Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 76. yılında Anıtkabir'de düzenlenen devlet töreniyle anılacak.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Anıtkabir'deki törene katılacak.
Davutoğlu, daha sonra Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu tarafından ATO Congresium'da düzenlenen törende yer alacak.
TBMM Başkanvekili Sadık Yakut başkanlığında, TBMM Atatürk Anıtı'nda anma töreni gerçekleştirilecek.

ERDOĞAN'DAN 10 KASIM MESAJI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün vefatının 76'ncı yıldönümü nedeniyle yayınladığı mesajında, "Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal'i, ebediyete irtihalinin 76'ncı yıldönümünde saygı ve rahmetle yad ediyoruz" dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, demokratik işleyişin zaman zaman kesintilere uğramasına rağmen, Türkiye'nin Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün işaret ettiği demokratik hedefler doğrultusunda önemli mesafeler katettiğini vurguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle dedi:
"Milli irade, demokratik işleyiş zaman zaman kesintilere uğrasa da ülkemiz bugün Gazi Mustafa Kemal'in işaret ettiği demokratik hedefler doğrultusunda önemli mesafeler katetmiştir. Cumhuriyetin 91'nci yıldönümünü iftiharla kutlayan Türkiye, istikrar içinde güçlenmeye ve büyümeye, demokrasinin standartlarını her geçen gün yükseltmeye devam ediyor. Gazi Mustafa Kemal, saygın bir lider ve komutan olarak, ecdat yadigarı vatan topraklarının savunulmasında, milletimizin istiklale kavuşma mücadelesinde önderlik yapmıştır. Cumhuriyetimizi bu toprakların tüm renklerini kaynaştırarak inşa eden Gazi Mustafa Kemal, milletimizi müşterek bir ideal etrafında birleştirmeyi başarmış, Türkiye'nin bağımsızlığı ülküsünü benimsemiştir."
Demokratik işleyiş zaman zaman kesintilere uğrasa da Türkiye'nin Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün işaret ettiği demokratik hedefler doğrultusunda önemli mesafeler kat ettiğine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:
"Gazi'nin en büyük ideali, Türkiye'yi muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkarmak olduğu kadar milli iradenin, millet egemenliğinin her şart altında korunması ve savunulması olmuştur. Milli irade, demokratik işleyiş zaman zaman kesintilere uğrasa da ülkemiz bugün Gazi Mustafa Kemal'in işaret ettiği demokratik hedefler doğrultusunda önemli mesafeler katetmiştir. Cumhuriyetin 91'nci yıldönümünü iftiharla kutlayan Türkiye, istikrar içinde güçlenmeye ve büyümeye, demokrasinin standartlarını her geçen gün yükseltmeye devam ediyor."
Yeni Türkiye vizyonuyla hayata geçirilen reformlarla 2023 hedeflerine adım adım yaklaşıldığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, özellikle son 12 yılda yeni Türkiye vizyonuyla hayata geçirdikleri reformlarla 2023 için belirledikleri hedeflere adım adım yaklaştıklarını anlattı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, şöyle dedi:
"Bu büyük başarıda kuşkusuz Gazi Mustafa Kemal'in hayalleriyle birlikte milletimizin sabrının, gayretinin, alın terinin, kardeşlik azminin ve ülkesine olan bağlılığının büyük payı bulunuyor. Bugün millet ile devlet arasındaki bağın, insanlarımız arasındaki kardeşlik, birlik ve bütünlük azminin her zamankinden çok daha kuvvetli olduğunu iftiharla ifade edebilirim. Bu gurur ve güvenle belirtmek isterim ki, şehitlerimizin ve gazilerimizin manevi varlıklarından güç alarak, milletimizin çizdiği istikamette yolumuzda yürüyecek, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100'ncü yıl dönümünde, muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkma hedefimizi gerçekleştireceğiz. Bu düşüncelerle, vefatının 76'ncı yıl dönümünde, Cumhuriyetimizin b?nisi (kurucusu) Gazi Mustafa Kemal'i ve tüm silah arkadaşlarını, tüm şehitlerimizi, gazilerimizi tekrar saygı ve şükranla anıyorum."
Gazi Mustafa Kemal'i, ebediyete irtihalinin 76'ncı yıldönümünde saygı ve rahmetle yad ediyoruz

DAVUTOĞLU'NDAN 10 KASIM MESAJI
BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin, Cumhuriyet ideallerine bağlı kalarak daha itibarlı ve daha güçlü bir ülke olma yolunda hızla ilerleyerek bölgesinde barış ve istikrarın savunuculuğunu yapmaya devam edeceğini kaydetti.
Davutoğlu, Büyük Önder Atatürk'ün vefatının 76. yılı nedeniyle yayımladığı mesajında, Gazi Mustafa Kemal'in, aziz milletin gelmiş geçmiş en büyük imtihanlarından biri olan İstiklal Mücadelesine önderlik ettiğini, kazanılan şanlı zaferi Cumhuriyet'le taçlandırdığını belirtti.
Bugün, tarihten aldıkları ilhamla Cumhuriyetin 100. yılının idrak edileceği 2023 hedeflerine emniyet ve güven içinde yaklaşmanın onurunu yaşadıklarını ifade eden Davutoğlu, şunları kaydetti:
“Türkiye Cumhuriyeti 62. Hükümeti olarak 77 milyon vatandaşımızla gücümüzü bütün dünyaya hissettirmenin heyecanını yaşıyoruz. Kökleri üzerinde yükselen Türkiye bir dünya gücü olarak bugün bir yandan devraldığı Cumhuriyet mirasına sahip çıkıyor bir yandan yardımına ihtiyaç duyan herkese elini uzatıyor. Türkiye, Cumhuriyet ideallerine bağlı kalarak daha itibarlı ve daha güçlü bir ülke olma yolunda hızla ilerleyerek bölgesinde barış ve istikrarın savunuculuğunu yapmaya devam edecektir. Bu inançla, ebediyete irtihalinin 76. yıl dönümünde Gazi Mustafa Kemal'i şükranla anıyor, bütün vatandaşlarımı sevgiyle selamlıyorum.”

KILIÇDAROĞLU'NUN 10 KASIM MESAJI
CHP Lideri Kılıçdaroğlu, “Bağımsızlık ve demokrasi benim karakterimdir” diyen Atatürk'ü özlem ve saygıyla andığını bildirdi.
CHP Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu Atatürk'ün 76. ölüm yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayımladı. Kılıçdaroğlu'nun 10 Kasım mesajı şöyle:
“Kurtuluş Savaşımızın eşsiz başkomutanı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu, büyük devlet adamı Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün aramızdan ayrılışının 76'ncı yıldönümündeyiz. Mazlum milletler için kurtuluşun bağımsızlığın ve egemenliğin hem kahramanı, hem de sembolü olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 76. Yıldönümünde de fikirleri, devrimleri, ilke ve kararlılığıyla, bizim çağdaş uygarlık seviyesine ulaşma, gerçek anlamda demokrasiye geçme, kadın erkek eşitliğini sağlama, sosyal hukuk devletini hayata geçirme ve kimsesizlerin kimsesi olma mücadelemize önderlik etmektedir. 'Bağımsızlık ve Demokrasi benim karakterimdir' diyen ve bize başta Cumhuriyet ile CHP olmak üzere sonsuza kadar kararlılıkla savunup koruyacağımız emanetler bırakan Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, kurucusu ve ilk Genel Başkanı olduğu Cumhuriyet Halk Partisi adına özlemle anıyor, etle tırnak haline gelmiş halkımız adına saygıyla selamlıyor ve sonsuza kadar emanetlerinin bekçisi olacağımıza söz veriyoruz.”