İstihdam paketinin Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonunda bu hafta görüşülecek. Bu paket hem işçi hem de işvereni rahatlatan tarihi fırsatları kapsıyor. Bu kapsamda 1 Ocak 2019'ta işten çıkarma yasağının başladığı tarihe dek son 16 ayda işsiz kalanların işe almasına olanak sağlayan işverene önemli bir destek verilecek.

1324 LİRA DESTEK SAĞLANACAK

Yasa yürürlüğe girdiği tarih itibariyle belirtilen tarihler arasında işini kaybedenler 30 gün içinde eski işyerine başvuracak ve işe dönüş talep edecek. İşveren bu talebi olumlu karşılarsa çıkarma yasağı süresince aylık 1.324 lira destek alacak. Bununla birlikte bu tutar diğer işçilerin prim ödemeleri ile mahsup edilecek.

DESTEK TUTARI 16 MİLYAR LİRAYI AŞTI

Hazal Ateş'in aktardıklarında fiili olarak çalışan 22 milyon kişinin 8 milyonu Sosyal Güvenlik Kurumuna asgari ücret seviyesinden gösterildi. Bu doğrultuda sağlanan asgari ücret desteği 16 milyar lirayı aştı.

Ayırım yapılmadan tüm işverenleri kapsayacak biçimde aylık 75 lira asgari ücret desteğiyle işverenin prim maliyeti azaltıldı. İstihdam paketi kapsamında Cumhurbaşkanı'na nakdi destek tutarlarını asgari ücret artış oranında artırma yetkisi verilirken gözler 2021 asgari ücret pazarlıklarındaydı. Tespit Komisyonu zam miktarını Aralık ayında netleştirecek.