Meclis Genel Kurulu’nda konuşan CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka'nın, Gezi Parkı olaylarını hatırlatarak, "Hiç anlayamamışsınız siz bu olayları. Ben o dönemde o gençlerle birlikteydim. Onların yürekleri sizler gibi burada süs bitkisi gibi oturanlardan çok daha kuvvetliydi" sözleri tartışma yarattı.
Genel Kurul'da, CHP'nin, "Başbakan'ın Türkiye'yi içine soktuğu hukuksuzluk yolu iddialarına" ilişkin verdiği araştırma önergesinin dün ele alınması önerisi kabul edilmedi. Öneri üzerine konuşan AK Parti Amasya Milletvekili Naci Bostancı, "Yıkıcı sokak hareketleri kışkırtıcı bir şekilde siyasi sonuçlar devşirmeye dönük sosyal travmaya dönüştürülmek isteniyorsa, bu işte demokrasinin dışına çıkmaktır. Parlamentodaki arkadaşların da sokağa ilgi göstermelerini anlamıyorum. Bazı CHP’li arkadaşlar çok ilgi gösterdi. Sokakta bir takım kalabalıkların başında gösteriler 80 öncesinin öğrenci eylemini hatırlattı. O arkadaşlara hatırlatmak istiyorum artık sokaktaki öğrenciler değiller. Parlamentodalar, burada çalışmaları lazım. Sokakta kavgayla gürültüyle hak aramaya kalkarsak herkesi sokağa çağırmış oluruz. Bu da Türkiye için yıkıcılıktır" dedi.

Bostancı'nın konuşmasının ardından söz isteyen Nazlıaka'ya birleşimi yöneten TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, "Siz o zaman sokakta mıydınız" diye sordu.

"SÜS BİTKİSİ"

Kürsüye gelen Nazlıaka ise şöyle konuştu:

"Gezi olaylarını açıklığa kavuşturalım. Hiç anlayamamışsınız siz bu olayları. O dönemlerde gençler adalet için demokrasi için sokaklara çıktı. Onların yürekleri sizler gibi burada süs bitkisi gibi oturanlardan çok daha kuvvetliydi. O gençler ki hayatlarının tehlikeye atmaya göze aldı. O dönemde, o gençlerle birlikteydim. İdrak yolları tıkalı olanlarla hiç konuşmuyorum. Hiç sizleri muhatap almıyorum. Gezi olaylarında önderlik yoktu. Herkes ele ele aynı şey için mücadele etti. İşte bunu idrak edebilecek noktada olsaydınız zaten sizler de o zaman sokakta bizlerle birlikte olur o gençlerin hakkını savunurdunuz. Ama sizde bunu anlayacak yürek olsa bunu anlayacak zeka olsa zaten bunları konuşuyor olmazdık."

Nazlıaka'ya yanıt veren Bostancı, "Burada hiç kimse süs bitkisi değil. Hanımefendi geldi buraya, belagat böyle bir şeydir, Facebook’ta kullanacağın tarzda bir anlatı sunarsın, bunu da dostlarına gösterirsin, bak ne güzel konuştum diye..." dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Belma Satır da "Süs bitkisi kelimesini geri almasını istiyoruz. Halkın oylarıyla gelen parlamenterleriz. Kendisini şiddetle kınıyorum kullandığı kelime için" dedi.

BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık ise "Sokağı küçümseyen bir edayla konuştu. Biz 30 yıldır demokrasi mücadelesi veriyoruz ve sokaktan geliyoruz" dedi.