Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili ve Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Üyesi Mahmut Tanal, 17 polisle ilgili çıkarılan acil yakalama kararının yolsuzluk soruşturmasında Rıza Sarraf ve bakan çocuklarına gösterilmediğini söyledi. Tanal, “Yargıç olmayınca, savcı olmayınca madem bu iş bu kadar acildi, niye yakalama kararını çıkardınız? Avukatlar burada, müvekkillerini çağıracaklar 'buyur kardeşim ifade alın' diyecekler. Madem bu kadar acildi neden bunu yapmadınız? Bu aciliyeti bu davada gösterenler, Rıza Sarraf ve bakanların çocuklarına göstermediler.” dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Tanal, serbest bırakıldıktan sonra haklarında yakalam kararı çıkarılan 17 polisle ilgili İstanbul Adliyesi önünde açıklama yaptı. Gözaltı kararının hafta sonuna denk getirilmesinin polislere eziyet etmek için alındığını ve yargının intikam duygusuyla hareket ettiğini belirten Tanal, aynı aciliyetin yolsuzluk soruşturmasında gösterilmediğini dile getirdi. CHP'li Tanal, “Adalet sarayı yazan bu binada nöbetçi yargıç ve savcıların olması lazım. İlanla nöbetçi savcıların ve yargıçların bu adliyede göreve gelmesini istiyoruz. Düşünebiliyor musunuz; 17 kişinin avukatı burada yargıç arıyor, savcı arıyor. Dilekçelerini verecekler dilekçe verecek makam yok. Bunun adı, anayasamızın 74. maddesindeki dilekçe hakkının kullanılması Türk Ceza Kanunu'nun 124. Maddesi'ndeki dilekçe almayan suç işlemiş olur. Fiilen yapılan şu anda budur. Avukat arkadaşlarımız mesleklerini ifa edemiyorlar. Meclis sekreteryasını aradım, Adalet Bakanlığı'nı aradım. En azından deyin ki 'burada yasa uyarınca nöbetçi savcı ve yargıçların olması lazım.' Nerede bunlar? Avukatların dilekçe verecekleri makam yok. Ve bu polisler hakkında yakalama kararı çıkmış, vatandaş bekliyor. Kardeşim, 'geleceğim dilekçe vereceğim, ifade vereceğim, savunma yapacağım' diyor. E, yargıç yok. Yargıç olmayınca, savcı olmayınca madem bu iş bu kadar acildi niye yakalama kararını çıkardınız? Avukatlar burada müvekkillerini çağıracaklar 'buyur kardeşim ifade alın' diyecekler. Madem bu kadar acildi neden bunu yapmadınız? Bu aciliyeti bu davada gösterenler Rıza Sarraf ve bakanların çocuklarına göstermediler.” diye konuştu.

"ŞİMDİ DE YAKALAMA KARARI ÇIKARTIYORLAR"

17 polisin, avukatların, ifade alınması konusunda ısrarlarına rağmen hakim tarafından ifadeleri alınmadan serbest bırakıldıklarının altını çizen Tanal, bu polisler için çıkarılan yakalama kararının hukuksuz olduğunu savundu. Tanal, “Varsa suç işleyen birileri cezalandırılması ama bunlar yapılırken adil yargılamanın olması gerekir. Nedir bu gecenin olayı? Geçmişte Cumhuriyet Savcılığı tarafından tutuklama isteğiyle mahkemeye sevk edilip ancak mahkeme tarafından avukatların ve şüphelilerin ısrarı üzerine ifadelerinin alınmasının istenildiği halde sorguyu yapan yargıç, ifadelerini almadan 17 kişiyi serbest bırakmıştır. Ancak o aynı 17 kişi hakkında cumhuriyet savcısı ona itiraz etti. İtiraz edince mesai bitim saatinde yakalama kararı çıkarır, avukatların haberi olmaz. Ancak yandaş medyaya yapılan servisle bu öğrenilir. Neticede biz buna ne deriz; hak arama özgürlüğünün önündeki en büyük engel mesai saatinin dışına bunu sarkıtmak. Cumayı cumartesi pazara bağlayan gece amaç avukatlar bu yakalama kararına itiraz etmesinler, yakalama kararı çıkarılan 17 emniyet mensubu kendi elleriyle ayaklarıyla gelip teslim olmak istedikleri zaman kimse bunları teslim almayacak, kelepçelenecek, nezarethanelere gönderilecek. Amaç eziyet, işkence ve savaş hukukunun uygulanması. Eğer ülkemizde barış varsa bu kadar intikam duygusuyla savaş hukukunun uygulanmaması lazım. Hele hele yargının intikam duygusuyla hareket etmesi çok tehlikeli bir şeydir. Yargı hukuka aykırılıkların kalkanı olmamalı.” dedi.

"YAKALAMA KARARI ÇIKARILAN POLİSLER KENDİLERİ GELECEK, EMNİYET SEÇİME 1 GÜN KALA ŞOV YAPMAK İSTİYOR"

Haklarında gözaltı kararı çıkarılan polislerin kendilerinin gelerek teslim olacaklarını belirten CHP'li Tanal, gözaltı için giden polislerin amaçlarının seçim öncesi şov yapmak olduğunu söyledi. Tanal, sözlerini şöyle sürdürdü: “Polislerin avukatları burada savcı bulsalar zaten kendileri teslim olacaklar. Kimsenin benzin masrafı yapmasına gerek yok. Aslında onların gidişi, gidip şov yapacaklar. İşte seçim gününe bir gün kala başbakan ve onun yandaşı olan emniyet mensupları şov yapmak için 'bakın gittik kelepçeledik, yakaladık, getirdik.' Hiç kelepçelemeye gerek yok kimsenin kaçtığı yok.”