen Tüketiciler Birliği Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu ise dikkatsizlikler sonucu gelen cezalarda  sürücüleri uyardı. Ağaoğlu, “Bazen sürüş esnasında alışkanlıkla tekrar OGS’den geçildiğinde cezaların 10 katı yansıması faiz uygulanması hiç adil değil. HGS ya da OGS, tüketiciler sonuçta para ödüyor. Geçişlerde sürücüler dikkatli olmalı.” dedi.