İlker Başbuğ’un avukatı, Anayasa Mahkemesi’nin kararına dayanak 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne "tahliye talepli" dilekçe sundu. Başbuğ'dan da kararla ilgili yorum geldi.
KİŞİ HÜRRİYETİ İHLAL EDİLDİ

Anayasa Mahkemesi, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un, "özgürlükten yoksun bırakmanın hukuki olmadığı iddiasının, yerel mahkemece etkili bir şekilde incelenmeden reddedilmesi ve mahkumiyete ilişkin gerekçeli kararın açıklanmamasından dolayı Yargıtay önüne götürülememiş olması nedenleriyle kişi hürriyeti ve güvenliğine ilişkin haklarının ihlal edildiğine" hükmetti. Yüksek Mahkeme, gereğinin yapılması ve başvurucunun tahliye talebi hakkında karar verilmesi amacıyla karar örneğinin Mahkemesine gönderilmesine karar verdi.
Başbuğ'un avukatı, müvekkilinin "görevsiz" mahkemede yargılanması ve iki yıldır devam eden tutukluluğuna ilişkin itirazlarının incelenmeksizin reddedilmesi nedeniyle Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunmuştu. Başvuruda, Başbuğ'un kişi hürriyet ve özgürlüğünün ihlal edildiği savunularak, tazminat isteminde bulunulmamıştı. Başbuğ'un görevsiz mahkemede yargılandığının tespiti ve Yüce Divan'da yargılanmasına karar verilmesi istenmişti.

 Anayasa Mahkemesi İkinci Bölümü, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un yaptığı bireysel başvuruyu görüştü.

 İkinci Bölüm'ün oy birliğiyle aldığı kararda, Başbuğ'un ilk derece yargılamasında devam eden özgürlükten yoksun bırakılma kapsamındaki şikayetleri "süre aşımı" nedeniyle kabul edilemez bulundu.

Mahkumiyet kararının gerekçesinin yasal süre içinde dava dosyasına konulmaması nedeniyle tahliye talebi hakkında karar verilmemesi şikayetlerinin kabul edilebilir olduğuna karar veren Anayasa Mahkemesi heyeti, Başbuğ'un, "özgürlükten yoksun bırakmanın hukuki olmadığı iddiasının Mahkemesince etkili bir şekilde incelenmeden reddedilmesi ve mahkumiyete ilişkin gerekçeli kararın açıklanmamasından dolayı Yargıtay önüne götürülememiş olması nedenleriyle kişi hürriyeti ve güvenliği kapsamında Anayasa'nın 19. maddesinin sekizinci fıkrasının ihlal edildiğine hükmetti.

MAHKEMEYE YAZI GÖNDERİLDİ

 Gereğinin yapılması ve başvurucunun tahliye talebi hakkında karar verilmesi amacıyla karar örneğinin Mahkemesine gönderilmesine, başvurucu tarafından yapılan 206,10 lira başvuru harcı ve bin 500 lira vekalet ücretinden oluşan toplam bin 706 lira 10 kuruş yargılama giderinin başvurucuya ödenmesine oy birliğiyle karar verildi.

 Anayasa'nın "Kişi hürriyeti ve güvenliği"ni düzenleyen 19. maddesinin sekizinci fıkrası, "Her ne sebeple olursa olsun, hürriyeti kısıtlanan kişi, kısa sürede durumu hakkında karar verilmesini ve bu kısıtlamanın kanuna aykırılığı halinde hemen serbest bırakılmasını sağlamak amacıyla yetkili bir yargı merciine başvurma hakkına sahiptir" hükmünü içeriyor.

AVUKATINDAN JET TALEP

İlker Başbuğ’un avukatı, Anayasa Mahkemesi’nin kararına dayanak 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne "tahliye talepli" dilekçe sundu.

DERHAL TAHLİYE KARARI VERİLMESİ GEREKTİĞİNE İNANIYORUM
 
"Bu ihlalin şu saatten itibaren ortadan kaldırılması gerekiyor" diyen avukat İlkay Sezer, "Bugün ayın altısı. Yani Sayın Başbuğ’un tutukluluğun üzerinden 26 ay geçmiş durumda. Çok ciddi bir süre. Ancak Başbuğ’dan çok daha uzun süre tutuklu bulunan ve benzer şekilde bu dosyalardan suçsuz yere tutulan insanlar var. Ben bir an önce onların da özgürlüklerine kavuşmasını diliyorum. Bu hukuken incelenecek bir karar olursa derhal ama derhal biraz sonra müvekkilimin tahliyesi yönünde bir karar verilmesi gerektiğini inanıyorum" dedi. 
 
BAŞBUĞ, ’ÖNEMLİ BİR KARAR’ OLARAK DEĞERLENDİRDİ
 
Müvekkilinin dilekçenin ardından derhal tahliye edilmesi gerektiğini belirten Sezer, "Başbuğ’un Anayasa Mahkemesi’nin kararına tepkisi ne oldu" sorusunu, "Dosyada bireysel başvuru ili ilgili aşamalardan ilk günden beri kendisinin haberi var. Önemli bir karar olarak değerlendirdi. Sonucunu bekleyeceğiz" şeklinde cevapladı. 
 
Avukat Sezer açıklamasının ardından dilekçesini mahkemeye sundu.
 
 
Erdoğan: Süreci takip ediyoruz
Başbakan Erdoğan AYM'nin Başbuğ kararına ilişkin konuştu: Süreci takip ediyoruz. Karar hayırlı olsun