Gelen bir son dakika gelişmesinde; Reuters, yeni tip koronavirüs sebebiyle hayatını kaybedenlerin yoğun olarak defnedildiği Kilyos Mezarlığı'nı görüntüledi. Drone'la yapılan çekimlerden dikkat çeken kareler dünyaya böyle servis edildi. Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu, "covid19.saglik.gov.tr" adresinden paylaşıldı. Güncel verilere göre, son 24 saatte 181 bin 199 Kovid-19 testi yapıldı, 26 bin 919 kişinin testi pozitif çıktı, hasta sayısı 5 bin 103 olarak kayda geçti. Son 24 saatte 218 kişi hayatını kaybetti, 22 bin 215 kişinin Kovid-19 tedavisinin/karantinasının sona ermesiyle iyileşenlerin sayısı 1 milyon 603 bin 780'e yükseldi. Toplam test sayısı 21 milyon 79 bin 716'a ulaştı. Vaka sayısı 1 milyon 836 bin 728, vefat sayısı 16 bin 417, ağır hasta sayısı 5 bin 973 oldu. Haftalık verilere göre, bu hafta hastalarda zatürre oranı yüzde 3,1, yatak doluluk oranı yüzde 55,1, erişkin yoğun bakım doluluk oranı yüzde 72,1 ventilatör doluluk oranı yüzde 41,7, ortalama temaslı tespit süresi 10 saat, filiasyon oranı ise yüzde 99,9 olarak kaydedildi.

Dünyaca ünlü haber ajansı Reuters, yeni tip koronavirüs (Kovid -19) pandemisinden Türkiye'de en çok etkilenen İstanbul'da salgın nedeniyle hayatını kaybedenlerin cenaze işlemleri, koruyucu tedbirler alınarak dini usullere uygun gerçekleştirildiğini kaydediyor. Yakınlarını kaybeden insanlar, yapılacak cenaze işlemlerinin dini ritüellere uygun olup olmadığı ve hangi mezarlıklara gömüleceği konusunda endişelenebiliyor. Koronavirüs nedeniyle vefat eden vatandaşlar, İstanbul'daki 570 mezarlık içerisinde yer bulunanlara defnedilebiliyor. Öte yandan Kilyos ve Baklacı mezarlıkları ise hızlı defin sağlamak amacıyla belirlenen iki mezarlık.

Aile mezarlığı ile talep edilen mezarlıklarda yer sorunu bulunmuyorsa ve defin işlemi hemen gerçekleştirilebilecekse, buralarda da defin işlemi olabiliyor. Personel sayısının çok olmasından dolayı korona nedeniyle vefat eden vatandaşların cenazeleri, kentteki büyük gasilhanelere sevk ediliyor. Gasilhanelerde, cenazeler eski usul su dökerek yıkanıyor. Ardından kefenlenerek, torbaya konulan cenazeler tabuta konularak ailelerin ileride başka mezarlığa taşımak isteyebileceği düşüncesiyle cenazeler tabutla defnediliyor. Birçok aile bu süreçte ya karantinada ya hastanede yattığı veya bulaşma korkusu nedeniyle yaklaşamadığı için koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin cenaze namazları, çoğunlukla cenaze işlemleri süreç boyunca cenazenin yanında olan personellerce kılınıyor.

İBB Mezarlıklar Daire Başkanı Ayhan Koç, Kilyos'da yer alan mezarlıklara ilişkin çarpıcı açıklamalar yaptı. Sarıyer Kilyos ve Beykoz Baklacı mezarlıklarıyla ilgili "Koronavirüs Mezarlığı" söylemlerinin doğru olmadığını, bu mezarlıkların daha önceden de var olduğunu ifade eden Koç, şunları dile getirdi: "Mezarlıkların büyütülmesi dahi söz konusu değil. Buralar, mevcut var olan mezarlıklar. Defin işlemlerine hazır olabilecek durumda olan büyük çoğunluğu boş olan mezarlıklarımızdı. Kilyos ve Baklacı’yı belirlememizin altında yatan sebep hızlı şekilde defin sağlamak içindir. Koronavirüs mezarlığı diye bir şey yok. Yaklaşık 570 civarında mezarlığımız var ve hemen hemen hepsinde Kovid -19 virüsü sebebiyle vefat eden vatandaşlarımız defnediliyor. Aile mezarlığı olmayanları ve talep edilen mezarlıklarda zor yer bulunabilecek olanları bu mezarlıklara defnediyoruz. Ancak aile mezarlığı ile talep edilen mezarlıklarda yer sorunu yoksa ve hemen gömebileceksek defnediyoruz. 'Korona Mezarlığı' ifadesi hoş olmayan bir algı."