PARLAMENTO ONAYLADI

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Parlamentosu, Peşmerge güçlerinin Kobani'ye gönderilmesi için gerekli olan tezkereyi onayladı.

Bugün özel gündemle oturuma başlayan Kürt Parlamentosu, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’nin talebi ile Kobani tezkeresini ele aldı.

Peşmerge Bakanı Mustafa Seyid Kadir, mecliste milletvekillerini bilgilendirerek bölge yönetiminin ABD, Türkiye ve PYD olmak üzere tüm tarafların onayını aldığını ifade etti. Kadir, Peşmerge Bakanlığı'na bağlı özel eğitimli kuvvetlerden oluşan birliklerin meclisin onayı ile Kobani’ye sevk edileceğini kaydetti. Daha sonra bölgedeki tüm siyasi partilerin onayının alınması üzere oylamaya geçildi. Oy birliği ile Peşmerge kuvvetlerinin Türkiye üzerinden Kobani’ye gidişine izin verildi.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’nin kardeşi Sidat Barzani komutanlığında ağır silahlarla donatılmış 3 bin 500 civarındaki Peşmerge gücünün peyderpey bölgeye kaydırılması planlanıyor.

200 PEŞMERGE GÖNDERİLECEK

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Parlamentosu, peşmerge güçlerinin Kobani'ye gönderilmesi için gerekli olan tezkere özel gündemiyle toplandı.

Öğlen saatlerinde eğitim gündemi ile oturuma başlayan Kürt Parlamentosu ardından Kobani tezkeresini ele aldı. Peşmerge Bakanı Mustafa Seyid Kadir'in mecliste milletvekillerini bilgilendirmesinden sonra oylamaya geçildi.

"AĞIR SİLAHLARLA"

Irak Türkmen Değişim Listesi Milletvekili Muhammed İlhanlı, Kobani’ye gidecek yaklaşık 200 Peşmergenin daha çok ağır silah kullanacak kişilerden seçileceğini belirtti.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Parlamentosu’ndaki kapalı oturuma katılan İlhanlı, verilen arada AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Kobani’ye gönderilecek yaklaşık 200 Peşmerge, ağır silahlarla gidecek ve ağır silah kullanacak. Daha çok manevi ve lojistik bir destek olacak" dedi.

Peşmergenin, Türkiye üzerinden Kobani’ye geçeceğini ifade eden İlhanlı, "Batı ülkelerinden gelen yeni silahların bir kısmı, bu Peşmergelerle bölgeye gönderilecek. Terör örgütü IŞİD’e karşı savaşan Halk Savunma Birlikleri (YPG) bu silahları kullanamıyor. Peşmerge, ağır silah kullanmak suretiyle YPG’ye destek verecek" diye konuştu.

İlhanlı, parlamentodaki kapalı oturumda konuşan Peşmerge Bakanı Mustafa Seyid Kadir'in, "Mesut Barzani, başından beri Türkiye ve ABD ile sürekli irtibatta. Peşmerge, bölgeye gitmeye hazır" şeklindeki sözlerini de aktardı.

İPEKYOLU'NDAN GİDECEKLER

Peşmerge Bakanı Mustafa Seyir Kadir’in kapalı oturumda yapılan toplantıda peşmergenin güzergahının, Habur Sınır Kapısı'ndan girdikten sonra İpekyolu üzerinde bulunan Şırnak'ın Silopi ile Mardin'in Nusaybin ve Kızıltepe İlçeleri üzerinden Şanlıurfa'nın Suruç İlçesinden Suriye'ye gidiş şeklinde olacağı belirtildi. Toplantının ikinci oturumunda peşmergenin Kobani’ye gitmesine ilişkin oylama yapılacağı belirtildi.

KOBANİ’DE YOĞUN ÇATIŞMA

Suriye’nin Kobani kentinde IŞİD ile YPG arasında yaşanan şiddetli çatışmaların yanı sıra koalisyon uçakları kent merkezini bombaladı.
Kobani’de IŞİD ile YPG arasında yaşanan çatışmalar şiddetini koruyor. Kent merkezinde zaman zaman çatışmaların boyutu üst seviyelere çıkarken, koalisyon güçleri de hava saldırıları ile YPG güçlerine destek veriyor. Koalisyon uçaklarının bombaladığı kent merkezinde siyah dumanlar yükselirken, çatışmanın şiddeti Suruç’tan görülebiliyor.