Toprak, "Irak, Suriye, Mısır'dan sonra, Başbakan'ın kendi ülkesinde yok etmeye çalıştığı, demokrasiyi götürmeye kalktığı Libya da Türkiye'ye kapılarını kapattı" dedi.
Ortadoğu'daki gelişmeleri değerlendiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, Irak'ta haftalardır Türk vatandaşların radikal terör örgütü IŞİD'in elinde rehin olduğunu hatırlattı. Vatandaşların tutsak ama onları merak etmek, ne olup bittiğini sormanın ise yasak olduğunu belirten Toprak, Barzani yönetiminin, fiili durumdan yararlanıp Kerkük'e el koyduğunu ifade etti.

IŞİD'in, katliamlarını sürdürdüğünü anlatan Toprak, şöyle devam etti: "Dışişleri Bakanlığı, Musul'dan nihayet ders almış olmalı ki Irak'ın 6 bölgesinde yoğun olarak bulunan yurttaşlarımıza ülkeyi terk etmeleri çağrısında bulundu. Suriye kapısı zaten yaklaşık dört yıldır Türkiye'ye ve Türk vatandaşlarına kapalı. Mısır'da bir yılı aşkın süreden bu yana Türk vatandaşları, diplomatları TIR'ları istenmiyor. Son olarak da Libya, Türk vatandaşlarını 48 saat için de ülkeyi terk etmeye çağırdı. Aksi halde, casusluktan hepsini tutuklayacağını ilan etti. Musul konsolosluğundan sonra, Bingazi konsolosluğu da kapalı. Kahire, Tel Aviv, Şam büyükelçiliklerimiz kapalı. Libya, Türklerle birlikte Katar vatandaşlarını da sınır dışı ediyor. Katar, El Nusra, IŞİD, El Kaide, Müslüman Kardeşler tüm radikal İslamcı unsurlara destek veriyor. Suudi Arabistan bile Müslüman kardeşlere destek verdiği için Katar'la diplomatik ilişkisini kesti, büyükelçisini çekti. Ortadoğu'nun, İslam dünyasının lideri olmaya soyunan Başbakan ve Dışişleri Bakanı sayesinde Türkiye Ortadoğu'dan dışlanıyor. AB projesi unutuldu, Türkiye AB'den, Avrupa'dan dışlanıyor."

"LİBYA'DAKİ TÜRK ŞİRKET ALACAKLARI TÜMÜYLE TIKANDI"

Bütün bu gelişmelerin yakın ve orta vadede çok ağır ekonomik faturalarının da ortaya çıkacağını dile getiren Toprak, Libya'nın Türk vatandaşlarını, iş adamlarını, müteahhitleri sınır dışı etmesiyle, bu ülkedeki üç yıldır bekleyen milyarlarca dolarlık şirket alacaklarının tümüyle tıkandığını söyledi.

Hükümetin, Libya'daki muhaliflere kucak açtığını, İstanbul'da bir de merkez verdiğini dile getiren Toprak, "Uçakla 300 milyon dolar Libya geçiş hükümetine taşındı. Hükümet, Libya'nın Dostları Grubu'na ev sahipliği yapıyordu. Şimdi Libya'nın gözünde tek düşman Türkiye ve Katar. Suriye pazarı, Mısır pazarı kapandı. Musul ve Anbar'ın IŞİD'in kontrolüne geçmesiyle Ortadoğu, Körfez ve Kuzey Afrika'ya açılan tüm ihracat ve ulaşım yolları kapandı. Almanya'dan sonra, 12 milyar dolarla en büyük ikinci ihracat yaptığımız Irak pazarı, büyük risk altına girdi. Kuzey Irak ile Irak hükümetini dışlayarak yapılan petrol anlaşmalarıyla ihraç edilen Kuzey Irak petrolünün İsrail'e gittiği ortaya çıktı. Hükümet artık dış politikada, darmadağınık bir halde. Türkiye'yi bölgede ve dünyada bu hale getiren Başbakan'ın, cumhurbaşkanlığı hevesi de başkanlık sistemine geçme hevesi de kursağında kalacaktır. Çünkü halkın sağduyusu, gerçekleri görmektedir." şeklinde konuştu.