AK Parti’nin son dönemde tartışma konularından olan  İstanbul Sözleşmesi ile ilgili yürüttüğü çalışmanın detayları belli oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tartışmaların odağındaki İstanbul Sözleşmesi ile ilgili "gerekirse çıkarız” ifadesini kullanmış ve gerekli düzenlemelerin yapılması için talimatlarda bulunulmuştu.

İstanbul Sözleşmesi’nin yeniden düzenlemesi ile ilgili çalışma yapacak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay başkanlığında oluşturulan komisyonda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk,  Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ve AK Parti’nin hukukçular yer aldı.

4. Madde yeniden ele alındı

Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde çalışmalarını sürdüren komisyon bugüne kadar çok sayıda toplantı yapıldı. Bu kapsamda AK Parti’nin hukukçular ile İstanbul Sözleşmesi’ni masaya yatırdığı son toplantıda “Temel haklar, eşitlik ve ayrımcılık yapılmaması” ve “cinsel yönelim” ifadeleri nedeniyle tepki alan 4’üncü madde yeniden düzenlendi.

Tepki çeken maddenin “Türkiye’de hayatın içinde var olan ancak normal görmediğimiz eşcinsel ilişkilere yönelen bireylerin, ilişki yaşamaları ve evlenmelerini kast etmemekle birlikte, bunların sadece ‘şiddetin’ hedefi olmalarına engel olacağız” şeklinde düzenlendiği kaydedildi.

“Şiddetin her türlüsüne karşıyız”

Türkiye gazetesinde yer alan habere göre konuyla ilgili AK Parti kurmaylarının “Cinsel yönelimden neyi anladığımızı söyledik. Her kim olursa olsun, şiddetin her türlüsüne karşıyız. Bu madde olmasa da biz hukuken de ‘eşcinsel dövülsün’ diyemeyiz. Herkesin hukuki hakları var. Türkiye’de eşcinsel olmak suç değil. Bu yüzden Avrupa Konseyine yorum beyanında bulunmamız gerekiyor. Biz bu maddeden ne anladığımızı yazdık. Çalışmalarımızı tamamladıktan sonra Avrupa Konseyine bunu sunacağız” dediği belirtildi.

İstanbul Sözleşmesi ile ilgili yapılan yeni düzenlemenin Ekim ayı içerisinde tamamlanması Avrupa Konseyi'ne sunulması bekleniyor. Komisyon toplantılarında AK Parti kurmayları sözleşme metni üzerinde yapılan düzenlemelerin Avrupa Konseyi tarafından kabul edilerek olumsuz bir cevap verilmeyeceğini kaydetti.

Konsey toplantılarında masaya yatırılan diğer bir konuda şözleşmeyi görüşmek üzere Avrupa Konseyi'nin olağanüstü bir toplantıya davet edilmesi...