Siirt'te 5 gün devam eden olaylarda yer aldıkları gerekçesiyle polis tarafından gözaltına alınan 64 kişiden Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde sorguları tamamlanan 26'sı dün gece adliyeye sevk edildi. Cumhuriyet savcısı tarafından ifadeleri alındıktan sonra mahkemeye sevk edilen 26 kişiden 13'ü serbest bırakıldı. N.P, M.Ö, M.T, R.E, Y.N, A.D, B.A, İ.A, M.E, Ç.B, V.E, H.Y, H.G yasa dışı örgüte üye olma ve görevli memurlara görevlerini yaptırmama suçlamasıyla tutuklanarak Siirt E Tipi Cezaevi'ne götürüldü.

MUŞ'TA 4 TUTUKLAMA

Muş’ta meydana gelen olaylarda gözaltına alınan 32 kişiden 4’ü tutuklandı.

Muş İl Emniyet Müdürlüğü’nden alınan bilgilere göre üçgün boyunca devam eden eylemlerde kamu kurum binaları, yedi okul ve kamu bankaları yakılırken bazı işyerlerine de zarar verildi. Malazgirt ve Varto ilçelerinde av bayilerinin yağmalanarak yakılması olaylarıyla ilgili 32 kişi gözaltına alındı. Zanlılardan 28 kişi serbest bırakılırken 4 kişi ise tutuklanıp Muş E Tipi Cezaevi’ne gönderildi.

AĞRI'DA 19 KİŞİ TUTUKLANDI

Ağrı’da çıkan olaylarda gözaltına alınan 170 kişiden 19’u tutuklandı.

Alınan bilgiye göre, Ağrı’da son üç gündür kent merkezi ve ilçelerde terör örgütü IŞİD’e tepki bahanesiyle düzenlenen izinsiz gösterilerde, aralarında bazı okul, belediye binası, banka şubeleri, MOBESE sistemleri ile iş yerlerine molotofkokteyli attığı ve zarar verdiği iddiasıyla 170 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan 170 kişiden 19’u çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

TATVAN'DA DA 6 KİŞİ TUTUKLU

Bitlis’in Tatvan ilçesinde çıkan olaylarda gözaltına alınan 12 kişiden 6’sı çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.
Kobani’ye yapılan saldırılar nedeniyle Tatvan ilçesinde çıkan ve 3 gün devam eden olaylarda 12 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan 12 kişiden 6’sı tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Tatvan ilçesinde kamu kurum binaları, banka şubeleri, okullar ve iş yerlerinin zarar gördüğü olayların sona ermesiyle hayat normale dönmeye başladı. Sabahın erken saatlerinde belediyeye bağlı ekipler tarafından cadde ve sokaklar temizlendi. Esnaflar da iş yerlerinin önünü düzelterek kepenk açtı.

Vatandaşlar ise, çarşı merkezine yoğunlaşarak alışveriş yapmaya başladı ve olaylı günlerden sonra Tatvan’da hayat normale döndü.

DİYARBAKIR'DA ÖLÜ SAYISI 13'E YÜKSELDİ

Diyarbakır'da 3 gün süren toplumsal olaylarda hayatını kaybedenlerin sayısı 13'e çıktı. Mesut Menekşe (42) isimli vatandaş hastaneden taburcu olduktan sonra evde hayatını kaybetti. Van'da ise Yunus Aktaş  yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Diyarbakır'da IŞİD'in Suriye'nin Kobani şehrine saldırmasını protesto eden gruplar çıkardığı olaylarda; 10 kişi hayatını kaybetmişti. Olaylarda 14 resmi kurum binası, 15 banka şubesi, 34 okul ile 47 araç yakılmıştı. Olaylarda yaralanan 37 kişi ise tedavi alınmıştı. Olaylar sırasında yaralanan ve Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi gören Cumali Güneş ile Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavi gören Murat Dağ isimli vatandaşlar dün hayatını kaybetti. Yenişehir ilçesi Şehitlik semtinde yaralanan ve hastanede tedavi altına alınan Mesut Menekşe (42) isimli vatandaş ise hastaneden taburcu olduktan sonra evde hayatını kaybetti. Böylece Diyarbakır'da Kobani protestosunda hayatını kaybedenlerin sayısı 13'e yükseldi.

VAN'DA ÖLÜ SAYISI 2'YE ÇIKTI

Van'da Perşembe akşamı mahalle aralarında çıkan olaylarda ateşli silahla yaralandığı belirtilen Yunus Aktaş tedavi gördüğü Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Aktaş'ın ölümü ile birlikte Van'da ölenlerin sayısı 2'yi yükseldi.

Dünden beri hayatın normale döndüğü Van'da çıkan olaylarda ölenlerin sayısı 2'ye yükseldi. Kobani'ye destek amaçlı yapılan gösterilerde Perşembe akşamı Beyüzümü ve Seyrantepe Mahallerinde olaylar çıktı. Yollara kapatıp ateş yakan ve slogan atan gruba polis gaz bombası ve tazyikli su ile müdahale etti. Göstericiler kendilerine müdahale eden polise taş ve molotof attı. Olaylar sırasında Yunus Aktaş ve Savaş Yücedağ ateşli silahla yaralandı. Yücedağ kaldırıldığı hastanede yapılan tedavisinin ardından taburcu edilirken, Aktaş ise yoğum bakım ünitesinde tedavi altına alındı. Aktaş, bugün sabah saatlerinde yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti.

Serhat Mahallesi'nde bayramın 4'üncü günü çıkan olaylar sırasında hayatını kaybeden Hamit Caner ile birlikte Van'da hayatını kaybedenlerin sayısı 2'ye çıktı.

Pazartesi günü başlayan gösterilerde hayatını kaybedenlerin bulunduğu iller ve ölenlerin kimlikleri şöyle:

* DİYARBAKIR: (13 ölü) Turan Yavaş, Hasan Gökyüz, Riyat Güneş, Hüseyin Ahmet Dakak, Mahmut Enes, Süleyman Kale, Yusuf Tokar, Mahsun Çoban, Uğur Özbay (19), Baver Şeyhanlıoğulları (18), Mesut Menekşe (42), Cumali Güneş, Murat Dağ.

* MARDİN (6 ölü): Sinan Toprak (18), Bilal Geze (29), Mehmet Erdoğan (22), Suudi vatandaşı Fehad İbrahim Elduveric (45), Suriye vatandaşı Abdullah Muhammed Latif (43), Abdülkerim Seyhan.

* SİİRT: (5 ölü) Yusuf Çelik (17), babası Necmettin Çelik (45), Mehdi Erdoğan (35), Davut Nas (19), Kamil Taş (28).

* ADANA (1 ölü): Ahmet Albay (65)

* MUŞ (1 ölü): Hasan Buksur (25).

* BATMAN (1 ölü): Emrah Demir (23).

* VAN (2 ölü): Hamit Caner (55), Yunus Aktaş.

* GAZİANTEP (4 ölü)

* BİNGÖL (4 ölü, polisleri şehit edip kaçarken operasyonda öldürülenler)

DİYARBAKIR'DA ASKER ŞEHİRDEN ÇEKİLDİ

Diyarbakır’da 7 Ekim’de başlayan Kobani protestoları nedeniyle, olası bir duruma karşı kentin çeşitli noktalarında konuşlandırılan askerler, birliklerine çekildi. .

Dün herhangi bir olayın yaşanmadığı kent, askerin de çekilmesiyle tamamen normale döndü.IŞİD’in Kobani’ye saldırılarını protesto etmek için Diyarbakır’da 7 Ekim’de başlayan ve 13 kişinin hayatını kaybetmesine, onlarca kişinin yaralanmasına, çok sayıda kamu binası, banka ve iş yerinin de zarar görmesine neden olan olaylardan dolayı 8 Ekim’de kentin çeşitli bölgelerinde tanklarla birlikte konuşlandırılan askerler, sabah saatlerinde birliklerine geri çekildi. Dün herhangi bir olayın yaşanmadığı kent, askerin de çekilmesiyle birlikte tamamen normale döndü.