Tüm Avrupa ülkelerinde vaka sayılarının artmasından kaynaklı olarak alarm durumuna geçildi. Türkiye'de de kış ayları için yeni önlemler gelebileceği kaydedildi. Havaların soğuyup insanların kapalı mekanlara geçmeye başlamasıyla beraber, pandemiyle mücadelede yeni bir evreye geçileceği gündeme alındı.

SAPTAMALAR GÖZLENDİ

Kış dönemi hazırlıkları kapsamında İçişleri Bakanlığı tarafından önceki gün yeni bir genelge hazırlandı. Bu genelge ile denetimlerin daha yaygın ve düzenli hale getirilmesinin hedeflendiği belirtildi. Hükümette yapılan toplantılarda, özellikle lokanta ve kafeterya gibi mekanların son dönemlerde kurallara yeterince uymadığı kaydedildi.

Kamu denetimlerinin artırılması ve cezaların caydırıcı olarak uygulanması gerektiği ifade edilerek maske kullanımında elde edilen başarının, lokanta, kafe, AVM, toplu taşıma, cami, kamu kurumları, bankalar gibi yerlerdeki “kış kuralları” için de sağlanması hedefleniyor.

YENİ ÖNLEMLER GELİYOR

Yeni dönemle beraber Kasım ayının ilk haftasına kadar olan süreçte yeniden değerlendirme olacak. Bu doğrultuda okulların açılması ve kapalı mekanlara geçişin yarattığı sonuçların iki hafta içerisinde görüleceği, bu süreçteki vaka sayısı artışına göre yeni önlemler planlandığı da gündeme geldi.

Buna göre toplu taşıtların kontrolü, çalışma koşullarının değiştirilmesi gibi yöntemler yeniden devreye sokulacak. 15 gün içerisinde görülecek sonuçlar “kış önlemlerinin” şeklini de .

BÜYÜKŞEHİRLERE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

Özellikle büyükşehirler için de yeni tedbirler gündeme geliyor. Bu doğrultuda büyükşehirlerde gece belli bir saatten sonra sokağa çıkmanın yasaklanabileceği yaş gruplarının sadece belli saatlerde dışarıda olmaları gibi uygulamalara geçilebilecek.

Ancak, bu kararlara dönülmesi aşama aşama, pandemideki seyre göre gündeme alınacak. Yani biz ‘maske, mesafe ve hijyen’ kuralına sıkı sıkıya uyulduğu takdirde, bu yasaklardan kurtulmak mümkün.