PKK Yürütme Komitesi Üyesi Murat Karayılan, HPG olarak Şengal'e bu gece müdahale edeceklerini belirtti. KDP ve YNK’ye de çağrıda bulunan Karayılan, ortak komutanlık oluşturalım. Gerilla, YPG, Peşmerge bir olmalı arzumuz budur“ dedi.
   
PKK Yürütme Komitesi Üyesi Murat Karayılan, Sterk TV’de yayınlanan Analiz programına konuştu. IŞİD hakkında değerlendirmelerde bulunan Karayılan, “IŞİD güçlü değildi, güçlendirildi” diyerek şunları söyledi.
   
“Özellikle Musul üzerinde geliştirdiği bu saldırısını herkes izledi. Hegemonik güçlerin bundan haberdar olmaması mümkün değildir. İstihbaratları yetkindir, teknolojileri güçlüdür. Yani her şeyi değerlendiriyorlar. Ama IŞİD saldırılarına karşı sessiz kaldılar.
 
Bilindiği üzere IŞİD Musul’a saldırarak ele geçirdi, ardından Irak’ın Sunni kesimlerin yaşadığı yerlerin çoğunluğunu ele geçirdi. Bu şekilde güçlendirildi. Bize göre amaçları bölgedeki halklar arasındaki savaşı derinleştirmek, çelişkileri yaygınlaştırmaktır. Bölge halkının dağılmasını, kan dökerek böylece kendilerine göre dizayn etmek istiyorlar. IŞİD böylesi bir projenin bir parçasıdır. Bundan dolayı güçlendirildi.”
  
IŞİD güçlendirildikten sonra Rojava’da Kobanê’ye dönük saldırıların gündeme geldiğini hatırlatan Karayılan sözlerini şöyle sürdürdü:
 

ÇAĞRILARIMIZ ÖNERİLERİMİZ DİKKATE ALINMADI
 
“Çok dikkat çekicidir, Kobane kanton olarak ilan edilmiş. Yeni bir fikir üzerinde, demokratik ulus fikri üzerinde Kobane, Afrin ve Cizire’de bir sistem var. IŞİD ilk elden bunu hedef aldı. O zaman biz şöyle dedik: IŞİD’in Kobane üzerindeki saldırısı Kobane ile sınırlı kalmayacak. Ve eğer Kobane’yi düşürürse, Kerkük üzerinde, Şengal üzerinde, Cizre üzerinde durmak isteyecek. Yani biz bunu tüm Kürt halkına yönelik bir saldırıdır, sadece Rojava değil, Güney Kürdistan’da IŞİD çetelerinin saldırı tehdidi altındadır şeklinde yorumladık. Bunun için bizim ulusal birliği oluşturmamız gerekiyor, savunma güçlerimizi belirli düzeyde ortak hareket etmelerini sağlamamız gerekiyor şeklinde önerilerimiz oldu.
 
Eş Başkanlığımız çağrıda bulundu. Önderimiz, Reber Apo, Güney Kürdistan liderlerine, sayın Barzani ve Mam Celal’le mektup yazdı. Yani IŞİD bu dönemde Kürtler için bir tehlikedir dedik. Şimdi hareketimiz, Önderliğimizin dile getirdiği bu gerçeklik pratikte açığa çıktı. Kobane’de sonuç almayı başaramadı. Halkın direnişi, YPG’lilerin kahramanca direnişi, yürüttüğü savaş saldırıların önüne geçti. Ondan sonra IŞİD Cizire’yi almak için yönünü Heseke’ye çevirdi. Orda da başarılı olamayınca bu kez Güney Kürdistan üzerinde, Şengal, Zumer, Rabia üzerinde durmaya başladı.
 
Eğer Kürdistani güçler, Güney Kürdistan güçleri olumlu yanıt verseydi belki bugün IŞİD bu imkanları elde etmezdi. Biz Şengal’i savunmaya hazırız dedik. Kerkük’ü, Maxmur’u savunmaya hazırız dedik. Hem çağrı yaptık hem de dış ilişkilerimizdeki arkadaşlar giderek, görüşmelerde bulunarak doğrudan önerisini sundular. Ama kabul etmediler. Eğer bu noktada bazı önlemler alınmış olsaydı böyle olmazdı.”
 
 
KDP VE YNK’YE ÇAĞRI: ORTAK KOMUTANLIK OLUŞTURALIM
 
"Sadece bizim çabalarımız yetmez. Bir ortaklaşma gelişmeli. Bu vesileyle PDK, YNK’ye çağrı yapıyorum; Şengal halkı için ortak bir çaba geliştirelim. YPG yalnızdır. Eğer bizler onlara güç verirsek bu saldırıları kırmak mümkündür.
 
Ortak komutanlık oluşturalım. Hazırlık yapalım. Şengal başta olmak üzere IŞİD’i işgal ettiği yerlerden çıkaralım, bu mümkündür. Biz her türlü fedakarlığı yapmaya hazırız. PDK, YNK, YPG birlikte bunu yapabilirler. Biz destekleyebiliriz de, katılabiliriz de; uzman güçlerimiz yer alabilir. Ulusal bir direniş cephesi olarak güçlü bir cevap verebiliriz. Çok hızlı biçimde Şengal’i özgürleştirebiliriz. Ama öyle olmazsa da, biz gerilla olarak oradayız. IŞİD’in orada ne isterse yapmasına izin vermeyeceğiz. Buna mutlaka engel olacağız. Kürdistan halkı bunu bilsin ki, bunu başarabiliriz.
  
Güneyli kardeşlerimiz, Peşmerge Komutanlığı yanımızda olabilir. Onların elinde teknik fazla. Ağır silahları var. Önemli bir güç açığa çıkarabiliriz."