Diyarbakır’da Demokratik Bölgeler Partisi tarafından yaklaşık 2 aydır IŞİD’in saldırısı altında bulunan Suriye’nin Kobanî kentine destek amaçlı yürüyüş düzenlendi. Bağlar ilçesindeki Koşuyolu Parkı’nda bir araya gelen kalabalık grup Yenişehir ilçesindeki İstasyon Meydanı’na kadar yürüdü. Yürüyüşün en önünde HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı, DBP Diyarbakır İl Eş Başkanı Zübeyde Zümrüt yer aldı. Ofis alt geçidinden geçerek İstasyon Caddesi’ni çıkan kalabalık grup meydana doğru yürüdü. Kalabalığın içinde bulunan çok sayıda genç PKK’nın gençlik ve asayiş yapılanması YDG-H’ın bayrak ve flamalarını taşıdı.

"KOBANİ KORKUSU ERDOĞAN'IN YÜREĞİNE GİRMİŞ"

Meydana gelen kalabalığına DBP Diyarbakır İl Eş Başkanı Zümrüt hitap etti. Zümrüt, vahşet örgütü IŞİD’e güç verenlerin Kobanî iradesini yok etmek istediklerini belirterek, “ Çeteleri savunanla bu direnişten korkuyor. Kobanî korkusu Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yüreğine girmiş. Televizyonlarda HDP ve DBP’nin provokasyon yaptığını söylüyor. Biz ölüm taşını kolumuzun altına aldık, biz tehditlerle korkutamazsın. Biz korksaydık 40 yıldır bu mücadeleyi vermezdik. Bugün IŞİD’in ortağı AKP’dir. IŞİD’e AKP polisinin nasıl malzeme taşıdığını biliyoruz. Bu halk AKP’nin kara yüzünü çoktan ortaya çıkarmıştır” dedi. Zümrüt’ün bu konuşması sırasında meydana bulunun binlerce kişi AKP’yi yuhaladı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı ise Kürtlerin 100 yıllık yanlışı bedel ödeyerek tanıdığını belirterek, “ Kürtler Mahabad’ı Kadı Muhammed’le, Zilan, Dersim, Lice ve Roboski’yi katliamlarla tanıdı. Şengal ve Kobanî’yi katliamlarla tanımak istemiyor” dedi. HDP Diyarbakır Milletvekili Aydoğan ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tüm insanlık değerlerine saldıran vahşet örgütü IŞİD’i PYD ile aynı olduğunu hatırlatarak, “ Sayın Cumhurbaşkanı ve sayın başbakan bizim neden Kobanî dediğimizi hala anlamadı. Tüm dünya anladı ama bunlar anlamadı. Ama biz HDP olarak bunlara öğreteceğiz. Ne yaparlarsa yapsınlar Kobanî özgürleşecek” diye konuştu.

POLİS GRUPLA KARŞILAŞMAMAYA ÖZEN GÖSTERDİ

Diyarbakır polisi yürüyüşün yapıldığı güzergahta olmamaya özen gösterdi. Ofis semtinde trafik akışını sağlayan polis memurları, yürüyüşteki bazı kişilerin tepki göstermesi üzerine bölgeden uzaklaştı. Yine İstasyon Caddesi’nde bulunan çok sayıda çevik kuvvet polisi, grubun caddeyi girmesiyle bölgeyi hızla terk etti. Yürüyüş boyunca çok sayıda YDG-H bayrağının açılması dikkat çekti.

GENİŞ GÜVENLİK ÖNLEMİ ALINDI

Diyarbakır’da bugün yapılacak Kobani’ye destek yürüyüşü sebebiyle şehrin önemli noktalarında güvenlik önlemleri alındı. Polisin yanısıra askerî birlikler de krtitik noktalarda mevzilendi. Zırhlı askerî araçlar valilik ve adliye binası önünde, polis araçları ise Seyrantepe Kavşağı, Bağlar Emek Caddesi, Melik Ahmet ve AK Parti il binası önüne tedbir aldı. Diyarbakır’da 13 kişinin hayatını kaybettiği 6-7 Ekim olaylarında da sokağa çıkma yasağının ilan edilmesinin ardından askerî araçlar, şehrin birçok noktasında yerini almıştı.

Bugün yapılacak yürüyüş sebebiyle Diyarbakır’da polisin düzenlediği operasyonlarda, şüphe üzerine 28 kişi gözaltına alındı. Jandarmaya ait Kirpi ve Kobra araçlarıyla panzerler valiliğin önüne gitti. Bir süre birada duran araçlar, daha sonra valilik bahçesine alındı. Askerî araçlar ve Jandarma Özel Harekât timleri, ayrıca Seyrantepe ve Tesisler kavşağına yerleşti. AK Parti binasını ise çok sayıda polis memuru ve panzer bekliyor.

KEPENKLERİN YÜZDE 70’İ KAPALI

Diyarbakır’da dükkanların büyük bölümü kapalı. Özellikle Sur ilçesinde esnafların neredeyse tamamı işyerini kapattı. Bağlar ilçesinin Lezgin Avcı, Hatboyu, Sento ve Dörtyol bölgelerinde işyerlerinin büyük kısmının kapalı olduğu görüldü. Yenişehir ve Kayapınar ilçelerinde ise az da olsa bazı esnafların dükkan açtığı görüldü. Şehirdeki fırın ve eczaneler ise açık.

İSTANBUL'DA KOBANİ YÜRÜYÜŞÜ

Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) bugünü '1 Kasım Dünya Kobani Günü' ilan ederek 'sokağa çıkın' çağrısı üzerine Taksim Tünel'de toplanan yüzlerce kişi, Galatasaray Meydanı'na yürüdü.

HDP milletvekilleri Sebahat Tuncel ve Levent Tüzel, sanatçılar Pınar Aydınlar ve Onur Akın ile çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin ile katıldığı yürüyüş saat 14.00 sıralarında başladı. "IŞİD'e Desteğe Son, Kobani'ye yardım koridoru açılsın" ve "Dünya Kobani için Ayakta" yazılı pankartların açıldığı yürüyüşte gruptakiler sık sık Kürtçe ve Türkçe sloganlar attı. Yürüyüşe katılanlardan bazıları Abdullah Öcalan posterlerini taşıdı.

POLİS YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALDI

Grup, yaklaşık yarım saat süren yürüyüşün ardından Galatasaray Meydanı'na geldi. Polis Galatasaray Meydanı'nda ve meydana çıkan sokaklarda geniş güvenlik önlemleri aldı. Polis, Galatasaray Meydanı'ndan Taksim Meydanı'na doğru yürüyüşe engel olmak için İstiklal Caddesi'ni TOMA'lar ile kapattı. Sebahat Tuncel, Galatasaray Meydanı'nda toplanan gruba yönelik bir konuşma yaptı. Tuncel, Kobani'ye destek için sokağa çıkanları selamlayarak başladığı konuşmasında Ak Parti'yi eleştirdi. Tuncel, "Gördüğünüz gibi AKP'nin bütün yasaklarına rağmen burada toplanan kalabalık iyi bir mesajdır. AKP hükümeti 'Kobani ile Dayanışma' etkinliklerini yasadışı ilan etmiştir. Biz de Türkiye'de barış ve özgürlük mücadelesi yürütenler olarak 'sokağa çıkılması' çağrılarına kulak verdik" dedi.

"BU HALK NE OLURSA OLSUN SOKAĞA ÇIKACAKTIR"

Konuşmasında "Kobani ile dayanışmak, Kobani'ye dayatılan soykırım kıskacına, faşizme, ölüme, zulme direnmek demektir" diyen Tuncel, "Bugün biz bu zulmü direnmek için, IŞİD gibi katliamcı, tecavüzcü, halklara ölümü, zulümü reva gören bir zihniyete karşı sokaktayız. Bİz AKP hükümetinden beklerdik ki, bizimle birlikte yan yana olmasa bile bu katliamcı zihniyetin yanında olmadığını, sokağa çıkan halkların demokratik haklarını kullanması konusunda her türlü tedbiri alacağını ifade etmesini beklerdik. Başbakanından içişleri bakanına kadar sokağı tahrik eden, terörize eden açıklamalar içinde oldular. Özellikle HDP'ye yönelik yaptıkları çağrı aslında partimizi siyaset yapamaz hale getirmektir. Şimdi AKP hükümeti görmüştür ki bu halk ne olursa olsun sokağa çıkacaktır. Kobani'de direnen ve yaşamını yitirenleri saygıyla anıyoruz." ifadelerini kullandı.

Tuncel'in konuşmasının ardından "İstanbul-Kobani Dayanışması" adına İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Samet Mengüç basın açıklamasını okudu. Açıklamada, "1 Kasım'ın Dünya Kobani Günü ilan edilmesiyle dünyanın dört bir yanında bugün halklar sokakta, Kobani'nin düşmeyeceğini haykırıyor. AKP'nin Kobani'de oynadığı uğursuz rolü ve bölgemizde yürüttüğü savaş politikalarını asla kabul etmeyeceğiz. Taleplerimizi ısrarla savunmaya devam edeceğiz" denildi,
Basın açıklamasının ardından kalabalık grup olaysız bir şekilde dağıldı.

BAŞKENT'TE KOBANİ EYLEMİ OLAYSIZ BİTTİ

HDP'nin 'Kobani Günü' çağırısı üzerine Ankara'da Yüksel Caddesi'nde toplanan grup, yapılan basın açıklamasının ardından olaysız şekilde dağıldı.

Kobani saldırılarını protesto etmek için aralarında HDP Eş Başkanı Figen Yüksekdağ, HDP Mardin Milletvekili Adil Zozani, partililer, DİSK Genel Başkani Kani Beko, çeşitli sivil toplum kuruluşlarından oluşan yaklaşık 300 kişi, Olgunlar Caddesi'nde toplandı. Çeşitli dövizler taşıyan grup, sloganlar eşliğinde Yüksel Caddesi'ne kadar yürüdü. Çevik Kuvvet polisleri belli noktalarda gruba yaklaşmadan tedbir alırken, grubu sivil polisler takip etti. Yüksel Caddesi'nde toplanan grup, yapılan basın açıklamasının ardından olaysız şekilde dağıldı.

KIZILTEPE'DE OLAYLAR ÇIKTI 

Suriye'nin Kobani kentinde YPG ile IŞID arasında yaşanan çatışmaları protesto etmek amacıyla HDP'nin çağrısı üzerine Mardin'in Kızıltepe ilçesinde miting düzenlendi.

Kızıltepe Belediyesi'ne ait alanda düzenlenen mitinge yaklaşık 5 bin kişi katıldı. Miting alanına gelen bazı vatandaşların ellerinde Kürdistan ve PKK’nın bayrakları ile alana gelmesi ise dikkat çekti. Mitinge Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Ahmet Türk ve HDP Mardin Milletvekili Gülseren Yıldırım, il başkanları ile parti yöneticileri katıldı. Kürtçe şarkılar eşliğinde halaylar çeken vatandaşlara yönelik Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Ahmet Türk, Kürtçe olarak bir konuşma yaptı. Kürdistan’da kirli bir siyaset yürütüldüğünü belirten Başkan Ahmet Türk, bizden bu kirli oyunu hep birlikte teşhir edeceklerini söyledi.

Kobani’de Şengal’de özgürlük mücadelesi veren YPG, YPJ gerillaların tarih yazdığını belirten Türk, "Kürdistan'ın 4 parçası çok zor günler geçiriyor. Özgürlük mücadelesi ile Kürtler Ortadoğu’da önemli aktör durumuna gelmiştir.” dedi

Daha sonra kürsüye gelen HDP Mardin Milletvekili Gülseren Yıldırım ise, Kobani’de yaşanan IŞİD zulmüne dikkat çekti.

Mitingin sonunda bir gurup gösterici slogan atarak merkeze doğru yürüyüşe geçti. Polise taş atan göstericilere polis gaz ve plastik mermi ile müdahale etti. Ara sokaklara kaçan göstericiler zaman zaman bir araya gelip polis ile çatıştı. Kaldırım taşlarını ve çöp konteynerlerini barikat olarak kullanan göstericiler yolları kapattı. Polisin attığı gaz bombalarından ise vatandaşların etkilendiği görüldü. Polisin müdahalesi ile göstericiler mahalle arasına dağıldı. Kısa gecen gerginliğin ardından Kızıltepe ilçesinde durum normale döndü.

Suriye’nin Kobani kentinde YPG ile IŞİD arasında yaşanan çatışmaları protesto etmek amacıyla HDP'nin çağrısı üzerinde Mardin'in Kızıltepe ilçesinde kepenkler hala kapalı.

AYDIN'DA 'KOBANİ' YÜRÜYÜŞÜNE TEPKİ

Aydın'da HDP'nin 'Kobani Günü' çağrısı üzerine yaklaşık 100 kişilik bir grup yürüyüş düzenledi. Kendilerini ülkücü olarak tanımlayan 10 kişi, yürüyüş sırasında Kobani eylemcilerine karşı 'Ne Mutlu Türküm Diyene' sloganı attı. Gerginlik polisin araya girmesiyle büyümeden son buldu.
HDP'nin 'Kobani Günü' çağrısı üzerine bugün öğlende; Aydın Emek ve Demokrasi Güçleri ve Aydın HDP İl Örgütü üyesi yaklaşık 100 kişi yürüyüş düzenledi. HDP Aydın İl Başkanlığı önünden başlayan Gençlik Caddesi'nden, Adnan Menderes Bulvarı yönüne Kürtçe sloganlar eşliğinde yürüyen gruba, kendilerini ülkücü olarak tanımlayan 10 kişilik bir grup 'Ne mutlu Türküm diyene' sloganıyla tepki gösterdi. Polis, yürüyüşe tepki gösteren grubu bulvar üzerindeki ülkü ocağı binasına soktu, dışarı çıkmasını engelledi. Abide Kavşağı'ndan Sevgi Yolu'na kadar yürüyen Kobani eylemcileri, burada basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını okuyan Eğitim-Sen Aydın Şube Başkanı Ali Gün, hükümetin yaralılar için helikopter ambulans tahsis etmesini istedi. Açıklamanın ardından grup sessizce dağıldı.

GAZİANTEP’TE KOBANİ'YE DESTEK YÜRÜYÜŞÜ

Gaziantep'te Kobani Dayanışma Platformu tarafından Kobani’ye destek yürüyüşü yapıldı.

Kırkayak Parkı'nda öğleden sonra döviz ve pankartlarla toplanan 600 kişilik grup, bölücü terör örgütü lehine sloganlar atarak Yeşilsu Parkı’na yürüdü. Suriye’nin Halep kentine bağlı Kobani İlçesi'ndeki IŞİD saldırılarını protesto etmek ve Kobani’ye destek vermek isteyen grup, hükümetin Kobani üzerindeki politikasını eleştirdi.

Bir süre slogan atan grup, basın açıklamasının yapılmasının ardından olaysız şekilde dağıldı.

VAN’DA KOBANİ YÜRÜYÜŞÜ

Van’da, Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Platformu (DBP) ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) tarafından Kobani’ye destek için yürüyüş düzenlendi.

Kobani direnişini desteklemek amacıyla yapılan küresel çağrı nedeniyle Van’da sokağa çıkan binlerce kişi, yağan şiddetli yağmura rağmen yürüdü. Sebze Hali kavşağında toplanan kalabalık, Musa Anter Parkı’na kadar yürüdü. Yürüyüşe DBP Van İl Başkanı Musa İtah, HDP Van İl Başkanı Harun Okay, ilçe belediye eş başkanları, Van Demokrasi Bileşenleri Platformu ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile partililer katıldı.

Musa Anter Parkı önünde kalabalığa seslenen Van Demokrasi Bileşenleri sözcüsü Abdüllatif Tül, hükümetin her fırsatta çözüm sürecinin kararlılıkla devam ettiğini belirttiğini ifade ederek ancak somut bir adım atmadığını söyledi. Sürecin mutlaka müzakereye dönüşmesini ve sürecin demokratik kamuoyunun denetimine açık olacak bir şeffaflıkla yürütülmesini isteyen Tül, Kobani’deki direnişin insanlığın geleceğini belirterek, “Geleceğimizin karartılmasına izin vermeyeceğiz” dedi.

Tül’ün ardından söz alan DBP Van İl Başkanı Musa İtah ise, Kobani’de tarihi bir destan yazıldığını vurgulayarak, “Kobani’de insanlık değerleri için canını feda eden YPG ile dünyanın bütün şer ittifaklarını temsil eden vahşi IŞİD çeteleri savaşıyor. Bu savaşı insanlık değerlerini temsil edenler kazanacaktır. Şu anda Kürdistan Ulusal Birlik güçleri özgürlüğü müjdeliyor. Kürt halkının tüm demokratik eylemleri yasaklanıyor. İşte bugün bir kez daha demokratik kararlığımızı ortaya koyduk" dedi.

Yapılan basın açıklamasının ardından kalabalık olaysız bir şekilde dağıldı.

ŞIRNAK’TA KOBANİ YÜRÜYÜŞÜ

Şırnak’ta, Kobani için düzenlenen 1 Kasım yürüyüşünün ardından gerginlik çıktı.

Şehir merkezinde kepenklerin kapalı olduğu Şırnak’ta Halkların Demokrat Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) öncülüğünde yürüyüş düzenlendi. Aralarında Şırnak Belediye Eşbaşkanı Serhat Kadırhan ve HDP İl Başkanı Abdulaziz Bilge’nin bulunduğu çok sayıda kişi HDP il binası önünde toplanarak yürüyüşe geçti. Ömerkabak Meydanı’nda yüzleri kapalı olan bir grup, yürüyüşün önüne geçmek istedi. Vatandaşlar duruma tepki göstererek göstericileri uzaklaştırdı. Grup, Cumhuriyet Meydanı’nda basın açıklaması düzenledi. Grup adına basın açıklamasını okuyan HDP İl Başkanı Abdulaziz Bilge, Kobani direnişini selamladığını belirterek, katılımcılara teşekkür etti.

Konuşmaların ardından bir grup, polise taş attı. Güvenlik güçleri de grubu biber gazı ve tazyikli su kullanarak dağıttı.
Kentte gerginlik devam ediyor.