Milli Eğitim Bakanlığı okul müdürleri için getirdiği ‘puan’ sisteminin ardından görevini tamamlayan Bursa'daki 482 okul müdüründen 286’ısına Ağustos 2014'te 75 puanın altında kaldıkları gerekçesiyle görevlerine son verildi. Yaklaşık 150 okul müdürü, büyük tepki çeken uygulamanın iptali için mahkemeye başvurdu. Şimdiye kadar toplam 6 okul müdürü için mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi.

"BURSA 3. İDARE MAHKEMESİ’NE AÇTIKLARI DAVAYI KAZANDILAR"

74,3 puan aldığı için müdürlük görevinden alınan Yıldırım ilçesi Şerif Artış İlkokulu Müdürü Erdem Ünlü ile 40,66 puan verilen Gürsu Halk Eğitim Merkezi Müdürü Ali Bayrak da Bursa 3. İdare Mahkemesi’ne açtığı davayı kazandı.

Değerlendirme formunda yer alan bazı kriterlerde müdürlere puan verilmediğine dikkat çeken mahkeme, ‘değerlendirmelerin somut bilgi ve belgeyle desteklenmediği, davacının yönetici olduğu dönemdeki çalışmalarının başarılı ve çok iyi görülerek birçok takdir ve teşekkür belgesi verildiğine’ dikkat çekti. Değerlendirmenin, ‘nesnel, somut ölçme değerlendirme kriterlerine dayanmadığını ve objektiflikten uzak’ olduğunu belirten mahkeme, “Hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemlerin, uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden, 2577 sayılı kanunun 27. maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütmesinin durdurulmasına” karar verdi.

"MAHKEME MÜDÜR KIYIMINI DURDURDU"

Türk Eğitim Sen Bursa 2 Nolu Şube Başkanı Selçuk Türkoğlu, mahkemenin müdür kıyımını durdurduğunu söyledi. Okul müdürlerinin Ağustos 2014 tarihinde kıyıma uğradığını dile getiren Türkoğlu, şöyle konuştu: “Milli Eğitimdeki büyük tasfiye sürecini yargı durdurdu. Ağustos-Eylül ayında yapılan mahkeme müracaatlarımız sonuçlanmaya başladı. Çıkan bu kararlar, aslında bundan sonraki mahkeme kararlarının da bir öncüsüdür. Yargı demiştir ki, ‘Bursa Milli Eğitiminde puan vericiler, hak, hukuk, adalet tanımadan, siyasi bir anlayışla kıyım yapmışlar ve kadrolaşmaya çalışmışlardır.’ Bu yargı kararlarından sonra Milli Eğitim’in, yürütmeyi durdurma kararı alan idarecileri okullarına tekrar göndermelidir. Sürekli hukuk duvarına çarpan Bursa Milli Eğitimi, kendisini bir kez daha sorgulamalı, yargı kararlarını bir kez daha okumalı. Karar incelendiğinde, değerlendirme kriterlerinin ne kadar subjektif, gerçekçilikten uzak, nesnel olmadığı görülecektir.”