Gazze'de kapsamlı ateşkes sağlanabilmesi için kilit öneme sahip ülkelerin Dışişleri Bakanları Paris'te bir araya geliyor. Mısır'ın ateşkes önerisini reddeden Hamas, Türkiye ve Katar'ın araya girmesi ile sürece dahil oldu ve ateşkese evet dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu dün Katar'a giderek Hamas lideri Halid Meşal ile saatler süren bir toplantı yaptı, tüm ayrıntıları konuştu. Amerika da İsrail'i ikna edince bu sabah 07'den itibaren 12 saat süren ateşkes ilan edildi.

Türkiye'nin çabaları bu sürenin uzaması ve kapsamlı bir ateşkes sağlanması için harekete geçildi. Bu çerçevede Paris'te çözüm için Türkiye, Katar ve Amerika Birleşik Devletleri ile birlikte, Avrupa Birliği, Almanya, Fransa, İtalya ve İngiltere Dışişleri Bakanları'nın bir araya gelmesi bekleniyor.

Ateşkes üzerinde uzlaşı sağlanırsa, Amerikan Dışişleri Bakanı Kerry, Davutoğlu ve Avrupa Birliği Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton bir basın toplantısı ile gelinen noktayı açıklayacak.  

“İSRAİL SAMİMİYETSİZ”

Öte yandan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Gazze'de geçici ateşkesten duyduğu memnuniyeti Twitter'da paylaştı. Mevcut ateşkesi sürdürülebilir hale getirmek için meslektaşlarıyla Paris'te temaslarda bulunacağını söyleyen Davutoğlu, ''12 saat süresince Gazze'ye insani yardım faaliyetlerini hızlandırıyoruz'' dedi. Ayrıca Davutoğlu, ''İsrail'in tutumunun barış çabalarında samimiyetsiz olduğunu ortaya koyduğunu''söyledi.

Davutoğlu, bu açıklamalarının ardından ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile bir araya geldi.