Mahmur'da Arapların olduğu bölgeyi ele geçiren IŞİD'in bugün Mahmur Kampı'na da saldırdığı, PKK ve Peşmerge ile şiddetli çatışmalar yaşandığı iddia ediliyor.

Dün Mahmur ilçesinde Arapların yaşadığı yerleri ele geçiren IŞİD'in bugün Mahmur Kampı çevresinde mevzilenen Peşmerge ve PKK'lılar ile çatıştığı öğrenildi. ANF'nin haberine göre IŞİD ele geçirmek için kampın ilk semtine saldırıması üzerine çatışmalar çıktı. İki tarafın doçkalarla birbirine ateş ettiği, şiddetli çatışmaların yaşandığı belirtiliyor.
 
PEŞMERGE TEYAKKUZDA
 
IŞİD’in Musul’un ardından Peşmergenin koruduğu Sincar’a girmesi ve ardından Musul-Erbil arasındaki yerleşim birimleri ile Erbil’in güneyinde yer alan Mahmur İlçesi’ne saldırması, Peşmergeyi teyakkuza geçirdi. IŞİD tehlikesinin Kürt yönetiminin merkezi olan Erbil’e yaklaşması üzerine, Peşmergeler Mahmur’un çıkışında ağır silahlar ile konuşlandırıldı. İki gün önce tahliye edilen ilçe ve ilçede bulunan mülteci kampındakiler güvenli yerlere nakledilirken, Mahmur yolunda Peşmergelerden başka kimsenin seyahat etmediği ve yolun boş olduğu görüldü. Mahmur’a bugün Erbil’den yeni silahlı peşmergeler ve zırhlı araçlar gönderildi.
 
Mahmur’un Erbil karayolu üzerindeki 3’üncü kilometresinde Peşmergeler, olası bir IŞİD saldırısına karşı bölgeye ağır silahlar konuşlandırdı. Aralarında Obüs topları, Stinger füzelerinin de bulunduğu ağır silahlar, zırhlı araçlar ve çok sayıda peşmerge bölgede hazır olarak bekletiliyor.
 
Irak Kürdistan Bölge Peşmerge Bakanlığı Basın Sözcüsü Helgurd Hikmet, Mahmur İlçesi’nin IŞİD’in eline geçtiği yönündeki haberlerin doğruyu yansıtmadığını söyledi. Hikmet, IŞİD üyeleri ile Peşmerge güçleri arasında Mahmur cephesinde yoğunlaşan çatışmalar üzerine dün gece bu cepheye özel peşmerge birlikleri gönderildiğini söyledi. Ancak, Mahmur çıkışında bekleyen Peşmergeler IŞİD’in ilçeye geldiğini söyledi.
 
MUSUL' DA DA ÇATIŞMALAR VAR
 
Irak- Şam İslam Devleti(IŞİD) terör örgütünün Musul’un Sincar bölgesini ele geçirmesinin ardından Peşmerge kuvvetleri kritik geçiş bölgelerde mevzilendi. 
 
Musul’a 18 kilometre uzaklıktaki Şalalat bölgesinde denetimi elinde tutan Peşmerge ile IŞİD militanları arasında çatışmalar havadan ve karadan devam ediyor. 
 
Bölgedeki Peşmerge kuvvetleri komutanı İsmet Recep, Peşmerge'nin bu bölgede kaçtığı yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını söyledi. 
 
Daha ileride Peşmerge kuvvetlerinin olduğuna dikkat çeken Recep, “Peşmerge bu bölgeleri bırakmadı ve bırakmaz da. Bu bölgelerin güvenliğini almaya devam edecek. Sık sık çatışmalar yaşanıyor. Ama biz burada tüm kuvvetlerimizle durmaya devam edeceğiz. Havadan destekle direnişi kırmak için mücadele ediyoruz”
 
BİDEN BARZANİ’Yİ ARADI
 
IŞID’in ilerleyişini elindeki silahlarla durdurmakta zorlanan Irak Kürt yönetimi ABD’den öncelikle bu ilerleyişi durdurmak için hava saldırısı sonra ise ağır silahlar istiyor. Bu kapsamda ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile görüşen Irak Kürt yönetimi Başkanı Mesut Barzani’nin bu isteğini telefon görüşmesinde de dile getirdiği belirtildi. Kürt kaynaklar, ABD’nin önceki gece ikisi savaş uçağı olmak üzere 5 uçağı Erbil’e gönderdiğini ve bu uçakların Sincar Dağı’nda yardım bekleyen köylülere yardım attıklarını söyledi.