Depremden önce alınmayan tedbirler, depremlerin ardından akıllara geldiğinde kayıplarla birlikte daha fazla yürek yakıyor. Konuya ilişkin TBMM'ye İstanbul'da beklenen deprem öncesinde yapılması gerekenlere ilişkin bir araştırma önerisi sunuldu.

OLASILIK YÜZDE 50'NİN ÜZERİNDE

TÜBİTAK MAM, Kandilli Rasathanesi ve İBB uzmanları İstanbul'da 7,5 şiddetinde bir deprem meydana gelmesi halinde yapılması gereken hazırlıkların araştırılması için bir öneri sunuldu. Uzmanların açıklamalarında İstanbul'da 7,5 şiddetinde bir depremin meydana gelme olasılığı yüzde 50'den daha fazla.

DEPREMİN ETKİSİ AĞIR OLACAK

7,5 şiddetindeki bir depremin meydana gelmesi durumunda ortalama 120 milyar TL'lik ciddi bir hasar bekleniyor. Yolların ortalama yüzde 30'unun kapatılması, acil yardım bekleyen binalara ulaşılmasını zorlaştıracak. Depremin gece olması durumunda kayıplar gündüz durumuna karşın daha ağır olacak.

DEPREM GECE OLURSA HASAR BÜYÜK

Elde edilen verilere göre olması beklenen İstanbul depreminin gece olması durumunda 8.100 ağır yaralı, gündüz olması durumunda ise 7.450 kişinin ağır yaralanması bekleniyor. Aynı zamanda 640.000 hanelik acil barınma ihtiyacının ortaya çıkması da düşünülen senaryolar içinde yer alıyor.

TÜRKİYE DEPREM RİSKİ YÜKSEK ÜLKELER ARASINDA

Türkiye'nin yüksek deprem riski taşıdığı iller arasında olduğunun belirtildiği araştırma önergesinde, gerekli tedbirlerin halen alınmadığı ifadede edildi. Konuyla ilgili sunulan ifadede, "İstanbul genelinde Depreme dayanıklı yapıların inşa edilmesi, deprem bilincinin yerleştirilmesi, deprem anında yaşanılacak tehlikelere karşı vatandaşlarımızın eğitilmesi, depreme karşı yapılarda güçlendirilme yapılması ve alınmayan tedbirlerin ve konu ile ilgili mevcut yetersizliklerin araştırmalısı amacıyla Anayasa’nın 98’inci, İçtüzüğün 104 ve 105’inci maddeleri uyarınca Meclis Araştırması açılması için gereğini arz ederim" şeklinde ifadeler yer aldı.