Afyonkarahisar, Çay-Yalvaç yolunun 37. kilometresindeki yol, eşine az rastlanan bir özelliği ile sürücüleri şaşkına çeviriyor. Sağırlar köyü çıkış mevkiinde bulunan yolda otomobil, minibüs veya kamyonet, stop ettirilip ya da çalışır vaziyette vitesi boşa alındığında kendi kendine hareket ediyor. Yolun bu özelliğini bilen çevredeki sürücüler durumu gayet normal karşılarken, bilmeyenler ise şaşkınlıklarını gizleyemiyorlar. Yaklaşık 60 yıl önce yapılan yolun bu özelliğini Sağırlar köyü sakinleri ise yaklaşık 20 yıl önce tesadüfen fark ettiklerini ve bu yolun incelenmesini istiyorlar. Yolda ilerlerken biranda durdurulan ve yolun özelliği kendilerine söylenen sürücüler önce şaşkınlık yaşarken, sonra hemen test etmeye çalışıyorlar.
Yolun hemen yanı başından geçtiği ekili arazinin sahibi Hamdi Çelik, tarlalarını 1982 yılında aldığını ve yolun bu özelliğinin de o zamanlarda keşfedildiğini söyledi. Yolun araştırılması için her hangi bir girişimde bulunulmadığını, sadece geçmiş yıllarda görevli olarak gelen ve jandarma astsubayının olayı araştırmak istediğini, ancak onun da tayininin çıktığını ve sonuç alamadan gittiğini ifade etti. Çelik, araçların kendi kendine hareket ettiği bu ilginç yol ile ilgili şunları söyledi:
“Bazı insanlar gelip burada deney yapıyor, araba geri geri çamlığa doğru gidiyor. Bu yolla ilgili bir iki kişi geldi bize sat diye burayı inceleyeceğiz diye. Ben tarlayı satmam dedim. Ama mıknatıs madeni olduğunu, ama yatır olduğunu araçlarını çektiğini söylediler, belli değil ne olduğu. Benim oğlum da yolu denedi araç geri geri gidiyor.”
“YOLUN ARAŞTIRILMASINI İSTİYORUZ”
Sağırlar Köyü Muhtarı Aydın Karaca ise, yolun özelliğini çocukluklarından bu yanan bildiklerini ve neden böyle olduğunu araştırılıp çözüme kavuşturulmasını istediklerini kaydetti. Yol ile ilgili kimsenin kesin bir bilgisinin olmadığını belirten Karaca, “Bu söylenti geçmiş dönük yaşlılarımız tarafından bize söyledin, çocukluğumuzdan bu yana bu olay var. Aracı bıraktığında kendi kendine gittiğini bir yer çekimi olduğunu biliyoruz. Gelen kişilerde bunu deniyorlar. Yaşlılarımız buralarda maden olduğun söylüyorlar” dedi.
Köylüler eşine ender rastlanan yolun bu özelliğinin bir an önce keşfedilmesini ve nedeninin belirlenmesini isterken, yoldan gelip geçen sürücüler ise ilginç olay karşısında sadece gülümsemekle yetiniyorlar.