Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransız Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nde konuştu. IŞİD'den "İslami" terör olarak bahsedilmesine tepki gösteren Erdoğan, IŞİD yerine DEAŞ ifadesini kullanmayı tercih etti.

"KONVANSİYONEL SİLAHI NİYE KONUŞMUYORSUNUZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye'de yaşananlara karşı dünya kamuoyunun yaklaşım tarzını anlamanın mümkün olmadığını, Enstitü'de aydınlara hitap ederken, bunu özellikle ifade etmek istediğini belirterek, "Bir defa dünya siyasetinde, özellikle savunma sistemleri içerisine yerleşmiş olan iki kavram beni çok rahatsız ediyor. Bunların bir tanesi konvansiyonel silahlar meselesidir, bir diğeri de kimyasal silahlar meselesidir" diye konuştu.

Konvansiyonel ve kimyasal silahlara karşı gösterilen değişik algının Suriye'de yaşandığını ifade eden Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Suriye'de kimyasal silahlarla ölenlerin sayısı binlerle ifade edilir, 2 bin, 3 bin, bu civarda ama konvansiyonel silahlarla ölenlerin sayısı ise üzülerek ifade ediyorum 300 bine yakındır. Konuşulan hep nedir? Kimyasal silahtır. Konvansiyonel silahı niye konuşmuyorsunuz? Neticesi ölüm olan ve bu vesileyle kullanılmış olan ne olursa olsun bunun yasaklanması gerekir. Havadan uçaklarla bombaları yağdıracaksın, varil bombalarını atacaksın, bunun neticesinde ortaya çıkan ölüm suç tahtasına yazılmayacak. Kimyasal silahlarla öldürüldüğü zaman 'çok büyük tehlike, buna karşı tedbirler alalım' diyeceksin. Neticesi ölüm olan bir cinayet var, bir katliam var burada. Bu katliama karşı dünyanın bir defa konvansiyonel, kimyasal silah ayrımını çok dikkatli yapması lazım. Bunun toplanmasını sağlayabilirsiniz, teşvik edebilirsiniz o ayrı mesele. Ama konvansiyonel silahı da kullanıyorsanız, oradaki devlet terörünü estiren kişi ki bana göre bir teröristtir, ortada bir devlet terörü vardır. Bu kişiye karşı ulusların birleşip bir defa Adalet Divanı'na mı gider, nereye giderse oraya götürülmesi lazım. Hala buna kalkıp da dünyadaki devletlerin olumlu bir nazarla bakması izahının mümkün değildir."